Bij het inbranden van een pan verhit je deze tot olie wordt opgenomen in de poriën van het ijzer van de pan. Op deze manier verkrijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Een gietijzeren pan met emaille aan de binnen en de buitenkant, roest minder snel en is makkelijk schoon te maken. Deze pannen hoef je niet voor te behandelen en kun je direct gebruiken. Als de pan geen houten steel heeft, mag de pan ook in de oven. De vaatwasser is niet aan te raden.
Om een perfecte antiaanbaklaag te creëren moet een gietijzeren pan minimaal 5 keer behandeld zijn. Start niet met koken voordat je bovenstaande stappen ongeveer vijf keer hebt uitgevoerd. Wanneer de pan is afgekoeld kun je doorgaan met stap 3, om het hele proces 5 keer te herhalen.
Gietijzer geleidt warmte als geen ander materiaal en houdt de hitte goed vast. Als je in een skillet bakt, wordt de warmte goed verdeeld en alles gelijkmatig gegaard. Doordat het materiaal zo zwaar en dik is, verhit je het eten zelfs op hele hoge temperaturen, zonder dat het aanbrandt.
Vaak heb je na een keer of 5 branden al een heel behoorlijk resultaat. Je zult merken dat vlees in de pan eventjes nodig heeft om zich los te bakken van de ondergrond, maar daarna bakt de pan ontzettend goed. Na een keer of 10 zit je op een optimaal resultaat.
Wrijf je gietijzeren pan nu in met een beetje plantaardige olie (bijvoorbeeld: zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie). Het hoeft slechts een heel dun laagje te zijn, er hoeven geen druppels zichtbaar zijn. Neem het overtollige weer af. Door de olie zullen de poriën worden afgesloten.
Bij het inbranden van een pan verhit je deze tot olie wordt opgenomen in de poriën van het ijzer van de pan. Op deze manier verkrijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Wanneer je een gietijzeren pan koopt, dan heeft deze nog geen anti aanbaklaag. Dit laagje moet je zelf creëren. Door een plantaardige olie op een hoge temperatuur te laten hechten aan de pan, zorg je zelf voor de allerbeste antiaanbaklaag.
Gietijzeren pan behandelen met olie of wax
Dat noemen ze “seasonen”. Je dient je gietijzer dus in te smeren met een dun laagje wax. Dit laagje werkt als beschermlaag tegen roest, want roesten doet gietijzer heel erg snel. Als “droog” (niet vet dus) gietijzer nat wordt, roest het binnen enkele uren.
Levenslang goed - Een gietijzeren pan kan eigenlijk niet stuk gaan en zal generaties lang mee gaan. Wel moet je oppassen met temperatuur schokken en het laten vallen van de pan. Steeds beter - Een gietijzeren pan is poreus en door deze veel in te oliën vormt zich een natuurlijke antiaanbaklaag.
Gezondheid: anti-aanbakpannen kunnen giftige stoffen afgeven wanneer ze op hoge temperaturen worden verhit, wat nadelig kan zijn voor de gezondheid. Gietijzeren pannen daarentegen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daarom een veiligere optie.
Nee, gietijzer moet het zijn. Gietijzer, vertellen metallurgen, heeft een oppervlak met verticale kanaaltjes. Die kanaaltjes lopen vol olie bij de eerste bakbeurt, en staan dat vet bij iedere verhitting weer af. Daardoor plakken eieren, pannenkoeken en omeletten niet aan de pan.
Vul de pan met een dun laagje heet water en voeg hier een beetje baking soda aan toe. Laat de pan vervolgens een nacht staan en spoel het daarna schoon met water.
Was de pan af met heet water en wat afwasmiddel en droog 'm goed af. Pre-seasond en geëmailleerde gietijzeren pannen zijn nu klaar voor gebruik. Onbehandeld gietijzer moet eerst ingebrand worden. Door het gietijzer in te branden, zorg je ervoor dat de pan een eigen 'antikleeflaag' vormt en beschermd is tegen roest.
Laat de warmte in de pan zitten. Wacht heel even tot de boter niet meer schuimt en een beetje bruin wordt, of tot de olie goed warm is geworden. En om dan te voorkomen dat je RVS pan heet wordt, en je voedsel aanbrandt, zet je het vuur zo'n 30% zachter.
Keramische en gietijzeren koekenpannen
Met een keramische koekenpan bak je gezonder. Het materiaal van de pan is namelijk vrij van giftige stoffen en je hebt slechts een klein beetje olie of boter nodig tijdens het bakken.
Gietijzeren pannen zijn veilig
Gietijzer als kookgerei is gedurende haar lange geschiedenis veilig gebleken. Dan kan helaas niet worden gezegd van zogenoemde “anti-aanbakpannen” die in vele huishoudens worden gebruikt. Dit type pan kan bijvoorbeeld PFOA of PFAS bevatten.
Pannen van gietijzer zijn keihard, blijven tientallen jaren goed en trekken niet krom. Door deze hardheid mag je ze alleen niet laten vallen. Een gietijzeren pan is brozer dan een RVS of aluminium pan.
Een aangekoekte pan schoonmaken met soda werkt vaak het best. Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan.
Gietijzeren pan
Ook je gietijzeren pan mag nooit in de vaatwasser. Het is veel beter om deze met warm water af te spoelen en hem droog te maken met keukenpapier. Het is overigens helemaal niet erg als de binnenkant van de pan vet aanvoelt. Dat is alleen maar goed, zo verbrandt je eten de volgende keer minder snel.
Doe een laagje van 1-2mm plantaardige olie in de pan. Gebruik bij voorkeur olie die goed heet mag worden, zoals zonnebloemolie of arachideolie, dus liever geen olijfolie omdat die te snel verbrandt. Zorg ervoor dat je de rand aan de binnenkant ook met olie invet.
Zoals de anti-aanbaklaagpan, waar een hoop over te zeggen valt, zoals je hier kunt lezen. Bij een roestvrijstalen pan met dikke bodem daarentegen, heb je de mogelijkheid om zelf een natuurlijke anti-aanbaklaag te creëren. Ook wel inbranden of seasonen genoemd.
Voor gebruik
Voor pannen met een anti-aanbaklaag adviseren we altijd om deze voor het eerste gebruik eerst even goed met water en zeep schoon te maken en daarna even in te wrijven met wat olie.