Als een bloem uitgebloeid is, gaat hij zaad zetten. Dit is een proces dat heel veel water en energie kost. Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant.Daardoor zal je plant langer doorbloeien.
Je kan de natuur haar gang laten gaan en dit laten staan, maar als je wilt mag je de planten nu ook weghalen. Het oog wil immers ook wat. Je kan een veld maaien en het maaisel afvoeren, in de border kan je zelf de dode planten wegknippen. Let er op dat de planten de tijd gehad hebben om zaden te maken.
Uitgebloeide bloemen verwijderen: Zo doe je dat
Snoei net boven het eerste gezonde blad onder de uitgebloeide bloem en verwijder deze. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een scherp mes. Wacht niet te lang, het is vaak beter om de bloem te verwijderen als deze nog niet helemaal is uitgebloeid.
Ben je zuinig op je bloeiende bloemen, dan knip je alleen de uitgebloeide bloemen bij de bloemsteel laag weg. Wil je sneller echte herbloei, dan knip je de hele 'tros' weg, maximaal 1 cm boven een gezond 5-blad en de groei vanuit de bladoksel komt dan snel op gang of zelfs gelijktijdig bij het bladoksel daaronder.
De meeste rododendrons zijn halverwege juni uitgebloeid. Om alle energie die de plant heeft naar nieuwe knoppen te laten gaan, is het verstandig om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Doe dit voorzichtig, zodat je andere knoppen niet beschadigt. Pak de bloem tussen duim en wijsvinger en breek hem van de plant.
Bijna iedere rhododendronsoort kan twee keer per jaar bloeien. We komen het echter vooral tegen bij vroege bloeiers als Christmas Cheer, Cunningham's White, Roseum Elegans en de Boursalt. Als je rhododendron twee keer bloeit, is dat een teken dat je goed voor de plant zorgt.
Doe dit eind maart of begin april. Na het snoeien komt er weer licht op de rhododendron en kunnen de knoppen zich gaan ontwikkelen. Vervolgens gaat de plant zich herstellen en opnieuw uitlopen. Na het snoeien is het verstandig de plant uit te graven.
U kunt eventueel om het jaar snoeien, een niet gesnoeide struik bloeit eerder. Snoeit u nooit, dan zal de vlinderstruik op den duur minder bloemen geven. Er is een uitzondering op de snoeiregels: de soort Buddleja alternifolia bloeit op overjarig hout en hoeft alleen na de bloei licht terug geknipt te worden.
De langbloeiende plant begint in juni met de bloei, als je uitgebloeide bloemen eruit knipt volgt er een tweede bloei en de bloei kan dan doorgaan tot in oktober! Er zijn veel verschillende vlinderstruiken, allen met eigen kleur en bloeitijd.
Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af. Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol.
Ben je even de snoeiregels kwijt, knip je plant dan meteen na de bloei, dan zit je bijna altijd goed. Twijfel je nog, snoei dan niet, een jaar overslaan is geen probleem. Snoei altijd een stukje (1 à 2 cm) boven een blad of knop, daaruit groeit dan een nieuwe tak of bloem. Snoei niet als het hard vriest.
De pioenroos snoeien
Het liefst in oktober. Snoei de plant tot zo'n drie à vijf centimeter boven de grond. Knip daarnaast ook de uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de plant de energie gebruiken voor nieuwe bloei en voor reserves in de wortels voor het najaar.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
Bloemenweide onderhouden
Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar. Nóg beter is het om in etappes te maaien, dus niet alles tegelijk.
Het is het beste om het dode plantmateriaal in de winter te laten liggen. Insecten gebruiken de holle stengels van planten om in te overwinteren – en ook muizen en egels houden ervan. Het is dus goed voor de dieren om niet al te netjes te zijn!
Snoeitips. Vlinderstruiken blijven bloemrijk als ze regelmatig worden teruggesnoeid. Jaarlijks of om het jaar snoeien zorgt ervoor dat je vlinderstruik compact en sterk blijft. Wees niet bang om rigoureus te werk gaan: een vlinderstruik loopt altijd weer uit!
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Aan het eind van de zomer en/of het begin van de herfst raakt de vlinderstruik uitgebloeid. De prachtige witte, paarse, roze of oranje kleurige bloemen worden bruin. De sierwaarde van de plant neemt hierdoor af en de uitgebloeide bloemen kunnen misschien als storend worden ervaren.
Het nadeel van een vlinderstruik is dat het wel de volwassen dagvlinders voedt, maar niet hun kroost. Voor hun rupsen hebben dezelfde vlinders o.a. brandnetels, look-zonder-look, inheemse grassen en bloeiende klimop nodig. Zonder rupsen geen vlinders, dus die moeten ergens groot worden.
De standplaats wordt, gezien de planten die er staan, in de zomer veel te droog. Verder zal er waarschijnlijk te veel schaduw zijn. Als rhododendrons te veel schaduw krijgen dan maken ze weinig bloemknoppen aan. Gefilterd zonlicht is het beste of 's morgens zon en in de zomer op het heetst van de dag schaduw.
De bladeren worden geel als de Rhododendron een tekort aan voedingsstoffen of gebrek aan zure grond heeft. Het gebrek aan voedingsstoffen verhelp je door de Rhododendron meer voedingsstoffen en zure grond te geven. lees meer bij tuin bemesten. Graaf de plant uit en vul het plantgat met tuinturf of kokosvezels.
Rododendron moet in zure grond staan, deze kan dan gemengd worden met koemest. Waarom bemesten van rozen met koemest ? Rododendron en hortensia blijven gezonder ,bloeien langer en mooier met limburgse koemest. Koemest is een 100 % natuurlijke meststof en bodemverbeteraar.