Opspattend water voorkomen met een grindstrook Een grindstrook ter voorkoming van opspattend water hoeft maar 15cm diep te zijn. Het grote voordeel van een grindstrook langs de muren van het huis is dat bij hevige regenval dat er minder last is van opspattend zand, waardoor de muren schoon blijven en minder verkleuren.
Regenwater van verharde oppervlakken stroomt via bijvoorbeeld een pijp naar de grindkoffer. Een strook grind vermindert het opspatten van water, wat belangrijk is om erosie en oppervlakkige afvoer te voorkomen. Het water, afkomstig van verharde terrassen en daken, wordt langzaam opgenomen door de grond.
De grindrand zorgt voor een goede afwatering van het groendak. Water gaat altijd naar het laagste punt, dat is vaak aan de rand van het dak. Zou daar het groendak doorlopen dan blijft het langs de dakranden altijd te nat. Bij een hellend groendak is een grindrand onderaan aan de hellende zijde dus noodzakelijk!
Zorg dat de sleuf ongeveer 60 centimeter diep is. De oppervlakte van de grindkoffer hangt af van de grootte van uw dak.
Met een grindkoffer of grindstrook kan regenwater afkomstig van een verhard oppervlak wegzakken in de grond waardoor u wateroverlast in de tuin tegengaat. Het water kan tussen grind snel weglopen en vervolgens door de bodem opgenomen worden.
Regenwater infiltreren is een natuurlijke manier om water af te voeren in de grond. Hierbij wordt het water afgevoerd, zonder dat de riolering eraan te pas komt. Het regenwater kan net als bij moeder natuur rustig de grond in trekken en komt hierdoor langzaam gefilterd en wel in het grondwater terecht.
Een grindkoffer is een strook grind langs een huis of verhard terras. In een grindkoffer kan regenwater tijdelijk worden opgeslagen, waardoor het langzaam de bodem in kan lopen. Hoe grover het grind (hoe groter de fractie), hoe meer water er in de grindkoffer geborgen kan worden.
Het water van zo'n bui zakt heel snel weg in de grond en niemand merkt er dan nog iets van. Ongeveer 1% van de tijd valt er een stevige bui. Dan valt er ongeveer 3 tot 10 liter per vierkante meter. Veel van dat regenwater zakt niet in de grond, maar loopt direct het riool of de berm in.
Om opspattend water tegen de gevel te voorkomen kun je speciale afstroomsteentjes gebruiken. Een bocht van 45º is ook goed. Een eenvoudige goot kun je maken van een aantal dakpannen. Leg de pannen gewoon op elkaar in de zwarte grond.
De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt. Welke maat grind/split kan ik het beste nemen?
Grind voorkomt dat de dakbedekking kan wegwaaien van het dak. Omdat dakbedekking kwetsbaar materiaal is, is het van belang dat het grind rond is en dus vrijwel geen scherpe hoeken bevat die door de dakbedekking heen zouden kunnen prikken en lekkage kunnen veroorzaken.
Het is heel erg belangrijk om een rand met grind te leggen rondom uw sedumdak. Dit om schade aan uw dakbedekking en lekkage te voorkomen. Aan de rand van uw dak bevindt zich altijd het laagste punt. Dit in verband met de afvoer van het regenwater.
Een grindvloer gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Met goed onderhoud kan deze levensduur verlengt worden.
Na het uitgraven van de ondergrond en het plaatsen van de randen is het tijd om worteldoek te leggen. Anti-worteldoek zorgt er niet alleen voor dat het grind niet wegzakt, maar zorgt ook voor een stevigere ondergrond en voorkomt natuurlijk onkruidgroei.
Grind kan het beste toegepast worden als sierfunctie of tegen spatwater.Wilt u een looppad creëren of een oprit, dan leent zich hier split het beste voor. Door de hoekige afwerking verdicht het beter.
Split en grind zijn kleine gesteenten wat heel populair was bij oude jaren 30 woningen. In de jaren 30 werden dus veel huizen en opritten gedecoreerd en verhard met split of grind.
Een grindkoffer is (meestal) een kuil met worteldoek, gevuld met grind waar regenwater de tijd krijgt om langzaam in de bodem opgenomen te worden, dus zonder dat de bodem dichtslibt. Om te voorkomen dat zand en gronddeeltjes tussen het grind komen wordt een filterdoek rondom het grindpakket aangebracht.
Infiltratieput aanleggen
Houd er bij het graven van het gat rekening mee dat de put omringd dient te worden met ongeveer 30 cm grind of draineerzand.
Door veel regen stijgt het grondwaterpeil en stijgt ook de druk van het water rondom je kelder. Door het hoge grondwaterpeil kun je last krijgen van optrekkend vocht in je kelder.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Kostprijs: grondwater is niet gratis
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater.
Hoe diep moet hemelwaterafvoer liggen? Dat hangt af van de vraag of u de regenpijp op een gescheiden afvoer aansluit of op het riool. Wanneer u regenwater wilt afvoeren via een apart systeem, moet de regenpijp uitkomen op zo'n 70 cm onder het maaiveld. Op deze diepte bevriest het water namelijk niet.
De grindput functioneert dan als buffer voor water tijdens een regenbui, waarna het water rustigaan de grond in kan sijpelen. Dit is ook nog eens erg goed voor de grondwaterstand.
Eerst dient u sleuven te graven in uw paardenbak van 40 centimeter diep. Vervolgens legt u de drainagebuizen waterpas aan en zorgt u voor een afschot naar de afvoer. Op de bodem van de sleuven dient u een dunne laag grof zand, grind of schelpen te leggen en hiermee worden de buizen ook afgedekt.