Maar hoe krijg je de saus dan zo romig… Zonder room? Dit komt door de combinatie van het vet van het spek en het kookvocht van de pasta. De eieren zorgen voor binding van de saus.
Om zonder room toch een romige saus te krijgen heb je eigeel nodig. Eiwit kan de saus namelijk wat 'waterig' maken. Maar let op: te veel eigeel maakt de carbonara weer te 'brokkelig'.
Lange en dunne pastasoorten zoals spaghetti en linguini serveer je met romige sauzen carbonara, of lichte sauzen op basis van olie en witte wijn, zoals vongole.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Een echte Spaghetti Carbonara heeft een stevige kaassmaak welke wordt ondersteund met de uitgesproken smaak van de pancetta. Een flinke hoeveelheid peper is voor dit recept ook echt een vereiste.
De naam carbonara komt waarschijnlijk van het Italiaanse woord carbonaro, wat zoiets betekent als koolbrander. Dit zou erop kunnen wijzen dat het recept gemaakt werd voor de koolbranders.
Carbonara of alla Carbonara is een Italiaanse bereiding die meestal met spaghetti wordt gegeten. De saus wordt bereid met 'arme' ingrediënten als buikspek (pancetta) of wangspek (guanciale), kaas (pecorino), ei of eidooier en zwarte peper.
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Je kunt het ook een dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten Tupperware bakje, maar je zult merken dat de smaak niet meer hetzelfde zal zijn. Je hoeft de pasta natuurlijk niet weg te gooien, maar verwacht niet dat het gerecht precies hetzelfde zal smaken als wanneer het vers gekookt is.
Over de kaas in carbonara zijn de meesten het eens: ± 30 g Parmezaanse kaas per 100 g gedroogde pasta. Ook lekker: een combinatie van Parmezaanse kaas en Pecorino kaas. Wat het spek betreft, neem je het beste wat je kunt krijgen: guanciale (Italiaans wangspek) of pancetta (buikspek).
✓ Bij ei-pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, hoort een subtiel romige saus, bijv. met champignons of spek (Carbonara). ✓ Holle pastasoorten, zoals Penne en Cocciolette, serveer je het beste met een saus met stukjes vlees, vis of groenten.
In tegenstelling tot de fettuccine en pappardelle is de linguine een smallere variant binnen de pasta slierten familie. Omdat de linguine vaak maar 2 mm breed is, is het een pastasoort die je goed kunt gebruiken voor de lichte pastasauzen.
De eieren blijken gewoon warm genoeg te worden in de pasta en daardoor te garen waardoor salmonella gevaar geweken is. Het is dus meer het idee van rauwe eieren dan dat je daadwerkelijk rauwe eieren eet, want dat is eigenlijk dus niet zo :) knoflook en een takje tijm.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Pasta Carbonara..
MAAR, wanneer je gebruik maakt van gepasteuriseerde eieren is er niks aan het handje! Ook in de horeca gebruiken ze heel vaak gepasteuriseerde eieren voor dit soort gerechten, vraag dat dus gewoon even na voordat je gelijk besluit het niet te nemen.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Verse pasta bewaren
Wil je de spaghetti of tagliatelle laten drogen om te bewaren dan rol je ze op als nestjes en laat je ze een paar uur tot een dag drogen op een theedoek. Als de pasta helemaal droog en hard is bewaar je de pasta nestjes onafgesloten in een bak of op een bord.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Gekookte pasta kan je het beste samen met de saus invriezen. Ook bij het invriezen gaat de pasta namelijk plakken, maar door het samen te voegen met de saus kan je dit voorkomen.
Als je pasta afkoelt en opwarmt, wordt een deel van het zetmeel omgezet in dit 'vezelachtige' resistente zetmeel. Doordat resistent zetmeel slecht verteerd wordt, komt er nauwelijks glucose uit dit zetmeel in het bloed. Voedingswaarden van levensmiddelen kunnen door invriezen dus een beetje veranderen.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
Beretta Pancetta blokjes bestellen | ah.nl.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.