Wat veel mensen echter niet weten, is dat geperste knoflook makkelijk bitter wordt als je 't te lang laat bakken of koken. Wij nemen daarom liever het zekere voor het onzekere en gebruiken geperste look vooral in marinades en dressings.
Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Maar alsnog moet je de schil van de teen eraf halen. Of toch niet? Blijkbaar niet, want je hoeft de teen niet eens te pellen voordat je hem in de pers stopt. Wanneer je een ongepeld teentje knoflook in de knoflookpers fijndrukt, zal de knoflook eruit komen terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Bij een geperste knoflook komt namelijk een scherpere, heftigere smaak vrij dan bij gesneden knoflook. In sommige gerechten kan dit natuurlijk de bedoeling zijn, maar toch is het vaak de milde knoflooksmaak waar we naar opzoek zijn, en die komt een stuk beter vrij wanneer u de knoflook snijdt.
Daarom gebruiken de meeste hobbykoks liever een knoflookpers: je opent 'm, stopt er een teentje knoflook in en duwt het met een simpele persbeweging door het roostertje. Op die manier fijngemaakt kun je geperste knoflook goed doseren in je gerechten.
Daarom hebben wij de OXO Good Grips Knoflookpers gekozen tot beste beste knoflookpers algemeen! De pers is gemaakt van sterk aluminum en kunststof. De kunststof handgrepen zijn ergonomisch ontworpen. Dit zorgt voor een goede grip en fijne handligging om zo goed druk te kunnen zetten voor het persen.
Ook bij de knoflookpers komt 'ie heel handig van pas. Wanneer je de knoflook hebt geperst kun je met de kleine haartjes van je tandenborstel makkelijk op de smalle plekjes komen. En met een tandenstoker of satéprikker kun je de echt hardnekkige restjes uit de gaatjes los krijgen.
' Kneus hele tenen met de zijkant van een mes en laat ze meestoven in saus. Snijd knoflook in hele dunne plakjes als je bijvoorbeeld spaghetti aglio olio maakt of groente wokt. Heb je het echt heel fijn nodig? Hak de knoflook dan fijn, doe er grof zeezout overheen en plet het met een mes tot een pasta.
Als je een knoflookpers gebruikt hoef je de teen niet eerst te pellen, je stopt het ongepelde teentje in de pers, drukt het fijn en de knoflook komt eruit terwijl het schilletje in de pers blijft zitten.
Elektrische knoflookpers: een druk op de knop en je hebt mooie gesneden dunne plakjes knoflook. Tandjespers: twee bakjes die je op elkaar zet waar je meerdere tenen tegelijk in doet, eenmaal gesloten draai je de twee bakjes in tegenovergestelde richting van elkaar en worden de knoflooktenen eenvoudig en snel geperst.
Het is een aanrader om, als een gerecht dat toelaat, knoflook mee te garen. Gewoon in de schil. Je dient altijd op te letten dat je teentjes niet verbranden, en de gaartijd moet lang genoeg zijn, maar dan heb je ook wat.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Koel bewaren
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Door knoflook eerst te pletten, kneuzen, persen of snijden voordat je het in de pan doet, krijgt je gerecht meer smaak. De kenmerkende smaak van knoflook is te danken aan zwavel. Bij het snijden van de knoflook komt er een enzym (allinase) vrij, waardoor sterk ruikende verbindingen ontstaan (allicine).
En dan nu onze favoriete methode als het op knoflook aankomt: de boel kneuzen! Dat doe je heel makkelijk met de platte kant van een koksmes of de onderkant van een glas. Je hoeft je teentjes look zelfs niet te pellen voor je ze plet. Meer nog: het pellen zal zelfs makkelijker gaan als je de teentjes eerst kneust.
Fijnsnijden doe je zo
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas en broertje van de ui, bieslook, sjalot en prei. Oorspronkelijk was knoflook inheems in Centraal Azië, maar zijn faam als voedingsmiddel en medicinaal kruid verspreidde zich snel over de toen bekende wereld.
Rooster de bol knoflook 30 minuten (in z'n geheel) in de oven. Knijp de teentjes knoflook uit hun velletjes en pureer ze samen met de aardappelen. Roer de boter en de olijfolie door de puree en breng op smaak met peterselie, peper en zout.
Het hangt af van hoe je het bewaart, maar in principe kun je een hele bol, ongeschild, tot wel een half jaar bewaren. Zodra je een teen van de bol verwijdert, maar hem nog niet pelt, kun je er nog drie weken van genieten.
Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
Het meest ideale is natuurlijk om een ui of teentje knoflook te gebruiken dat er nog altijd goed uitziet. Om te voorkomen dat ze schieten, bewaar je ze best in goede omstandigheden: in een droge, donkere ruimte waar het niet te warm is. Laat ze bovendien niet te lang liggen.
“Bij sommige mensen kan knoflook ervoor zorgen dat de maagsappen geïrriteerd raken, waardoor zuurbranden ontstaat. Bij anderen kunnen het juist de darmen zijn die de scherpe knoflook moeilijk kunnen verwerken,” zegt slaapexpert Winni Hofman. En dat kan ervoor zorgen dat je onrustig slaapt, of zelfs wakker wordt.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.