13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Bij weidehooi geven we altijd aan om zes weken te wachten met voeren en voor graszaadhooi en stro vier weken. Los van het broeien is er nog een reden om beter even te wachten met het voeren van nieuw hooi. Veel planten bevatten van nature gif in een lichte vorm.
Je paard heeft behoefte aan aanvullende aminozuren!” Doffe vacht, beperkte spieropbouw, slechte hoeven, huidproblemen; zomaar een aantal signalen dat je paard een tekort aan aminozuren kan hebben. Terwijl je paard goed eet, voldoende hooi krijgt en goed wordt getraind.
De term ruwvoer omvat droog ruwvoer (hooi, stro) en vochtig ruwvoer (kuilvoer). In het algemeen omvat ruwvoer alle soorten voer die een hoog drogestofgehalte hebben.
Na het persen van de baaltjes hooi dient ca. 6 tot 8 weken gewacht te worden, alvorens het hooi gevoerd kan worden. Het hooi moet afsterven, waarbij het laatste vocht uit het hooi gehaald wordt. Dit proces van nabroeien is belangrijk voor het hooi.
Hoe fijner het hooi, hoe hoger de voedingswaarde. Hooi dat zacht is, geeft minder stimulatie van de darmwand. Iets droger, meer stengelig hooi bevat meer vezels en bevorderd de darmgezondheid. Ouder, zeer grof hooi is laag in voedingsstoffen en is moeilijk te verteren door het paard.
De hoeveelheid ruwvoer die je geeft kan je uitdrukken in hoeveelheid energie of gewicht. Je kan je paard teveel energie geven zonder de maximale hoeveelheid in gewicht te overschrijden. Dit uit zich dan in gewichtstoename van je paard.
Laat een paard niet langer dan zes uur zonder voer staan.
Met vers, smakelijk stro in de stal mag dit wel langer zijn (acht uur), maar veel stro eten kan bij gevoelige paarden leiden tot verstoppingskoliek.
Paarden weigeren vaak te eten als ze stress of pijn hebben. Dit is vooral problematisch wanneer paarden hun ruwvoer weigeren, omdat het paard dan geen speeksel produceert door te kauwen en ook de maag leeg blijft. Als gevolg daarvan is er een overmaat aan zuur en dus een daling van de ph-waarde in de maag.
Je kunt er voor het gemak vanuit gaan dat het paard minimaal de helft van zijn behoefte gedurende de dag eet. Daarom zou je 's avonds nog een paar kg hooi hoeven geven. Bij voorkeur dient een paard maximaal 6 uur met een lege maag te staan.
Hoe langer het hooi in de opslag ligt, hoe groter de kans dat er stof in de baal dringt. Door het oude hooi een kwartier onder te dompelen in water, spoelt het stof eruit en krijgt het zijn originele smaak weer wat terug. Mits droog opgeslagen, behoudt het hooi gedurende twee jaar zijn kwaliteit.
Een hoge kwaliteit (of lage kwaliteit) hooi kan geoogst worden van de late lente tot de late herfst als het weer en het beheeromstandigheden goed zijn. Voor de meeste paarden is een hoge kwaliteit hooi niet wenselijk, om voldoende vezels te kunnen geven, zonder overgewicht te veroorzaken.
Hartje zomer is van oudsher de tijd van maaien en hooien. De werkzaamheden gaan door tot in september, oktober.
Geef een paard dat dikker moet worden goed voedzaam hooi of voordroogkuil en vermijd grofstengelig en moeilijk verteerbaar ruwvoer. De kwaliteit en de voedingswaarde van ruwvoer kunnen per partij verschillen. Wil je zeker weten dat de kwaliteit van je hooi goed is, dan moet je het laten testen.
TIP 5 MEERDERE KEREN PER DAG VOEREN
Verdeel het krachtvoer over 2 tot 4 porties per dag en laat het paard niet langer dan 6 uur met een lege maag staan. Voor paarden met maagzweren is dit zelfs maximaal 1 uur. Geef dus minimaal 3 keer per dag ruwvoer.
Antwoord: De richtlijn voor de hoevelheid hooi voor een paard per dag is ca. 1,5 kg per 100 kg lichaamsgewicht. Een paard van 600 kg zou dus ongeveer 9 kg ruwvoer per dag moeten krijgen.
Een normaal paard heeft voor zijn onderhoud dagelijks zo'n 1 - 1,5% van zijn lichaamsgewicht nodig aan ruwvoer (droge stof). Een paard van 600 kg heeft dus 6 tot 9 kg ruwvoer (droge stof) per dag nodig. Dat is 30 - 45 kg vers gras (ervan uitgaand dat dit uit 80% water bestaat) of 7,5 - 12 kg hooi (20% water).
Het is voor het welzijn van paarden dus belangrijk dat ze met andere paarden om zich heen leven en niet geïsoleerd staan. Het is voor paarden stressvol om langdurig alleen te staan en dit kan leiden tot gedragsproblemen. Ze voelen zich onveilig en ongelukkig.
Geef je een paard teveel krachtvoer, dan houdt het paard tijd over en is de kans op stalondeugden groot. Daarnaast kan een paard ook strooisel of mest gaan eten. Het is daarom belangrijk dat je een paard voldoende ruwvoer geeft. Wordt je paard niet snel te dik, dan kun je hem onbeperkt hooi of kuilgras geven.
Het antwoord zit niet zozeer in het gras, maar in je paard. Veel paarden krijgen te veel suikers binnen, bijvoorbeeld in de vorm van krachtvoer of rijk hooi. Door de droge zomers van afgelopen jaar is het hooi bijvoorbeeld veel suikerrijker dan anders.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken.
Een gedeelte van de suikers zijn in water oplosbaar en die spoel je er dus uit. Maar wanneer het suiker + zetmeel gehalte van je hooi veel meer is dan 10% dan is dat hooi niet geschikt voor een IR paard, en wanneer je het toch voert, loop je een groot risico dat het paard na verloop van tijd hoefbevangen wordt.
Hooi mag niet muf ruiken.Een lichte groene tint heeft de voor- keur.Het moet altijd goed droog zijn.Droog hooi voelt licht aan.
Een zeer mager jong of oud paard zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een ruwvoer van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld fijn, groen hooi of luzerne. Terwijl een dik paard dat moet afvallen beter gevoerd kan worden met een zeer grofstengelige kwaliteit hooi.