Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Het gevaar van overstromingen komt in Nederland vanuit de zee, maar vaker ook vanuit hoogwater in de rivieren of het breken van dijken.
Waddenzee, IJsselmeer en ander open water) is gevoelig/kwetsbaar voor overstromingen. Deze cijfers zijn tot stand gekomen in samenwerking tussen PBL en Rijkswaterstaat-Waterdienst. De percentages zijn bepaald door met het Geografisch Informatie Systeem (GIS) de oppervlakte te berekenen.
De kans op een overstroming is het grootst langs de grote rivieren in laaggelegen polders en in Limburg.Maar ook regionale rivieren en beken kunnen overstromen. Hieronder lees je hoe sterk de waterstanden door klimaatverandering kunnen stijgen.
Uit de Flood Analyzer kunnen ook rankings worden afgeleid: de top 11 landen waar de bevolking bijvoorbeeld het meest wordt getroffen door rivieroverstromingen zijn: India, Bangladesh, China, Vietnam, Pakistan, Indonesië, Egypte, Myanmar, Afghanistan, Nigeria en Brazilië.
Check of je in een risicogebied woont
Via overstroomik.nl kun je zelf bekijken of je in een risicogebied woont. De site maakt bezoekers bewust van de kans op een overstroming en geeft tips over wat je dan zou kunnen doen.
Ligt mijn woning in overstromingsgevoelig gebied? Dit kan je eenvoudig nagaan via de watertoets- en overstromingskaarten. De woning kan gelegen zijn in mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied.
Eenmalige overstroming
De kans op een grote (“eenmalige”) overstroming vanuit zee of vanuit de grote rivieren zal in 2050 naar verwachting kleiner zijn dan nu, en de kans is nu al heel klein. We stellen namelijk strenge veiligheidseisen aan onze waterkeringen, strenger dan enig ander land ter wereld.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20e eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest.
Ongeveer 59% van het Nederlandse landoppervlak loopt een overstromingsrisico: 26% ligt onder zeeniveau, 29% kan overstromen als rivieren massaal buiten hun oevers treden en 4% ligt buitendijks. Gezien de potentiële gevolgen behoren overstromingen tot de ergste rampen die Nederland kunnen treffen.
Overstromingen in Nederland zijn een reëel gevaar
Grote rivieren zoals de Rijn en de Maas stromen door ons land naar de Noordzee. Het gevaar van overstromingen komt in Nederland vanuit de zee, maar vaker ook vanuit hoogwater in de rivieren of het breken van dijken.
Als een gebied overstroomt kan dat grote gevolgen hebben, zoals schade aan gebouwen en infrastructuur.Soms kunnen er zelfs doden en gewonden vallen.In uitzonderlijke gevallen kan een overstroming tot een grote maatschappelijke crisis leiden.
De storm stuwde zoveel water naar binnen dat plaatsen als Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge op Goeree-Overflakkee, het zwaarst getroffen gebied, binnen een half uur twee tot drie meter onder water stonden. Grote delen van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland, tot aan Rotterdam-Zuid toe, overstroomden.
Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang. Rijkswaterstaat monitort waterstanden langs de kust, rivieren en meren.
"De kans dat Nederland over honderd jaar onder water staat, is verwaarloosbaar klein. Zelfs de worstcasescenario's voor zeespiegelstijging voorzien de komende honderd jaar geen stijging van meer dan 1,5 meter", vertelt Drijfhout.
Zoals de naam al zegt gaat het bij dit type overstroming om de bron van het overstromende water: de zee. Onder normale omstandigheden zijn eb en vloed geen bedreiging voor het land, maar bij een hevige storm kan de zee dat wel worden. De wind stuwt de zee omhoog en de hoge golven zijn krachtig en reiken ver.
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami's) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand.
Als het water over de dijk komt, een dijkdoorbraak veroorzaakt of veel huizen bereikt, spreken we van een overstroming. Hoewel men vaak aan de zee denkt bij het woord 'overstroming', kwamen de laatste drie grote overstromingen in Nederland vanuit de rivieren.
Recenter zijn de middelbare stormvloeden op 3 januari 1976 (bij Vlissingen +3.94 meter), 27 februari 1990 (+3.84 meter), 28 januari 1994 (+3.87 meter) en 9 november 2007 (+3.67 meter). Op 17 februari 1962 beleefde Delfzijl een middelbare stormvloed met in Noord-Duitsland uitgebreide overstromingen.
In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat de uitstoot van broeikasgas in 2050 niet hoger is dan wat er vastgelegd wordt, netto is de uitstoot dus nul. Het kabinet geeft elk jaar inzicht in hoe het gaat met het beleid en het halen van de doelen.
Bij vijf meter zeespiegelstijging zal het water van de rivieren hoger komen te liggen. Het getijde krijgt bovendien steeds meer invloed op de rivieren zoals in het zuidwesten, waar Nederland afhankelijk is van zoet irrigatiewater en drinkwater van de rivieren.
Toekomstscenario's. De verwachting is dat de zeespiegelstijging in Nederland tot 2050 met 15 tot 45 centimeter kan oplopen. Hoe meer de klimaatopwarming doorzet, hoe meer de zeespiegel stijgt.