Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen. Mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen van de waterkefirkorrels.
Waterkefirkorrels groeien het best bij een (kamer)temperatuur tussen de 20℃ en 25℃. Een hogere temperatuur tot wel 30℃, is voor waterkefir ook prima. Een lagere temperatuur dan 20℃ wordt afgeraden als je de waterkefirkorrels graag zo snel mogelijk wilt laten groeien.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Dat is bij mij al bij 12 uur. De warmte is bepalend bij de snelheid van fermenteren. In de zomer zal het fruit eerder boven drijven dan in de winter.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Er blijven wel wat restsuikers achter, maar die zitten grotendeels in de vruchten zelf. Bedenk wel: hoe minder suiker er wordt toegevoegd, hoe zuurder de drank wordt. Gezondere suiker Als je gebruik wilt maken van gezondere suiker, kan er ook gewerkt worden met palmsuiker, kokosbloesemsuiker of oerzoet.
Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima. Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas.
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Waterkefirkorrels tot 1 week langer bewaren
Zodra je weer terug bent, kun je de kefir verwerken zoals gewoonlijk. Ga er niet vanuit dat de waterkefir drank goed drinkbaar is (gooi deze dus liever weg), maar de eerstvolgende bereiding zal dat wel weer zijn.
Tip 3: Voeg vlak voordat je de waterkefir drinkt een scheut citroensap of ananassap toe. Lekker fris en tropisch. Niet mee laten trekken, de enzymen werken de probiotische werking van waterkefir tegen.
Als je aan bacteriën denkt, denk je vaak aan ziekmakers. Wees gerust, de bacteriën en andere micro-organismen in kefir zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Sterker nog, kefir staat er juist om bekend een heel gezond drankje te zijn.
De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker. Hoe meer suiker/glucose, hoe meer voeding, hoe mooier de korrel wordt en hoe meer het groeit. Biologisch geraffineerd is weer beter dan niet – bio geraffineerd.
Dat wil zeggen: spoel de kefirkorrels zeer goed af met water. Week de korrels nog even in een beslagkom met water zodat ze echt goed schoon zijn. Maak de pot extra goed schoon. Maak een nieuwe bereiding o.b.v. de normale verhoudingen, maar zet de pot voor een week in de koelkast.
Doe het deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan. In ongeveer 24 uur doen de micro-organismen in de kefirkorrels hun werk en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het kefir wordt.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot.
Je kunt ze weggeven, opeten, of bewaren in de koelkast als reservekorrels. Ook kun je de korrels invriezen; spoel ze goed af, laat ze een dag en nacht goed drogen op een schone theedoek, stop ze daarna in een bakje en zet het in de vriezer.
De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk. De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.
Meng één liter kokoswater met één zakje waterkefir starter in een weckpot en zet deze op kamertemperatuur minimaal 24 uur weg. Dan is je kokoswater-kefir klaar! Bewaar hem vervolgens gekoeld, totdat hij op is. Of voeg zodra 3/4 van de pot op is opnieuw kokoswater toe en zet de pot weer op kamertemperatuur weg.
De melkkefirkorreltjes zijn verlekkerd op dierlijke melk. Je kan koemelk gebruiken, maar ook geiten- of schapenmelk kunnen perfect tot kefir gefermenteerd worden. Geitenmelk geeft een iets vloeibaardere kefir dan koemelk.
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.