Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
1 Het is verboden om in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, dan wel onherkenbaar maakt.
Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.
Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden. De belangrijkste reden is dat iedereen in het openbaar herkenbaar moet zijn en geïdentificeerd moet kunnen worden. Het gaat hierbij dan om een maatregel ter bestrijding van terrorisme.
Achtergrond. Lang niet alle moslima's dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
Het argument om de abaya te dragen wordt vaak gebaseerd op een citaat uit de Koran: "O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters, en de gelovige vrouwen, om zichzelf te bedekken met een los kledingstuk. Zo zullen ze worden herkend en zal hun geen kwaad overkomen" (Koran 33:59).
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Het dragen van een boerka of nikab is volgens Darmoni, die onderzoek doet naar islam en feminisme, het toonbeeld van ongelijkheid. "Een vrouw draagt dat zodat haar schoonheid wordt bedekt en een man niet opgewonden raakt. Nou, laat die man maar leren met zijn libido om te gaan. Hij moet respect voor jou hebben."
Amnesty International wijst een algemeen verbod af, omdat dat strijdig is met mensenrechtenverdragen. Velen vinden een boerka of niqaab vrouwonvriendelijk, onveilig en in strijd met de Europese waarden, en pleiten daarom voor een verbod.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Zoals uit het voorgaande al kan worden afgeleid, laat het Hof het Franse boerkaverbod in stand, zij het dat een verbod voor het doel van de openbare veiligheid als niet-proportioneel werd gekwalificeerd.
Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab - waarbij de ogen nog te zien zijn - dragen.
De nikab (ook nikaab, niqab of niqaab) (Arabisch: نقاب, niqāb) is de Arabische benaming voor een sluier die het gezicht bedekt en de ogen (meestal) vrijlaat.
Een nikab lijkt op de boerka, omdat dit kledingstuk ook het hele gezicht bedekt. De nikab bedekt alleen niet het hele lichaam, het is alleen een sluier. Daarnaast is het grote verschil dat bij de nikab je ogen zichtbaar zijn.
Naast de hijab, zijn er ook nog andere types hoofddoeken: de khimar lijkt goed op de hijab, maar het is een capevormige doek die een stuk langer is waardoor ook nek en schouders worden bedekt. Het gezicht blijft wel volledig vrij. de chador is een mantel die lichaam en hoofd omhult, maar het gezicht volledig vrijlaat.
Veel moslima's kiezen ervoor om een hoofddoek te dragen omdat dit het makkelijker maakt hun religie uit te beoefenen of simpelweg doordat ze zich hierdoor beter voelen.
“De geleerden zijn het er unaniem over eens dat het bedekken van de 'awrah verplicht is voor alle mensen.” En zo zei Ibn Hazm: “Zij (de geleerden) zijn het erover eens dat het haar van de vrije vrouw en haar lichaam, met uitzondering van haar gezicht en handen, 'awrah is.
Onder een abaya
Je kan er eindeloos mee variëren. Een abaya zelf is meestal lekker simpel, dus je kunt er stoere sneakers onder dragen voor een chiq sporty look. Ik zou persoonlijk combineren met de kleur van mijn hoofddoek.
Een djellaba (Arabisch: جلابة) is een lang, losvallend gewaad met lange mouwen en met (in sommige gevallen), een (puntige) capuchon. Hij wordt tot op de enkels gedragen en heeft meestal een neutrale kleur. Hij wordt met name in de Maghreb-landen door mannen en vrouwen gedragen.
Voor vrouwen raden wij het dragen van erg korte rokken (minirokjes), korte jurken en hotpants op straat af. Ook doorschijnende kleding wordt afgeraden omdat deze aanstootgevend kan worden bevonden.
Het beste antwoord. Dat heb ik eens in Egypte gezien : Ze tillen de boerka zover op, dat ze er net met lepel of vork onder kunnen, er op lettend dat het gezicht bedekt blijft. Of ze hun mond dan ook afvegen aan diezelfde boerka, is me ontgaan.
Het is verboden om te overlijden in de Britse parlementsgebouwen. In Italië kan je een boete krijgen als je niet glimlacht, behalve op begrafenissen en in ziekenhuizen. In Trenton (VS) is het verboden een bedorven augurk op straat te gooien. In Frankrijk is het verboden om met een dood persoon te trouwen.
Het World Economic Forum berekende dat Frankrijk tot de landen met de meeste regels ter wereld behoort. Het Franse parlement telde er ooit 400.000.