Genetisch bepaald: Nagelgroei is ook deels genetisch bepaald, wat betekent dat sommige mensen van nature snellere groei van vingernagels hebben dan anderen. Dat zelfde geldt voor de teennagels. nagels groeien op zowel de vingers als de tenen.
Goede doorbloeding
De vraag waarom teennagels minder snel groeien dan vingernagels is dus eigenlijk heel simpel: tenen zijn minder goed doorbloed dan vingers. Daarom groeien de nagels aan je dominante hand ook sneller, net als dat de nagel van je wijsvinger net iets sneller groeit dan die van je pink.
Volgens podotherapeut Mieke Pero uit Geldrop, is het antwoord vrij simpel en heeft het groeien alles te maken met doorbloeding. Simpel gezegd: doordat je je vingers altijd gebruikt en niet afsluit van zuurstof, groeien je vingernagels sneller dan je teennagels.
De nagel van de wijsvinger groeit daardoor sneller dan die van je pink. Gemiddeld gaat het om drie millimeter per maand (je teennagels één millimeter). In de zomer gaat het sneller dan in de andere seizoenen, en mannennagels groeien sneller dan vrouwennagels.
Aanbevolen wordt om voldoende proteïnen, eiwitten dus, te eten, dit is nodig voor de groei van je nagels. Eet daarom dierlijke producten die rijk zijn aan proteïnen, zoals vis, vlees, zuivel en peulvruchten. Maar ook kiemgroenten, noten en zaden en natuurlijk eieren zijn rijk aan proteïnen.
De nagel groeit uit de nagelmatrix en rust op het ondergelegen nagelbed. Vinger nagels groeien vrij snel, ongeveer 3mm per maand terwijl de nagels van de tenen langzamer groeien, zo'n 0,5 tot 1mm per maand.
Bij een acuut paronychium stopt de nagel met groeien en kan hij gedeeltelijk loskomen. Dikwijls treedt er verkleuring op en vormt er zich vocht of etter onder de nagelplaat (i.e. de zichtbare bovenkant) die de nagel soms wat naar boven duwt. Ook aan de nagelwand kan zich etter vormen.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Je vingernagels groeien gemiddeld ongeveer 2 à 3 mm per maand. Het verschilt per persoon, bij de een zullen de nagels wat sneller groeien dan bij de ander. Maar in het algemeen is het verstandig om de nagels een keer in de 1 à 2 weken te knippen. Kijk in ieder geval even of het echt nodig is.
In hoeverre zich nieuwe cellen vormen en dus de nagel laten groeien, verschilt per persoon wel enigszins. Vingernagels groeien gemiddeld 0,1 millimeter per dag en dus zo'n 3-3,5 mm per maand.Teennagels groeien gemiddeld 1,62 millimeter per maand. Diverse factoren hebben invloed op de lengte van je nagels.
Ongezonde nagels kan je merken aan onderstaande factoren: De nagels kunnen verkleuring vertonen zoals geelachtig, blauwachtig of groenachtig.Het verschijnen van kleine witte vlekjes op de nagelplaat.
Een gezonde nagel is glad, regelmatig gevormd en hebben vaak aan de onderkant een lichter gekleurd half maantje, de lunula. Een deel van de nagel, het nagelbed, zit onder de huid verborgen en de nagelriemen zijn gezond en onbeschadigd.
Mooie, gezonde nagels zijn sterk, matglanzend, in een niet-afwijkende, natuurlijke kleur (roze afhankelijk van je huidskleur, niet geel, blauw of paars) en veerkrachtig. Zo ziet een gezonde nagel eruit. Gezonde nagels kunnen bovendien tegen een stootje.
Nagels zijn immers een dode materie, bijgevolg moeten ze niet ademen. Nagels groeien 'van binnenuit': ze worden gevoed vanuit de bloedsomloop. Het zichtbare deel van je nagel - de nagelplaat - bestaat uit dode cellen (keratine (net zoals je haar) en kan dus niet ademen).
Bij sommige mensen groeien nagels minder snel. Verschillende factoren spelen daarin een rol zoals voeding, type werk of vitaminegebrek. Ook kan het zijn dat je nagels naar beneden groeien of dat je nagels omhoog groeien. Dit kan komen doordat je je teen hebt gestoten of wanneer je schoenen draagt die te klein zijn.
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
De matrix is waar nieuwe nagelcellen worden aangemaakt, als je de nagelriemen wegsnijdt of te ver terug duwt creëer je een opening voor bacteriën en schimmels met alle gevolgen van dien. Door dit te doen kun je de matrix (permanent) beschadigen waardoor je nagels niet meer goed kunnen uitgroeien.
Soms kunnen ze hun nagels niet meer intrekken en maken ze bij het lopen een tikkend geluid op de vloer. Ook bijten ze af en toe op hun nagels. Het is dan zeker handig om de nagels te knippen. Te lange nagels kunnen namelijk gaan ingroeien wat veel pijn en eventueel zweren kan veroorzaken.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van het loslaten van gellak is te dik lakken. Gellak moet altijd in hele dunne laagjes worden aangebracht, hoe dunner hoe beter. Eigenlijk moet je zorgen dat er bijna geen lak aan je kwastje zit. Ieder laagje moet apart uitgehard worden.
' Naast een verhoogd risico op huidkanker, dragen gelnagels ook bij tot een veroudering van onze huid. Opnieuw is het UV-licht de grote boosdoener. Wie desondanks blijft volhouden, maakt dus veel kans om met perfect gemanicuurde nagels rond te lopen aan een rimpelig hand.
Voelt het oppervlak van de nagels ruw aan? Hebben ze de vorm van een lepel, doordat ze in het midden iets verzonken zijn en aan het uiteinde iets omhoog staan (holronde nagels)? Dan noemen we dit ook wel lepeltjesnagels. De medische benaming voor deze aandoening is 'koilonychia'.
Een wipnagel ,ook wel een ski jump nagel genoemd, is een nagel die omhoog groeit.
Hyponychium is een nagelbedzegel, deze zegel is het stukje huid wat onder de nagels mee groeit.