Houtsnippers gebruiken in de tuin
Houtsnippers in de tuin zien er niet alleen mooi uit, maar ze zorgen er ook voor dat de grond minder snel uitdroogt en dat is fijn voor de planten. Daarnaast werkt het de groei van onkruid tegen, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onkruid wieden.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
Ook worteldoek is absoluut af te raden, omdat de planten niet de ruimte krijgen om uit te groeien. De kwaliteit van de grond onder de worteldoek daalt ook. De planten verstikken en je zal nooit een mooi toegegroeide beplanting krijgen.
Houtsnippers gaan 2 tot 4 jaren mee. Premium houtsnippers zullen iets langer meegaan. De Basic houtsnippers die veel gebruikt worden in boorders zullen gemiddeld eerder twee jaren meegaan. Tussentijds bijvullen zorgt ervoor dat er altijd sprake is van een mooie laag.
Houtsnippers verteren sneller en moeten vaak na 1 tot 2 jaar aangevuld worden. Natuurlijk kan je ook kiezen voor houtsnippers van specifieke bomen die langzamer verteren (zoals kastanjehout), maar dat kan niet op tegen boomschors. Toch is voor ons de levensduur niet doorslaggevend.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor hennepvezel of fijne beukensnippers. De goedkoopste optie is zaagsel. Zaagsel werkt prima als bodembedekking in het kippenhok, maar geeft wel meer stof af. Voor een optimale bescherming van het nachthok tegen bloedluis kan je kiezen voor het gebruik van tabak stro.
Pachysandra is een van de beste bodembedekkers in de schaduw. Hij vormt heel veel ondergrondse uitlopers die al binnen een jaar een waar (winter)groen tapijt in de tuin kunnen vormen. De dikke donkergroene bladeren zijn prachtig en de plant zorgt dat onkruid nauwelijks tot ontwikkeling kan komen.
Hoe dik moet mijn laag houtsnippers zijn? De meeste tuinspecialisten raden aan om een houtsnipper laag van ten minste vier centimeter te leggen terwijl de meeste houtsnipper lagen van toch al snel 7 tot 9 centimeter aanraden β zeker voor paden die vaak begaan worden.
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
"Houtsnippers van gemeentelijk snoeiafval splinteren en verteren binnen een jaar. Onze natuurlijke bodembedekkers gaan langer mee. Kokossnippers blijven het langst liggen. Ze zijn zo zacht dat je er met blote voeten overheen kunt lopen, en daarom ook heel geschikt voor speelplaatsen.
Houtsnippers van beukenhout zijn mooi licht van kleur en lijken veel op essen houtsnippers. Beukenhout is een uiterst sterke houtsoort die zich uitstekend leent voor gebruik in de tuin. Ook beuken houtsnippers worden gemaakt van stammen en armen en bevatten weinig tot geen kleine takken. Ze blijven circa 2 jaar liggen.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Worteldoek is een lucht en water-doorlatend doek waar onkruid niet doorheen kan groeien. Gaat u een tuin met grind, keien of bijvoorbeeld boomschors aanleggen dan is het leggen van worteldoek dus verstandig.
Vastmaken van het anti-worteldoek
De sleuven hoeven niet diep te zijn. Ongeveer 20 tot 30 centimeter is voldoende. Duw met de schop het worteldoek in de sleuven. Vul de sleuven weer met grond en druk het stevig aan.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Wil je onkruid voorkomen, breng dan sierschors aan in een laag van 6 tot 8 cm. Zo krijgt onkruid geen kans meer: de sierschors verhindert dat nieuw zaad gaat kiemen. Sierschors zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslaat bij hevige regen. Daardoor krijgen de wortels van je planten altijd genoeg zuurstof.