Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Ongeopend is azijn onbeperkt houdbaar. Eenmaal geopend kun je de fles een jaar bewaren (koel en afgesloten).
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
Het slijmachtige eiwit is een natuurlijk bijproduct van de fermentatie die zorgt dat wijn uiteindelijk azijn wordt. Dat slijm heeft overigens ook een naam: de azijnmoeder. Het is een bacterie die zich voedt met alcohol. Duikt ze op in jouw fles azijn, dan waren de suikers of alcohol niet volledig gefermenteerd.
Soms ontstaat in een fles azijn een wittige draad doordat bacteriën die na het openen van de fles in de azijn terecht gekomen zijn van het azijnzuur weer water en alcohol willen maken. Je kunt de azijn gewoon door een koffiefilter gieten en zeven.
Koel en droog bewaren.
Balsamico azijn bewaren doe je het beste op een donkere en koele plek. Daarbij maakt het verder niet zoveel uit of de fles al geopend is of niet. De koelkast is dus het meest geschikt, of een koele kelder. Zolang het maar koel is, en vooral donker.
Azijn is oneindig houdbaar
Iedere azijn is zolang deze goed is afgesloten oneindig houdbaar. In de loop der jaren kan er wel bezinksel in de fles ontstaat, maar dat heeft geen invloed op de kwaliteit. Na opening is azijn ongeveer nog een jaar houdbaar.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
Door zijn zuurgraad is azijn bijna onbeperkt houdbaar, daarom wordt het ook gebruikt voor het conserveren van andere voedingsmiddelen zoals komkommers, bonen of paprika's.
Hoe moet je Balsamico Azijn bewaren? Ongeopende Balsamico Azijn kan op een donkere, koele plaats onbeperkt bewaard worden. Geopende Balsamico kan, bij voorkeur, op een donkere koele plaats langer dan een jaar bewaard worden. De Balsamico Azijn kan ook in de koelkast bewaard worden.
Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken. Dit komt doordat de waardevolle eigenschappen van Appelazijn na twee jaar minder effectief zullen werken. Na twee jaar is Appelazijn dus nog steeds veilig te gebruiken, maar zal de effectiviteit wel verminderen.
Producten zonder datum
Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn: Verse groente, aardappelen en vers fruit, niet geschild of gesneden. Wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10% of meer.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Net zoals kaas, yoghurt en wijn wordt witte wijnazijn gemaakt met behulp van micro-organismen die suiker fermenteren en omzetten in azijnzuur. Keukenazijn bestaat uit zo'n 3-20% azijnzuur. De azijn die je in de winkel vindt of bij ons bestelt bevat 3-5% azijnzuur, zodat je hem veilig kunt gebruiken en eten.
Hoewel beide wijnazijnen zijn, smaken zij niet hetzelfde. Witte wijnazijn is wat zuurder, terwijl rode wijnazijn een wat stevigere smaak heeft. Het is overigens niet zo dat alle witte wijnazijn of alle rode wijnazijn precies hetzelfde smaakt.
Azijn wordt al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen ingezet bij maag-darmproblemen. Ook eerdere studies suggereren dat azijn behulpzaam is bij colitis ulcerosa en andere chronische darmkwalen.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."