Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Nagellak is niet toegestaan omdat je handen dan, ook na het handen reinigen, nog ziektekiemen kunnen bevatten. Dat geldt ook voor kunstnagels en deze zijn dan ook niet geoorloofd.
Ook onder sieraden zitten veel bacteriën, daarom wordt altijd gevraagd deze af te doen tijdens de operatie. Handen kunnen tijdens een ingreep ook opzwellen en dan kan een ring klem komen te zitten. Ook bij nagellak of onder kunstnagels kunnen veel bacteriën zitten.
Het tijdens een operatie bij bewustzijn komen en je dit later herinneren, wordt awareness genoemd. Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses. De anesthesioloog bewaakt de diepte van de narcose en kan zo nodig bijsturen om te voorkomen dat iemand wakker wordt tijdens de operatie.
Contactlenzen, piercings en make-up moet u voor de operatie verwijderen; dit geldt niet voor gelnagels, acrylnagels of nagellak. Ook uw kunstgebit moet u uitdoen om te voorkomen dat dit beschadigd raakt of dat u zich hierin tijdens de operatie verslikt.
Aanvullende onderzoeken
Het kan nodig zijn om voor de operatie bloed af te nemen om uw nierfunctie of leverfunctie te bepalen. Dit omdat de functie van deze organen van invloed kan zijn op de middelen die de anesthesioloog tijdens de operatie gebruikt. Tevens wordt soms gekeken naar de functie van de schildklier.
Drugs: Gebruik van drugs zoals XTC, methamfetamine, heroïne of cocaïne dient minstens 1 week voor de operatie gestopt te worden. Dit kan anders ernstige hartritmestoornissen veroorzaken tijdens de operatie of kan zorgen voor een verminderde werking van anesthetica.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
Veel mensen houden hun sieraden om tijdens het slapen, maar juist in de nachtelijke uren kun je veel bewegen en zelfs vast komen te zitten met bijvoorbeeld een armband of ketting. Wij raden daarom altijd aan sieraden af te doen als je naar bed gaat.
U kunt uw trouwring of ander sieraad blijven dragen tot u overlijd om er vervolgens een erfstuk van te maken na uw overlijden. Steeds vaker komt het voor dat mensen kiezen om bij leven een bijzondere herinneringssieraad te laten maken van hun trouwring die als erfstuk wordt weggegeven na het overlijden.
Kunstnagels maken de handhygiëne moeilijker, omdat er na handdesinfectie of handen wassen met water en zeep nog steeds micro-organismen aan de handen zitten. Het is bovendien ook bekend dat er infecties bij patiënten zijn veroorzaakt die teruggeleid konden worden tot kunstnagels van zorgverleners.
In de voorschriften staat dat je onderarmen onbedekt moeten zijn. Lange mouwen zijn dus uit den boze.
Reacties. Ja, dat mag.
Ademhaling. Soms is het nodig om uw ademhaling tijdens de ingreep over te kunnen nemen. Daarom plaatsen we vaak voordat de operatie begint een beademingsbuis (plastic buisje) in uw keel. Dit gebeurt als u onder narcose bent.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
“Aan het begin van de narcose geven we altijd wat extra zuurstof, zodat we rustig de beademingsbuis kunnen inbrengen. Hetzelfde gebeurt aan het eind. Dan heeft de patiënt een buffertje bij het wakker worden.”
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
Net voordat u onder narcose gaat, krijgt u een kapje met zuurstof voorgehouden. Dit ruikt een beetje naar plastic.
Deze kans is heel erg klein, ongeveer 1 persoon van de 100.000 patiënten die geopereerd wordenkomt tijdens de operatie te overlijden.
Gebruikt u niet iedere dag paracetamol? Dan moet u ongeveer 1 uur voordat u vertrekt richting het ziekenhuis, 2 tabletten Paracetamol (zonder toevoegingen) innemen van elk 500 mg (samen 1000 mg) met water. Dit om een spiegel op te bouwen in uw bloed. Dan heeft u minder pijn na de operatie.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.