Schors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden.
Het houdt de bodem langer vochtig, waardoor planten minder water nodig hebben en beter beschermd zijn tegen extreme droogte. En het beschermt planten tegen hoge temperaturen én strenge vorst.
Ben je dus op zoek naar een wondafdekmiddel waarmee je een beschadigde boomschors kunt herstellen? Dan raden wij ArboTape aan. Deze kun je eenvoudig rondom de boom bevestigen met BioTape (deze wordt standaard meegeleverd met ArboTape).
Als de randen van die schors nog niet verdroogd zijn zou je die alsnog opnieuw kunnen laten vastgroeien. Daarvoor kun je best de schors vastmaken met plakband.
De buitenste laag van bomen wordt de bast genoemd, maar schors is iets anders dan bast. Een boom groeit natuurlijk en daardoor wordt de stam dikker, daardoor begeeft de buitenkant van de bast het en sterft dus af. Het afgestorven gedeelte van de bast noemen we uiteindelijk de schors.
Schors bevat, in vergelijking met hout, veel lucht. Een speciaal soort schors is kurk, afkomstig van de kurkeik; na oogsten duurt het ca. 8 jaar voor er weer geoogst kan worden.
Het bestaat uit verschillende weefsels, waaronder kurk. De wanden van deze cellen zijn ondoorlaatbaar door afzetting in de celwand van suberine, dat sterk op lignine lijkt, wat de plant beschermt tegen allerlei invloeden van buiten, in de vorm van schimmels, bacteriën of beschadigingen.
Onder gebruikelijke omstandigheden kunt u op een levensduur tot 5 / 6 jaar voor Frans boomschors rekenen. Is er sprake van veel regen of nattigheid? Dan kan de levensduur iets verkorten.
Want dode takken durven op de meest onverwachte momenten uit de boom vallen. De stam kan gemakkelijk nog 10 jaar blijven staan, zonder dat er stabiliteitproblemen optreden." De boom is een mooi voorbeeld van de natuur in werking.
Het vocht uit de oude schors is terug gegeven aan de nieuwe schors. Door de droogte is het water eerder uit de schors en laat deze sneller los. Periode van warmte en droogte. In ons klimaat laat de schors normaal gesproken langzaam aan los, waardoor dit minder vaak opvalt.
Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo'n wond niet goed. In zo'n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.
Er zijn vier manieren om een boomstronk te doden: je kunt de stronk natmaken met een zoutoplossing, hem verbranden, hem tegen de zon beschermen of de stronk in stukken hakken. Nadat de boomstronk afgestorven is, kun je hem verwijderen en het gat dichtmaken.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem. Bovendien vormt het een koude laag en creëert schors het ideale klimaat voor schimmels.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
De prijs is afhankelijk van welke soort boomschors u bestelt en of u ze thuis laat leveren. De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Boomschors is een populaire manier om slakken te voorkomen. Voor slakken is het lastig om zich met het slijmerige lichaam over ruw materiaal te bewegen. Zeker als het om korrels of instabiele delen gaat, voelt de slak zich hier niet thuis.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Nadelen van houtsnippers
Houtsnippers verteren op den duur. Maar dragen dan wel bij aan een vruchtbare bodem. Soms verplaatsen vogels enkele houtsnippers waardoor ze op het gras of de bestrating kunnen komen. Om de decoratieve waarde te behouden moet om de paar jaar een nieuw laagje houtsnippers worden gelegd.
Boomschors en doorkomende tandjes
Ook boomschors is daar ideaal voor. Door het risico op giftige stoffen, is het raadzaam om een hond snel iets anders te geven als op een stukje boomschors geknabbeld wordt.
Voor katten is het vrijwel onmogelijk om in boomschors te graven. De stukken zijn te groot en bovendien allemaal anders van vorm en omvang. De kans dat katten jouw tuin als kattenbak gebruiken neemt meteen sterk af wanneer je de bodem bedekt met boomschors. Leg met name een laag aan op open plekken.
Koop de goedkoopste soort
Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
Boomschors vervangen doet u meestal om de 3 tot 5 jaar. Beloopt u het boomschors regelmatig? Dan kan het noodzakelijk zijn om het materiaal vaker te vervangen. Met name als de oude laag nat is of zelfs gaat rotten, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verwijderen.