Azijn kan verf in kleding fixeren door de zure eigenschappen van azijn. Hierdoor loop je minder risico dat de kleuren vrij komen en overlopen (bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints). Vaak wordt er ook zout bij gedaan (dus een nacht laten weten in koud water met een schep zout en een flinke scheut azijn).
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
'Als ik nieuwe kleren heb gekocht, laat ik deze altijd een nachtje trekken in water met een scheut azijn erbij. Was ze daarna gewoon in de machine met je favoriete wasmiddel en je zal zien dat de kleuren niet afgaan op andere kledingstukken. Ook de kleuren blijven dan langer intens.
Donkere was ook wassen met azijn
Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Om zeker te zijn dat de kleuren niet uitlopen, kun je de kleuren fixeren. Leg het kledingstuk een nachtje in een emmer water met een flinke scheut azijn. Een absolute must voor rode outfits.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Het advies om nieuwe spullen eerst te wassen geldt voor alle textiel dat met de huid in aanraking komt. Niet alleen voor kleren, maar ook voor bijvoorbeeld lakens, dekbedovertrekken en handdoeken. Eén wasbeurt volstaat om alle sporen van chemische stoffen te verwijderen. 'Maak er een gewoonte van', adviseert Eyckmans.
Laat je nieuwe handdoeken daarom een nachtje weken in koud water met wat azijn. Ten eerste worden de extra laagjes dan verwijderd en ten tweede fixeert dat de kleuren. Win-win! Was daarna je handdoeken op 60° en laat ze 't liefst aan de lijn drogen.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Hoeveel azijn doe je bij de spijkerbroek? Een half kopje azijn in je wasmachine of handwasje is genoeg.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Voeg tijdens het spoelen van de wasmachine 250 ml witte azijn toe. Doe de azijn rechtstreeks in de trommel, niet in het wasmiddellaatje. Door azijn toe te voegen hou je de kleding mooi zwart, doordat het de kleur fixeert en restjes van het wasmiddel verwijdert.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Gekrompen kleding weer 'ontkrimpen'
Vul beide teilen met warm water. Doe bij één van de teilen een flinke dop babyshampoo in het water. De ander laat je zoals het is. Leg de gekrompen trui in de teil met warm water en shampoo, precies zoals je deze ook in de kast zou leggen, opgevouwen.
Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier. Voor theevlekken voeg je een eetlepel Dreft toe aan het sopje.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Azijn. Ook azijn helpt om de verkleuring van je was weer terug te draaien. Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.