Laat hem lekker wat kluiven op een bot of sabbelen op een gevulde kong. Dat maakt hem rustig en brengt de adrenaline-spiegel omlaag. Waarschijnlijk valt de pup in slaap. Laat hem slapen tot hij zelf weer wakker wordt voor een volgende actieve periode.
Een drukke hond is vaak erg gevoelig voor allerlei prikkels: geluiden, bewegingen of soms alleen het idee dat hij iets moet gaan doen. Een duidelijke structuur in zijn dagelijks leven helpt de hond om wat meer rust te krijgen. Zorg dus voor beweging (zoals hierboven beschreven), maar ook voor rustmomenten.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Ook heeft de pup veel rust nodig om zijn lichaam te laten groeien en op de juiste wijze te laten ontwikkelen. Pip de dag na een lesje met andere honden in een park… Vaak krijgt de pup veel te veel indrukken en prikkels en veel te weinig rust, zeker in een gezin met kinderen.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Heel belangrijk is dat je jouw pup NOOIT straft als hij niet meteen luistert: bij jou komen moet te allen tijde leuk blijven en hij moet zich bij jou veilig kunnen voelen. Grijp dus ook niet ineens naar zijn halsband of tuig als hij wel komt, maar gooi desnoods wat lekkers op de grond zodat je hem rustig kan aanlijnen.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Zorg er dus voor als je je hond alleen thuis moet laten dat iemand hem een aantal keren per dag uit kan laten. Let op! Straffen heeft geen zin en kan het probleem alleen maar verergeren! Over het algemeen geldt voor plassen in huis als gevolg van een gedragsprobleem dat de hond niet gestraft mag worden.
Een pup van 12 weken slaapt ongeveer 18 uur per dag. Dit ligt echter ook aan het ras van de hond, de grootte en hoe actief je hond is. Over het algemeen slapen honden van grote rassen langer dan kleinere hondenrassen.
De meeste puppy's kunnen in de leeftijd van 8-12 weken de nacht doorslapen. Het komt echter ook voor dat dit pas later kan.
Voor jonge pups van 8 tot 12 weken is het volledig normaal dat ze midden in de nacht hun behoefte moeten doen. Als hij in een bench slaapt, zal hij jou (hopelijk) wakker maken door te blaffen of piepen. Laat hem dan snel uit met zo weinig mogelijk poespas, dat wil zeggen, geen geknuffel, spelletjes of snoepjes.
Het regelmatig moeten plassen en poepen, na het eten, na spel of na het slapen, is heel normaal puppy gedrag. Wanneer je pup in huis poept of plast, is dit niet omdat hij zo of te vaak uit moet, maar omdat je zelf niet goed hebt opgelet.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Echt “agressief” in je enkels of in je arm kunnen gaan hangen? Dit is in 99% van de gevallen niets anders dan normaal pupgedrag en is onderdeel van het spel. Als je pups bekijkt die opgroeien in hun eigen roedel dan zie je dat de pups onderling best heel venijnig en hard met elkaar om kunnen gaan.
Let hierbij goed op welke botten geschikt zijn voor een pup. Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima. Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken.
Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes. Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld 'goed zo' te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je 'foei' of 'stop'.
Blaas kort op het fluitje en laat de hond naar je toekomen. Beloon hem uitvoerig. Als deze oefening er goed in zit, kun je ook op andere tijdstippen oefenen – eerst thuis en vervolgens ook buitenshuis. Gebruik altijd hetzelfde commando en het hondenfluitje en geef jouw hond bij aankomst een snoepje.