Een badkamer produceert heel wat waterdamp. Bij het ontbreken van voldoende ventilatie zal deze vochtige lucht condenseren tegen wanden en plafonds. Hierdoor kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid.
Kan je je badkamer niet verluchten omdat je geen raam hebt in je badkamer? Dan is mechanische ventilatie de ideale oplossing. Zo'n badkamerventilator zorgt ervoor dat alle vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Hierbij kan je kiezen tussen twee verschillende ventilatoren: axiale en radiale.
Het plaatsen van een ventilatie rooster op de deur heeft als voordeel dat u geen omkijken heeft naar het verversen van de lucht, dit gebeurt middels een deurrooster immers vanzelf.
de minst ingrijpende manier om de badkamer te ventileren, is de natuurlijke manier: laat frisse buitenlucht binnen door een - of liefst meerdere - raam open te zetten. Dit zorgt ervoor dat frisse lucht de warme vochtige lucht kan verdrijven.
Beperk tijdens het douchen de vochtverspreiding door de badkamerdeur dicht te doen en de ventilatie op een hoge stand te zetten. Een hogere kamertemperatuur voorkomt schimmelvorming. Droog na het douchen de wanden en vloeren met een raamtrekker, dit haalt tweederde van het achtergebleven vocht weg.
Voordelen van slapen met open raam
Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid. Met open raam slapen in de lente en de zomer zorgt er ook voor dat we beter kunnen ademen.
,,In een badkamer is het wel eens glad en is de kans op vallen groter. Wat je wil voorkomen is dat iemand die wil helpen, de deur niet open krijgt omdat de gevallen persoon de ingang blokkeert. Om die reden laten we de deur altijd naar buiten open draaien, naar de kant van de gang.”
Een badkamer produceert heel wat waterdamp. Bij het ontbreken van voldoende ventilatie zal deze vochtige lucht condenseren tegen wanden en plafonds. Hierdoor kunnen schimmels en muffe geurtjes ontstaan die slecht zijn voor de gezondheid. Met de hulp van een mechanische afzuiging is dit gelukkig makkelijk te voorkomen.
Waar plaats ik ventilatie in de badkamer? De beste posities in je badkamer voor het plaatsen van een badkamerventilator liggen in Zone 2, maar Zone 3 loopt niet ver achter en is dus zeker ook erg goed te gebruiken voor het plaatsen van een ventilator.
U kunt bijvoorbeeld een verwarming plaatsen, om de lucht warmer te houden waardoor condensatie beter verhinderd wordt. Vocht absorberende materialen kunt u beschermen door het aanbrengen van speciale vochtwerende verf, waardoor de porositeit wordt opgevangen.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.
In een badkamer ontstaat er al snel een grote hoeveelheid vochtige lucht. Wanneer deze lucht niet, of niet voldoende via een natuurlijke weg kan worden afgevoerd, is het noodzakelijk om een badkamer ventilator te monteren.
Eigenschappen buisventilator
Enkel de zuigmond is zichtbaar in de ruimte, wat mooier oogt dan externe ventilatiesystemen. Ze worden op afstand in het kanaal geplaatst. Dat maakt niet alleen dat je minder van de ventilator ziet, maar ook dat je er minder van hoort.
De meeste mensen zetten hun ventilator zo dicht mogelijk bij hun bed, zodat de lucht direct op hun lichaam blaast. Klinkt als een logische gedachte, maar wist je dat dat niet per se het meest effectief is? Als je in een warme slaapkamer slaapt, kun je je ventilator namelijk het best in de deuropening zetten.
Handig is een plek te kiezen waar onderhoud makkelijk mogelijk is. Door de buisventilator te plaatsen op zolder, achter een wand, boven het plafond of andere vergelijkbare plek word het geluid buiten de (leef) ruimtes gehouden.
Voor voldoende luchttoevoer is in een normale woonkamer minstens één luchtrooster nodig met een oppervlak van 1 meter bij 10 centimeter. Beter nog is 2 roosters tegenover elkaar.
Kosten van mechanische ventilatie
De gemiddelde kosten om een ventilatiebox te laten vervangen: € 400. Wanneer u ervoor kiest om ook de ventilatiekanalen te laten reinigen of extra sensoren toe te voegen, komen de kosten gemiddeld uit op € 600.
Mensen willen graag een badkamerventilator die weinig geluid maakt. Veel merken claimen dat hun ventilatoren weinig geluid maken. Er kan er echter maar één de stilste badkamerventilator zijn en dat de is Silent serie Soler en Palau.
Als de deur naar buiten draait, maakt dat je huis optisch groter, maar het voorkomt ook dat er in één keer een hoop sneeuw in je huis valt als je deur onder de sneeuw zit.
Veiligheid: de belangrijkste reden is voor de veiligheid. U kunt de deur snel dichtduwen als er iemand ongevraagd naar binnen wil en u bent minder kwetsbaar achter de deur. De deur hoeft maar een beetje open om te kijken wie er voor de deur staat, als dit niet bevalt doet u snel weer de deur dicht.
Wanneer je ademhaalt, neemt de concentratie kooldioxide toe. En als je alle ramen en deuren dicht laat, hoopt deze concentratie zich alleen maar op. Dat heeft invloed op je gemoedstoestand.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.