De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken.
Blijkbaar omdat het de mogelijkheid van je lichaam om de polyfenolen in koffie te absorberen belemmert . En het vermindert mogelijk de antioxiderende effecten. Na jarenlang onderzoek en testen om de gezondste koffie te vinden en te branden, als dat allemaal wordt verpest door melk toe te voegen, dan is dat helemaal geen goed nieuws!
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Hoe melk dit beïnvloedt
Milder voor de maag: Melk kan helpen om de zure bestanddelen van koffie te neutraliseren, waardoor het zachter is voor je maag en minder snel maagklachten veroorzaakt.
Met volle melk krijg je de mooiste schuimlaag. De eerste stap van het proces is dus het zetten van een espresso. Daarna komen de warme melk en het melkschuim erbij.
Uit nieuw onderzoek uit Denemarken blijkt nu dat de combinatie van melk en koffie een bijzonder gunstig effect op de gezondheid zou hebben .
Voor een koffie verkeerd wordt alleen 'gewone' melk gebruikt en dat zorgt voor het verschil tussen koffie verkeerd en latte macchiato. Daarnaast is er ook nog een verschil in bereiding. Waar je bij een latte machiatto de espresso over de melk schenkt, doe je dit bij een koffie verkeerd precies andersom.
De magische combinatie van melk en koffie voor je lichaam
In koffie zitten antioxidanten (polyfenolen) die worden gemengd met aminozuren die in de eiwitten zitten van de melk. Als deze polyfenolen en aminozuren met elkaar in aanraking komen, verdubbelt (!)het ontstekingsremmende effect van deze cellen.
Het zou veilig voor u moeten zijn om koffie te drinken als u een leveraandoening heeft . Er is enig bewijs dat het de voortgang van leverziekte bij sommige mensen kan vertragen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen minder kans hadden om te sterven aan leverziekte of om cirrose te ontwikkelen als ze koffie dronken.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Is koffie slecht voor buikvet? Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
Uit een systematische review die onlangs in het Journal of the American College of Nutrition is gepubliceerd, blijkt dat de consumptie van zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt, mogelijk een neutraal tot gunstig effect heeft op ontstekingsbiomarkers.
En nee: koffie is geen dikmaker.Zolang je er maar geen suiker of creamer in gooit en het niet te vaak drinkt met melk. Zwarte koffie of koffie met plantaardige melk is een betere keuze.
Nee, koffiemelk is niet bepaald gezond. Het bevat meer verzadigd vet en suiker dan gewone halfvolle melk of magere melk. Daarom staat koffiemelk ook niet in de Schijf van Vijf. Wie van zijn of haar koffie een gezondere gewoonte wil maken, schenkt het liefst zwarte koffie zonder toevoegingen in.
Is koffie met melk en suiker laxerend? De cafeïne blijft aanwezig, dus koffie blijft laxerend. Aan de andere kant kunnen toegevoegde stoffen een neveneffect hebben. Mensen die lactoseintolerant zijn, kunnen dankzij koffie met melk juist last krijgen van constipatie.
Als u melk in uw koffie drinkt, kunt u het beste gewone magere of halfvolle melk nemen. Bijvoorbeeld opgeklopte warme melk.
Koffie op nuchtere maag: niet slim door zuurgraad
De hoge zuurgraad van koffie maakt dat het niet verstandig is om dit drankje te drinken op een nuchtere maag. Maar dat is niet de enige reden. Drink je namelijk koffie op een nuchtere maag, dan laat je maag extra HCL-zuur vrij.
Het drinken van meer dan drie kopjes cafeïne-houdende koffie per dag wordt geassocieerd met minder leverstijfheid, volgens een analyse van een landelijk representatief onderzoek, dat onlangs is gepubliceerd in Clinical Gastroenterology and Hepatology.
Een aantal kopjes gefilterde koffie (zowel met als zonder cafeïne) per dag past in een gezond voedingspatroon. Wissel op de dag koffie af met thee, water en zuivel zoals melk. Neem vanwege de cafeïne, naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag, niet meer dan 5 kopjes koffie per dag (1 kopje is 125 milliliter).
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Sterker nog, zwarte koffie staat in de Schijf van Vijf en koffie met (volle) (koffie)melk en/of suiker niet. Zwarte koffie bevat ook minder calorieën dan koffie met melk en/of suiker, en dat is voor veel mensen die op hun gewicht letten een reden om over te stappen op koffie zonder toevoegingen.
Een cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk wordt opgeschuimd met een melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Als de melk opgeschuimd is, wordt eerst een deel van de melk door de espresso geschonken.
Wanneer je kiest voor koffie met koemelk, dan kies je voor koffie met een romige textuur en een rijke, volle smaak. Dat komt door het hoge vetgehalte in volle koemelk. Liever iets minder vet? Halfvolle of magere koemelk kan natuurlijk ook, al zal hiermee het opschuimen wat minder goed gaan.
Bij een café latte, ook wel latte, ook wel café au lait, ook wel koffie verkeerd, wordt een boel warme melk en een beetje opgeklopte melk over een shot espresso heen gegoten.
Zwart of melk en suiker? De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.