Een sepia is onmisbaar in de kooi van je vogel. Het dient als slijpsteen voor de snavel en bestaat uit kalk. Voldoende kalk (of calcium) is noodzakelijk voor de opbouw en groei van het skelet, de vorming van de eischaal en functioneren van andere lichaamsprocessen.
Grit komt tegemoet aan de mineralenbehoefte van de vogel. Het bestaat uit zeeschelpen, roodsteen en een klein beetje houtskool. Het calciumgehalte van grit is hoog, ongeveer twintig tot dertig procent. Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van het skelet.
Vogelgrit is gemalen oesterschelp, maagkiezel is scherp gekante steentjes. Deze scherp gekante steentjes gebruikt de vogel in de maag om de zaden die gegeten worden fijn te malen, zodat de zaden beter en makkelijker kunnen worden verteerd. Makkelijker, zodat het verteren minder energie kost.
Ze hebben een rugschild dat dient voor stevigheid en om het drijfvermogen te regelen. In de dierenwinkel worden deze rugschilden als 'zeeschuim' verkocht. Vogelliefhebbers hangen ze in hun vogelkooien zodat vogels er kalk vanaf kunnen pikken.
De sepia kost € 3,95 per 70 gram.
Sepia is een donkere bruin-grijze kleur die is vernoemd naar de rijke bruine kleurstof die uit de inktzak van de zeekat werd gehaald. Sepia betekent in het Grieks "zeekat".
Een vrouwtjessepia leeft maar een jaar en sterft na de paring en het afzetten van de eieren. De mannetjes worden twee tot drie jaar oud en vertrekken na de paring weer naar open water.
Zeekatschelpen worden als 'zeeschuim' in de dierenwinkel verkocht om te voorzien in de kalkbehoefte van kooivogels. Maar wie zo'n stuk kalk in de kanariekooi hangt, heeft er doorgaans geen idee van dat het de inwendige schelp is van een inktvis.
De zeekatten of sepia's (Sepiida) zijn een orde van weekdieren die behoort tot de inktvissen. Een bekende soort is de gewone zeekat (Sepia officinalis). Sepia is ook de naam van een kleurstof die gewonnen wordt uit dit dier.
Re: grit of maagkiezel
Zaadeters hebben maagkiezel nodig voor een goede spijsvertering. De maagspieren, de maagsappen en maagkiezel, zorgen samen voor een goede spijsvertering. De steentjes helpen het voedsel te vermalen. Bedankt voor uw antwoord.
Welkoop Eivoer is een hoogwaardige bijvoeding voor jonge en volwassen vogels. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen zoals eiwitten (plantaardige en dierlijke), aminozuren, vitaminen, mineralen en spoorelementen.
Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt.
Maagkiezel is bij voorkeur scherp zodat het in de spiermaag het voer goed kan fijnmalen. Dit bevordert de spijsvertering, zodat het kippenvoer beter kan worden opgenomen. Kippen die vrij kunnen rondlopen zullen zelf opzoek gaan naar steentjes voor het vermalen van het voer.
Geef altijd grit en maagkiezel aan je vogel
Verstrek bij kooivogels een thee- tot eetlepel in de week in een apart bakje of door het voer. Voor kippen en duiven is het belangrijk dat er een flinke hoeveelheid grit en kiezel in een apart bakje aanwezig is.
Dit schelpenzand met anijs bestaat uit wit zand gemengd met oesterschelpen en anijs, die helpen bij het vermalen en verteren van granen voor een betere spijsvertering.
Geef uw kanarie gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv. Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel. Zorg dat de kanarie niet te vaak hiervan krijgt ivm met diarree. Daarnaast is vers drinkwater natuurlijk onmisbaar.
In huis mag de kooi niet in de buurt van het fornuis, de verwarming, of voor het raam staan. Het wordt er al snel te warm waardoor de kans op oververhitting bestaat. Ook kunnen ze niet tegen tocht en kookdampen. Kanaries hebben baat bij een natuurlijk dag- en nachtritme.
Een kanarie zingt niet als hij in de rui is. Dit is meestal tijdens de zomer en duurt tussen de zes en acht weken (duurt dit langer en is er sprake van kale plekken, dan heeft het dier waarschijnlijk een ziekte). Kanaries gaan pas zingen als ze een week of twaalf oud zijn.
Sepia is een inktvisachtige en wordt ook wel zeekat genoemd. Sepia kent meerdere soortgenoten. Deze sepia komt voor in de wateren van de Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en in de warmere periode zelfs in de Noordzee. Alle sepia's zijn koppotigen, met andere woorden, aan de kop zijn poten bevestigd.
Een sepia eet voornamelijk krabben, garnalen en kleine of jonge vis. Het is een nachtdier en jaagt dus 's nachts jaagt op zijn voedsel.
In de zee leven algen (microscopische kleine plantjes) en de schuimalg is de veroorzaker van zeeschuim. Wanneer de kolonie schuimalg afsterft komt er eiwit vrij dat vervolgens door de golven wordt opgeklopt. Net als melk van een cappuccino. De hoeveelheid schuim kan enorm zijn, vooral in de lente.
Zet een kleurenfoto om naar sepia. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook wel hoor. Eerst maak je de foto een beetje ouder, vervolgens zet je hem om naar zwart/wit en daarna de laatste stap. De bruinige gloed van sepia zelf is ook in een handomdraai gemaakt.
De meeste inktvissen groeien snel en hebben een kort leven, meestal leven ze maar een tot twee jaar, met als uitzondering verschillende diepzee- en poolsoorten en de nautilussen, die veel ouder kunnen worden.
Verschil inktvis en octopus
Ook al is een octopus een inktvissoort, niet alle soorten inktvis zijn hetzelfde. Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben.