Ga je voor een plaid van een natuurlijk materiaal, dan is naast katoen een wollen plaid de ideale keuze. Ook hier heb je weer verschillende opties door de verschillende wolsoorten: alpaca, merino en mohair. Mohair is de beste wolsoort wanneer het op wol voor kleding en dekens aankomt.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Voor het maken van een XXL wollen plaid van ongeveer 1.50 m x 1.20 m heb je, volgens Meervilt.nl ongeveer 3 kilo wol nodig.
Puur wol kan prikken
Puur wollen plaids kunnen prikken. Plaids gemaakt uit puur wol, ofwel scheerwol zijn geen aanrader voor mensen met de gevoeligste huid. Ook al houd je een plaid natuurlijk niet direct tegen je huid, toch ervaren mensen die hier sensitief voor zijn best wel wat prik.
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
Cool wool is erg dun en wordt vaak gebruik voor pakken of colberts. Dit kun je ook in de zomermaanden blijven dragen. Een van de luxere en mooiere wolsoorten is ongetwijfeld kashmier (of cashmere). Deze wol komt van de kashmiergeit en voelt echt heerlijk aan, maar is ook prijzig.
Op elke bol staat het aantal grammen dat er in de bol zit vermeld. Stel je gekozen garen weegt 50 gram per bol dan deel je 900 door 50 = 18. Dan heb je 18 bollen nodig. Heb je bollen van 100 gram, dan heb je er 9 nodig.
De plaid meet 150 x 200 cm. Hiervoor haak je met kettingsteken een ketting van 125 steken. Daarna haak je nog drie steken extra en vervolgens keer je je werk. De volgende rijen zijn met hele stokjes.
Op vrijwel ieder etiket staat een hoeveelheid die nodig is voor een normaal model trui in tricotsteek in een bepaalde maat. Meestal is dat maat 38/40, maar dat kan per leverancier verschillen. Zo heb je van de Ecopuno maar 6 bolletjes nodig voor een trui in maat 38/40 en van de Superbingo heb je 13 bolletjes nodig.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Wat is nu precies merino wol? Deze speciale soort wol komt van het Merino schaap. Dit schapenras produceert de fijnste en zachtste wol van alle schapen. Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen.
Er is tegenwoordig nogal verwarring tussen een plaid en een deken. Een deken gebruik men meestal om eronder te slapen en een plaid gebruik je voor op de bank, of om jezelf lekker te verwarmen, maar wordt ook gebruikt als decoratie.
De standaard maat voor een plaid is tussen de 130 en 150 cm breed en 170 tot 200 cm lang. Dit is een formaat wat gemakkelijk te hanteren is en dat past op iedere bank.
Het beste garen voor een babydeken zijn natuurlijke producten, zoals wol of katoen. Voordeel van wol is dat het snel opwarmt en lang warm blijft. Maar het is wel aan te raden om een katoenen laken onder de wollen deken met een kleine omslag te doen, dat de kindjes niet op het deken kunnen sabbelen.
Wol: kies je voor wol om je deken te haken dan weet je zeker dat je een heerlijke warme deken krijgt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat wol kan kriebelen. Wol moet veelal op de hand worden gewassen. Katoen: kies je voor katoen om je deken te haken dan krijg je een mooie strakke deken.
Bij de granietsteek haken moet je, om de deken op te zetten, een even aantal steken op zetten. Hierna start je met een vaste in de 4e steek vanaf de haaknaald. Je haakt een losse, slaat een steek over en haakt vervolgens een vaste in de volgende steek.
Om het dekentje te maken heb je 6 of 7 bollen mintgroene Royal nodig en twee bollen grijze Royal (ik precies uit met twee bollen).
Dikte van de naald
Hoe fijner het werk, hoe dunner de naald. Dus staat het haken van een nieuwe set pannenlappen op de planning, ga dan voor een dunnere naald; denk aan een 3,5 of 4 mm naald. Ga je een poging wagen om een grof deken voor de loungeset te maken, neem dan bijvoorbeeld een haaknaald van 6 mm.
Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
De merinowol vezels die Joe gebruikt (16,5 – 19,5 micron) zijn buitengewoon fijn, waardoor ze meer kunnen buigen dan traditionele, grovere wolvezels. Hierdoor voelt merinowol zacht en luxueus aan op je huid.