Zoutbeperking bij hartfalen Zout houdt vocht vast in uw lichaam. Het hart en de nieren moeten meer vocht verwerken. Bij hartfalen leidt een teveel aan zout sneller tot problemen. Daarom krijgt u een zoutbeperking voorgeschreven.
Het is normaal dat ons lichaam vocht vasthoudt als we een extra zoute maaltijd eten. Maar als je hartfalen hebt, verwijdert je lichaam het vocht niet zo gemakkelijk , zei Gopal. Dit kan leiden tot vocht- en zoutophoping in je voeten, enkels en longen, naast andere organen, en kan je bloeddruk verhogen.
Voedingsmiddelen die veel zout bevatten: Soepen, kant-en-klare jus en sauzen, kant- en-klaar maaltijden, bouillon(-blokjes), ketjap, strooiaroma, kruidenmengsels, vleeswaren, zoals rauwe ham, worstsoorten en rookvlees, gekruid vlees, rookworst, hamburgers, kaas, haring, zoutjes, borrelnootjes, snacks, zoals bamiballen, ...
Bij hartfalen wordt geadviseerd om 5 tot 6 gram zout per dag te eten. Dat is omgerekend 2000 tot 2400 milligram (mg) natrium. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 9 gram zout (= 3600 mg natrium) per dag.
Voor de patiënt met hartfalen wordt enige mate van natriumbeperking aanbevolen. Teveel natrium in één keer wordt afgeraden. Natrium en chloride Zout bestaat uit natrium en chloride. Elke gram zout bevat 0,4 gram natrium en 600 mg chloride.
De meeste mensen eten 7.000 tot 12.000 mg zout per dag. Maar mensen met hartfalen moeten hun zoutinname beperken tot 2500-3000 mg per dag, tenzij hun arts anders voorschrijft . De beste manier om zout te beperken is door voedingsmiddelen in hun natuurlijke staat te kiezen. Als ze niet bewerkt of geconserveerd zijn, bevatten ze waarschijnlijk weinig zout.
Vocht-intake bij hartfalen
Al het vocht dat u drinkt komt immers in uw bloedbaan terecht en moet worden rondgepompt door uw hart. Zout zorgt er daarnaast voor dat vocht wordt vastgehouden in het lichaam. Dit kan op langere termijn zorgen voor verergering van het hartfalen.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. De resultaten laten zien dat yoghurt past in een gezond voedingspatroon voor patiënten die een hartinfarct hebben doorgemaakt.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Zout bevat natrium. Natrium houdt vocht vast en dit zorgt voor vochtophoping in het lichaam. Bij hartfalen moet u deze vochtophoping zoveel mogelijk vermijden. Daarom is het van belang dat u het gebruik van zout (natrium) beperkt en hier bij de keuze van uw voedingsmiddelen rekening mee houdt.
Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen. Minder zout eten verlaagt je bloeddruk.
Veel patiënten met hartfalen zijn dragers van een Interne Cardio Defibrillator, een apparaat dat veelal onder het sleutelbeen is aangebracht. Dat kan, door ongewenste defibrillaties, in de laatste levensfase irriteren.
Regelmatige, matige intensiteit fysieke activiteit kan helpen uw hart sterker te maken . Fysieke activiteit is alles wat u uw lichaam laat bewegen en calorieën verbrandt, zoals wandelen, bladeren harken, traplopen of sporten.
Vaak plassen`s nachts; het hart hoeft 's nachts vaak minder hard te werken waardoor het bloed weer beter weggepompt wordt. Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen. Minder gaan plassen; dit komt door de slechtere doorbloeding van de nieren.
Omdat melk, yoghurt en kaas als 'neutraal' voor de gezondheid van het hart worden beschouwd , kunnen deze voedingsmiddelen deel uitmaken van een hartgezond dieet. U kunt echter ook een hartgezond dieet volgen zonder deze voedingsmiddelen. Onderzoek geeft geen minimale of maximale portiegrootte of hoeveelheid porties aan.
Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits bevatten een grote hoeveelheid flavonoïden en vitamine C, die een rol spelen bij de bescherming van je hart. "Flavonoïden verlagen het risico op beroertes en vitamine C zou het risico op hart- en vaatziekten verlagen", aldus Khorana.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Van de personen met een lichte vorm van chronisch hartfalen leeft ongeveer de helft nog minimaal 10 jaar. De helft van de patiënten met ernstig chronisch hartfalen of acuut hartfalen heeft een levensverwachting van minder dan 2 jaar.
Als u merkt dat het hoesten of de piepende ademhaling erger wordt en uw ademhaling bemoeilijkt, kan dit wijzen op een verergering van het hartfalen en moet u contact opnemen met uw arts. Een droge, aanhoudende hoest kan ook een bijwerking zijn van een van de medicijnen die u slikt voor het hartfalen.
Hartfalen is meestal niet te genezen. U kunt zelf veel doen. Bijvoorbeeld gezond eten met weinig zout en regelmatig bewegen. Als u te zwaar bent, probeer af te vallen.
Aanbevelingen en patronen voor natriuminname
Deze aanbeveling werd vervolgens bijgewerkt naar matige natriumbeperking. De Heart Failure Society of America beveelt een dagelijkse natriuminname van 2000 tot 3000 mg aan17 en <2000 mg voor patiënten met matige tot ernstige HF-symptomen.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Zout met een laag natriumgehalte is vergelijkbaar met keukenzout, maar een deel van het natrium is vervangen door kaliumchloride . Deze verbinding geeft deze alternatieven een vergelijkbare zoute smaak. Andere opties voor zout met een laag natriumgehalte zijn gejodeerd, koosjer, roze Himalayazout en zeezout.