Want ook van nature hebben viervoeters het spelen nodig. Nieuwsgierigheid en het zoeken naar spanning zijn de sterkste drijfveren voor het spelgedrag. Verder bevordert het de band tussen dieren; het kan een soort warming up zijn voor gezamenlijke activiteiten, zoals de jacht of een patrouille.
Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt.
De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen.
Sommige honden vinden ruw spel met veel lichaamscontact leuk, andere honden vinden het veel leuker om samen rondjes te rennen of liggend op de grond een beetje te “bekvechten”. Het kan daarom zijn dat je hond wel heel graag met de ene hond speelt, maar niet met de andere.
Een hond kan happen naar handen als hij geleerd heeft om te spelen met handen. Ook kan een hond happen naar handen als hij bijvoorbeeld gecorrigeerd wordt. Corrigeren kan leiden tot strijd en is dus vaak niet de beste manier om een hond beter gedrag te leren. Overprikkeling kan ook een rol spelen bij dergelijk gedrag.
Ook wanneer je hond bijt, kan je het best reageren met de commando's 'Nee' of 'Foei'. Het is zeker niet de bedoeling dat je overgaat op een fysieke straf. Als je viervoeter jou bijt, kan je hem duidelijk maken dat hij je pijn doet door 'auw' te roepen.Geef hem een beloning als hij meteen loslaat en terug kalm is.
De belangrijkste manier om hard bijten af te leren is door verbaal aan te geven dat hij dit gedrag niet mag laten zien. Dit kan door luid en duidelijk 'AU' te zeggen, uw hand stil te houden en te stoppen met spelen. Vervolgens loopt u weg van het spel.
4. Je hond is helemaal chill. Een gelukkige hond is een relaxte hond. Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.
Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen.
Honden zijn van nature graag bij hun groepsgenoten. Onze huishonden moeten echter regelmatig alleen thuis blijven. Voor een paar uur is dat meestal geen probleem, maar het moet de hond wel eerst aangeleerd worden. Hij moet het vertrouwen krijgen dat u altijd weer terug zult komen.
Een hand over z'n kop aaien kan voor een hond een bedreiging lijken. Volgens de experts vinden honden het niet prettig wanneer je recht op ze afloopt en boven ze blijft hangen om ze een aai over hun kop te geven.
Honden hebben net als mensen emoties.Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Door het grommen te bestraffen doe je alleen aan symptoombestrijding, maar aan de werkelijke oorzaak wordt niets gedaan. Er zit een emotie onder het gedrag en daar moet aan gewerkt worden. Niet aan het grommen. Dat is slechts een gevolg van hoe je hond zich voelt.
Spelen met uw hond is natuurlijk leuk, maar heeft ook andere voordelen. Samen spelen zorgt voor een goede band.Het houdt de hond actief en geeft hem iets te doen zodat hij zich niet verveelt.Het houdt zijn lichaam en ook zijn geest in goede conditie.
Honden corrigeren elkaar onderling ook. Op zich is dat heel natuurlijk gedrag. Tussen honden gelden echter duidelijke gedragscodes: alleen een ranghogere hond mag een ranglagere hond corrigeren. Daarom is het zo belangrijk dat het de hond duidelijk is dat je als zijn baas een ranghogere positie inneemt dan de hond.
Oplossing ongelukkige hond
Ga extra veel met hem of haar spelen! Haal een nieuwe kameraad in huis als hij of zij een verlies te verwerken heeft. Verder kunnen we het voedingssupplement Calmex® aanbevelen. Dit helpt uw trouwe viervoeter om te gaan met stress en angst en kan dé oplossing zijn voor uw ongelukkige hond.
Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
Honden kunnen bij het weerzien met hun baasjes zo blij zijn dat ze huilen van geluk. Japanse wetenschappers hebben de tranen van de viervoeters bestudeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat die ook gekoppeld kunnen zijn aan positieve emoties.
Sociaal gedrag
In een roedel van wilde honden is het gebruikelijk om op de rug te slapen als een teken van onderdanigheid. Wanneer je hond dit gedrag vertoont in jouw aanwezigheid, kan het zijn manier zijn om respect te tonen en zijn ondergeschiktheid aan te geven.
Het empathische vermogen van een hond
De meeste honden benaderen deze huilende mensen met een onderdanige lichaamstaal, wat zou wijzen op inlevingsvermogen. Daarnaast is het, en dat zul jij als baasje ook vaak hebben gemerkt, een feit dat honden emoties van hun baasje kunnen overnemen.
Hoewel deze houding er een beetje vreemd uitziet is het niets om bezorgd over te zijn - dit betekent dat ze heel zelfverzekerd zijn en zich veilig voelen in hun woonomgeving. Dit is logisch omdat slapen op de rug de meest kwetsbare positie is voor een hond.
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
Als u de pup wilt aaien, kan hij hierop reageren door in uw handen te bijten of te kauwen. Pups onderzoeken de wereld met hun bek en maken contact met andere individuen met hun bek.Zo gebruiken ze een kort beetje om uit te nodigen tot spel en 'bijten' in elkaar tijdens het spelen.
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom je puppy in je gezicht bijt. Vaak is dit een teken van speelsheid en enthousiasme, maar het kan ook te maken hebben met angst of agressie. Probeer te observeren wanneer je puppy precies in je gezicht bijt en wat er op dat moment aan de hand is.