De Haakaa is vooral ideaal voor het afkolven van de ene borst, terwijl je kindje aan de andere borst drinkt. Je hangt de Haakaa aan de borst en door de toeschietreflex vang je de melk op die anders verloren gaat, en door het vacuum kolf je meteen meer melk af.
Waarom de Haakaa Siliconen Borstkolf? De compacte borstkolf van Haakaa is gemaakt van 100% siliconen. Hij is ideaal voor onderweg, wanneer je discreet, stil en snel wilt afkolven. Plaats eenvoudigweg de kolf over de tepelhof om een vacuüm te creëren en knijp in de voet van de pomp om de melkstroom op gang te brengen.
Alle Haakaa borstkolven werken op vacuüm, je trekt de tuit naar achteren, knijpt in de onderkant en zet hem op je borst. Zo zuigt hij zich vast en zorgt de vacuüm ervoor dat de melk uit je borst "gepompt" wordt.
Welk kolfapparaat het beste bij jou past is afhankelijk van hoe vaak je gaat kolven, waar je gaat kolven en je persoonlijke voorkeuren. Wanneer je van plan bent om vaak te gaan kolven, is een elektrische kolf praktischer dan een handkolf. Als je slechts af en toe kolft, heb je misschien voldoende aan een handkolf.
Elektrische borstkolven worden vaak gebruikt om de borstvoeding op gang te gebruiken of wanneer er weer wordt begonnen met fulltime werken. Hij is sneller en efficiënter in gebruik dan een handkolf en je hebt vaak je handen niet eens nodig om het borstschild vast te houden.
Wanneer de accu van Freestyle Flex volledig is opgeladen, gaat deze bij dubbelzijdig kolven tot 2 uur of 8 kolfsessies mee.
De Maori stammen van Nieuw-Zeeland zijn beroemd om hun Haka, een dans waarmee de Maori's proberen de goden aan hun kant te krijgen. Om de woorden die ze tijdens de Haka uitspreken meer kracht bij te zetten trekken ze vaak gekke gezichten en steken ze hun tong uit.
Ka Mate: de bekendste Haka
Hij riep tijdens de vlucht telkens de worden 'Ka Mate, Ka Mate'. De betekenis hiervan is 'ik sterf, ik sterf'. Te Rauparaha kwam gelukkig terecht bij een stam, waarvan de leider een vriend was. Hij vroeg zijn vriend hem te verstoppen en dat deed hij.
Op deze manier maakten ze zich klaar voor de strijd en wilden ze de tegenstander afschrikken. Dat afschrikken lukt wel, als je het mij vraagt. Tijdens de dans brullen de Maori's allerlei kreten, steken zij hun tong uit en zijn de ogen ver uit elkaar gesperd.
De zeer positief beoordeelde en beste handkolf is de Philips Avent Handkolf SCF330/20 (Ook wel de Philips Avent Comfort genoemd). De voorloper van dit model was de Philips Avent Isis. De kolf is vooral heel praktisch. Door het unieke ontwerp van de borstschild kun je gemakkelijk zitten tijdens het kolven.
Dankzij de unieke 2-Phase Expression technologie van Harmony™ kun je het natuurlijke zuigritme van je baby nabootsen2, 3. Gebruik eerst de korte kant van de hendel in een hoog tempo om de melkstroom te stimuleren. Zodra je de melk ziet stromen, gebruik je de lange kant van de hendel om af t e kolven.
Lekschalen draag je over je tepel om lekkende moedermelk op te vangen, zodat er geen druppel verloren gaat van de melk die tijdens de borstvoeding lekt. Medela lekschalen zijn gemaakt van huidvriendelijke materialen en zijn naar je lichaam gevormd, zodat ze prettig aanvoelen en onzichtbaar zijn.
Zoals de naam het eigenlijk al zegt, werkt een handkolf handmatig. Met een handkolf creëer je zelf vacuüm door de hendel op en neer te bewegen. In het geval van een elektrische kolf doet de motor het werk voor jou en hoef jij zelf geen vacuüm te creëren.
In de westerse wereld is het een wat kinderachtig teken van afkeuring. In Tibet schijnt het juist een beleefdheidsvorm te zijn en als een Maori z'n tong naar je uitsteekt, kun je het beter op een lopen zetten. Wat de sterren er precies mee bedoelen, is niet helemaal duidelijk. Het is zeker niet onaardig bedoeld.
De oorsprong van de Ka Mate zou een gebeurtenis zijn in 1820, toen een Maori-leider, Te Rauparaha genaamd, op de vlucht was voor een vijandige stam. Tijdens die vlucht herhaalde Te Rauparaha telkens de woorden "ka mate, ka mate" (ik sterf, ik sterf).
Moeders bieden hun baby bescherming tegen de ziektekiemen die ze zelf meedragen, maar niet tegen die van een andere moeder. Omdat de onderdelen niet altijd voldoende ontsmet kunnen worden, kan een tweedehands borstkolf dus een besmettingsgevaar vormen.
Als je besluit om prenataal te kolven, mag dat pas bij een zwangerschapsduur vanaf 37 weken, omdat de kans bestaat dat er harde buiken of weeën komen door het kolven. Als je voor de bevalling al kolft, kan het zijn dat je lijf nog niet klaar is om melk te produceren.
Twee tot drie dagen na de bevalling komt de eigenlijke melkproductie op gang. Je kunt nu zowel met de hand kolven (Marmet techniek) als met een handkolf of elektrische kolf.
Het steriliseren van alle kolfspullen doe je alleen na het laatste gebruik op die dag. Zorg ervoor dat je de kolf bij dagelijks gebruik één keer per dag steriliseert. Als je baby zes maanden of ouder is, is het voldoende om één keer per week de kolfspullen te steriliseren.
Wanneer heb je een borstkolf nodig? Het kan zo zijn dat je baby's zuigkracht nog niet voldoende is om melk uit de borst te drinken. Met een borstkolf kun je dan melk afkolven, zodat je baby dit uit een flesje of door middel van 'fingerfeeding' kan drinken. Soms heeft je lichaam even hulp nodig.
Een voorraad borstvoeding opbouwen kun je doen door te kolven vlak nadat je baby uit de borst heeft gedronken. Meestal heb je in de ochtend de meeste melk, dus is het handig om na de eerste ochtendvoeding na te kolven. Dit kun je ook nog een keer 's middags of 's avonds doen.
De eerste keren kolven.
Als je een voorraad wilt opbouwen, werkt het net even anders. Je voedt je baby dan normaal en probeert één à twee keer per dag een beetje melk af te kolven. Ga dus niet vaak per dag met de kolf aan de gang, je lichaam zal reageren door meer melk te gaan produceren!