Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.
Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen.
Een hond gromt namelijk vooral om hetgene wat onprettig is te stoppen en zo te voorkomen dat hij 'zwaardere' agressie moet gebruiken. Om te waarschuwen dus; 'tot hier en niet verder'. Een hond kan niet vriendelijk vragen of iemand ergens mee stopt. Grommen is een vorm van communicatie.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Een hond die dreigt omdat hij bang is, en zichzelf dus wil verdedigen, zal een lage houding hebben. Zijn oren staan laag of naar achteren, de staart is omlaag, hij zakt wat door zijn poten en hangt naar achteren. Vaak is er oogwit te zien.
Hond verwacht straf
Precies zoals we onszelf gedragen als we ons schuldig voelen (en een staart zouden hebben). 'Een hond kan zich niet schuldig voelen. Veel waarschijnlijker is het dat hij een situatie leert te associëren met het krijgen van straf', stelt Schilder.
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Zij hebben hun eigen taal en grommen is voor hen puur communicatie. Jouw hond is bijvoorbeeld bang voor vreemde mensen en er komt een persoon recht op hem af gelopen om hem te aaien. Je hond begint te grommen. Hiermee probeert hij de toenadering van die persoon te stoppen.
Gekke grommende geluidjes/ kreunen
Niet agressief grommen, maar van plezier! Dit is het teken van opperste genot. Meestal gaat ze ook hartstochtelijk met haar staart zwaaien en ze wil niet dat je ophoudt met aaien, of wrijven.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Bijten zonder dreigen
Dat kan komen doordat de hond in het verleden gestraft is voor bijvoorbeeld grommen. Als hij zo heeft geleerd dat zijn waarschuwingen niet helpen en dat de situatie er voor hem zelfs slechter op wordt, zal hij het waarschuwen gaan overslaan en direct bijten om zichzelf toch te verdedigen.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Hoofdschudden is voor honden normaal gedrag. Omdat honden geen vingers en duimen hebben , schudden ze instinctief hun kop om ongemak, jeuk of irritaties te verhelpen. Hoofdschudden is een effectieve manier om water, vuil of insecten uit de gehoorgang te verwijderen.
Daarom laat hij stress-signalen zijn: zijn ogen draaien weg, oren gaan plat omlaag, de staart omlaag, misschien hijgen of gapen enzovoorts. Deze lichaamstaal kunnen wij interpreteren als schuldig kijken maar in werkelijkheid is de hond angstig of gestrest.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Als een hond dreigt omdat hij boos is, en als hij zich sterk voelt, dan maakt hij zich groot. Hij staat recht op zijn poten, zijn kop is omhoog. Zijn staart staat vaak in de lucht en zijn oren staan of hangen naar voren. Als een hond bang is, dan maakt hij zich juist klein.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.