Provider: Vodafone Libertel B.V.
Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten. Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer.
Bijvoorbeeld door omgekeerd te zoeken via telefoonboek.nl. Deze zoekmachine voor telefoonnummers is je beste kans om te achterhalen wie je belt. Heb je resultaat? Dan zie je welk bedrijf of persoon je probeerde te bellen.
Zo kunt u via de website telefoonboek.nl zoeken naar nummers en via de website wieheeftgebeld.nl kunnen mensen elkaar helpen bij het vinden van onbekende bellers. Op deze website zijn ook veel spam-nummers te vinden.
Als jij zo'n verdachte oproep of sms hebt ontvangen, raden we aan om dit te melden via het meldpunt voor oplichting, bedrog en fraude . Hoe kan jij voorkomen dat je slachtoffer wordt? Ga niet in op deze sms'en of telefoontjes. Als je een smartphone hebt, kan je de nummers zelf blokkeren door ze in 'spam' te zetten.
Bel 1919. Je hoort het telefoonnummer (behalve bij een geheim nummer), de datum en het tijdstip van de laatste oproep.
Op het scherm een onbekend nummer. Als je opneemt begint er een bandje te lopen. Een stem zegt namens de nationale politie (of de Hoge Raad) te bellen. Je burgerservicenummer (BSN) is misbruikt, er is een arrestatiebevel tegen je uitgevaardigd, of je naam is gevallen in rechtszaak rond drugshandel.
Als je terugbelt, krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je krijgt een pieptoon te horen, waardoor je denkt dat de ander heeft opgehangen. Je bent echter in 'gesprek' met een duur betaalnummer in het buitenland.
Vals sms-bericht
Dat wordt ook wel smishing genoemd, phishing via sms. De afzender van het sms-bericht lijkt uw bank te zijn, of een ander vertrouwd bedrijf of instelling. Oplichters kunnen namelijk het echte telefoonnummer of de naam van een bekende organisatie kapen en als afzenderadres in een sms-bericht zetten.
Als het nummer geen mobiel nummer is, kun je het waarschijnlijk opzoeken. Zoek in het telefoonboek of op de website van de telefoongids en de gouden gids. Gebruik een zoekmachine. Het kan zijn dat de eigenaar van het mobiele nummer het nummer op een particuliere of bedrijfswebsite vermeld heeft staan.
Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.
Zo moet je bij inschrijven bij de gemeente je bsn overleggen, welke dan aan je nieuwe adres wordt gekoppeld. Ook bij het kopen van een auto wordt het kenteken van die auto en jouw bsn aan elkaar gekoppeld. Aangezien de politie tot al die zaken toegang heeft, kunnen ze vrij snel al jou gegevens bij elkaar vinden.
Veel mensen worden gebeld door buitenlandse nummers die vaak via computercentrales worden bestuurd. Deze verdachte telefoonnummers hebben als doel om gebruikers op te lichten. Dit gebeurt vaak doordat mensen deze telefoonnummers gaan terug bellen.
Verander zo snel mogelijk je wachtwoorden. Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken.
Je kan helaas dus geen telefoon traceren via Whatsapp zonder de toestemming van de eigenaar. Je vriend of vriendin moet dus wel toestemming geven om ook de locatie te delen. Je kan het dus niet gebruiken om te achterhalen waar iemand zich bevindt. Bijvoorbeeld als iemand zich op een locatie bevindt die nog geheim is.
In het bevolkingsregister in de gemeentearchieven staat vermeld wie er op een bepaald adres heeft gewoond. Je kunt hier op straatnaam zoeken in het huis- of woonregister en krijgt dan een lijst te zien van mensen die achtereenvolgens op dat adres gewoond hebben.
Via de telefoongids op internet: www.detelefoongids.nl adres intypen en klaar ben je!
KPN registreert de inkomende gesprekken niet, dat is niet nodig voor de factuur (geen kosten). Je kan die alleen terugzien in de belgeschiedenis in jouw telefoon (als deze functie beschikbaar is). Of je kijkt in het geheugen van de Experia Box, waar een (soms beperkte) belgeschiedenis wordt bijgehouden.
Ook via Google kun je gemakkelijk iemand zijn/haar locatievoorzieningen opvragen, mits diegene een Google-account heeft. Om de locatie te achterhalen, moet je toegang tot het account van diegene hebben. Als die persoon is ingelogd op Google met zijn mobiel, kun je een tijdlijn bekijken waar diegene allemaal is geweest.
Het nummer van een mobiele telefoon wordt op dezelfde manier geschreven als een vast telefoonnummer: met een streepje na 06 en met spaties tussen groepen van twee cijfers. Als je solliciteert op functies in een ander land, dan voeg je het landnummer toe (0031 of +31).
Het was al een bekende scam, oplichterstruc, maar er is toch iets nieuws aan de hand. Tot nu toe was het verhaal: je wordt gebeld, je neemt niet op maar belt het nummer terug en dat kost heel veel geld. Nooit doen dus. Of eerst even het nummer googelen, dat het niet toevallig het nummer van je tante in Marokko is.