Door de dikke voering zit de autogordel niet optimaal tegen het lichaam. Er ontstaat extra ruimte tussen het lichaam en de gordel. Daardoor kan bij een botsing de zijkant van de gordel naar het lichaam toe bewegen en in de buik snijden.
Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik. Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden.
Autostoeltje. In Nederland is het wettelijk verplicht om baby's in de auto te vervoeren in een goedgekeurd autostoeltje dat voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Zo'n autostoeltje biedt je kind optimale bescherming bij een botsing of ongeluk.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen. Dat komt doordat de liggende houding beschouwd wordt als het best voor hun gezondheid en een baby in een autostoeltje ligt niet volledig plat.
Net als jezelf hebben baby's een goede winterjas nodig. Het is belangrijk dat je kindje lekker warm blijft in het koude seizoen. Een kinderwinterjas kopen klinkt gemakkelijker dan het is, helemaal wanneer je voor een baby een goede winterjas moet shoppen.
De dekens, wrappers en cocoons zijn hier ideaal voor. De Cocoon heeft hetzelfde effect als een voetenzak, maar is speciaal ontworpen voor pasgeboren kindjes en is kleiner, zodat je kindje niet omlaag kan zakken. Wil je liever dat je pasgeboren kindje wordt ingepakt, dan zijn er dekens en wrappers.
In de maxi cosi of kinderwagen leggen baby's stil, waardoor ze het sneller koud krijgen. Met een warme deken of voetenzak buggy heeft jouw kleintje het heerlijk warm. Voor in de auto is een speciale voetenzak autostoel verkrijgbaar.
De meeste kinderen hebben daarom twee winterjassen of in ieder geval één dikke jas en een iets dunnere tussenjas. Daarmee kunnen ze afwisselen wat wel zo prettig is als de jas een keer vies of nat is. In de winter gebeurt dat nogal eens met al die regen- en sneeuwbuien.
Natuurlijk wil je dat je baby goed en veilig in de Maxi Cosi zit, maar wat is te los en wat te strak? Bij het vastklikken van de gordel moet er geen ruimte zitten tussen de schouders en de gordel. Bij de buik heb je vaak een beetje ruimte, dit is normaal.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
Het matrasje van de kinderwagen opmaken met een hydrofiele doek is opnieuw belangrijk voor een mooie portie extra bescherming. Spuug trekt zo in de doek en niet in de matras. Nu je klaar bent met het matrasje van de kinderwagen opmaken, kan je het lakentje leggen. Leg het altijd met de labels naar beneden.
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.
Kleding van je baby in de winter
Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest. Een lange broek met warme sokjes en eventueel slofjes zijn ook aan te raden tijdens de winter.
Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laagje meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Ga na of de kamer waar jouw kindje slaapt de juiste temperatuur heeft. En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Autoritten met je baby
Baby's mogen officieel maximaal twee uur per dag in een autostoeltje zitten. Dit is natuurlijk lastig als je vakantiebestemming verder weg ligt. Als je baby eenmalig langer in zijn autostoeltje zit, is dit niet gelijk schadelijk.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.