Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen.
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Bij roosteren geen verlies van mineralen
Bij roosteren van groente treedt geen verlies van mineralen op. Bij stomen varieert dat van 0-20% (afhankelijk van het mineraal)', aldus het Voedingscentrum. Als je groente lang roostert zal dat met name effect hebben op het behoud van vitamines.
De termen roosteren en grilleren worden veelal door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd.
De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Plaats het rek onderin (net onder het midden) van de oven. Als je meer dan één pan op het rooster hebt staan, draai de pannen van de voorkant naar de achterkant ongeveer halverwege de baktijd. Uitzondering: Als je een dunne laag bakt voor bijvoorbeeld een Swiss roll, dan kan deze gewoon in het midden van de oven.
Controleer het vlees net zoals op een barbecue en draai het een keer om terwijl het gaart. De meeste grilgerechten zijn in 8-10 minuten klaar, dus door het vlees na 4-5 minuten om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig koken.
Roosteren, grilleren of grillen is het proces waarbij voedsel (meestal vlees of groente) op een rooster wordt gelegd en met de warmte, meestal afkomstig van vuur, wordt klaargemaakt. De huishoudelijke apparatuur waarmee wordt geroosterd heet een grill.
Deze kooktechniek lijkt erg op roosteren, feitelijk is dit het garen/ bruinen van je gerecht. Hierbij wordt het product direct of indirect met een krachtige straling/ contactwarmte opgewarmd. Dit resulteert als je het goed aanpakt in supermals vlees, met een overheerlijke grill én of rooksmaak.
Een gezond rooster houdt rekening met het bioritme van de mens, door periodes van rust in te bouwen tussen de diensten en afwijkingen te voorkomen. Het helpt ook om het rooster ruim van tevoren bekend te maken. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is de balans tussen werk en privé gemakkelijker te bewaken.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Temperatuur, zuurstof en licht
Zo zorgt verhitting van voedsel voor beschadiging van celwanden, waardoor celvocht met daarin opgeloste vitamines en mineralen vrijkomt. Ook kunnen vitamines tijdens bereiding in aanraking komen met zuurstof, wat leidt tot verlies door oxidatie.
Een individueel rooster is ook wel bekend als individueel persoonsgebonden uurrooster. In essentie gaat het bij individueel roosteren om zeggenschap van individuele werknemers over hun eigen werktijden.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
Broilen of grillen is in feite gratineren, en dus ideaal om gerechten een knapperig, mooi bruin korstje te geven. Dat werkt het beste met gerechten die zijn afgemaakt met kaas, saus, paneermeel of broodkruim en boter. Wat de grillstand van je oven precies doet, is intense, directe hitte geven, direct van bovenaf.
Extra knapperig
Gelukkig zijn ovenfrietjes even krokant en veel minder vet dan de gefrituurde variant. Zijn jouw ovenfrieten niet zo knapperig als je zou willen? Dan is een geperforeerde bakplaat de ideale oplossing.
Glazen bakplaten zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze roesten niet en trekken niet krom zoals metalen, dus ze gaan lang mee. De glazen bakplaat heeft ook een antikleeflaag, waardoor je je voedsel gemakkelijker uit de oven kunt halen zonder ook maar enig plakkerig probleem te hebben.
Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.