Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Snoei is niet noodzakelijk. Enkel de uitgebloeide bloemen in het voorjaar verwijderen is voldoende. Is snoei toch gewenst om te voorkomen dat de plant te groot wordt, doe dit dan in het voorjaar voor de plant begint uit te lopen. Drastische snoei kan de hortensia prima verdragen.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Bij het afleggen van een hortensia zal er na ongeveer een jaar een nieuwe stek ontstaan. De tak maakt zelf nieuwe wortels aan. Je hebt hier dus geen extra zorg aan. Zodra de stengels wortels heeft (dus ongeveer na een jaar), kan je de tak losknippen en deze stek een nieuwe plek geven in je tuin.
Voor het bemesten van hortensia kan je hortensiamest of organische mest gebruiken. Organische mest heeft een dierlijk of plantaardig karakter en bevat bovendien veel voedingsstoffen en sporenelementen. Na het aanbrengen van de mest op de hortensia werkt het ongeveer drie maanden.
Wanneer je teveel water geeft, of wanner het water rond de plant stagneert (blijft staan), staat je hydrangea “met zijn voeten in het water”. Je loopt dan het risico dat de fijne haarworteltjes gaan rotten. Die fijne worteltjes zitten aan het uiteinde van de hoofdwortels en zorgen voor de opname van voeding en vocht.
Met een regelmatig dompelblad (1 keer per week) verwen je hem extra. Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
De hortensia is een zuurminnende plant en heeft dus een zure bodem nodig. Een speciale meststof voor hortensia's doet de pH-waarde van de bodem zakken om zich zo aan de behoeften van de hortensia's aan te passen.
Halfschaduw is de ideale standplaats voor een hortensia, maar je kan hem ook in de schaduw planten. Sommige soorten (zoals de Annabelle) verdragen flink wat zonlicht (als er voldoende water wordt gegeven). Toch plant je een hortensia best in het noorden of westen voor de beste kans op succes.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer! Wil je je hortensia wat rigoureuzer snoeien omdat ze erg groot is geworden? Knip dan een helft van de oudere takken tot 10 cm boven de basis van de plant af en volgend jaar de andere helft.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Hortensia verzorging. De Hortensia verlangt ernaar om veel water te krijgen. Geef twee keer per week een normale hoeveelheid water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Voorkom hierbij wel dat de grond van de plant in een laagje water komt te staan want dit kan wortelrot veroorzaken.
In 3 tot 4 jaar groeit je hortensia uit tot een struik van ongeveer 70 cm breed en 70 cm hoog. Hoe groot je hortensia uiteindelijk wordt, hangt er vanaf hoe je 'm snoeit.
In een pot, maar ook in de volle grond heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral tijdens warme periodes is dat belangrijk. Geef de plant liever enkele dagen per week veel water dan elke dag een beetje en houd hierbij de bloemen droog. Op warme dagen geef je het liefste vroeg in de ochtend of in de avond water.
Hortensia's kun je planten in een pot voor op het terras, in de tuin als solitair of in grote groepen. Je kunt een hortensia het gehele jaar door planten, omdat ze in pot worden gekweekt.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Over het algemeen hebben hortensia's in een arme zandgrond meer voedingsstoffen oftewel regelmatig bemestingen nodig dan wanneer ze in normale tuingrond staan. Jaarlijks wordt compost rondom de bloeiende struiken aangebracht.
Bemest een hortensia in maart of april voor de eerste keer met organische meststoffen die langzaam vrijkomen. Vervolgens kunt u in juli of augustus een tweede bemesting doen, en dit proces elk jaar herhalen voor een optimale bloei.
Water geven tijdens het voorjaar/zomer
In het voorjaar en de zomer kunt u de hortensia twee keer per week water geven. Ook hier is een drinkglas (250 ml) per keer voldoende. In de zomer kunt u uw tuinhortensia dagelijks aangieten en bij hitte tweemaal daags.
U begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel.