Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen.
Alle tropische stormen en orkanen in de Atlantische Oceaan krijgen een naam op basis van een vastgelegde namenlijst. De namen staan in alfabetische volgorde en het zijn afwisselend mannen- en vrouwennamen. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt. Elk jaar zijn er dus 21 namen.
De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om zo te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Met Arwen is de eerste storm van het seizoen 'vrouwelijk', gevolgd door de 'mannelijke' Barra. Sinds 2015 werken de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann samen in de naamgeving van stormen.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Ook stormde het twee keer 'naamloos', omdat deze stormen nergens in West-Europa samengingen met code oranje of code rood (Weeralarm). Sinds het stormseizoen van 2020-2021 wordt soms ook bij een forse storm die geen code oranje of code rood heeft een naam uitgegeven.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
De naam Eunice is vernoemd naar Eunice Foote. Foote wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers.
De levensduur bedraagt gewoonlijk 5-10 dagen, maar is soms veel langer. In 2002 had Kyle een levensduur van 22 dagen; Ginger hield het in 1971 28 dagen vol. De meeste tropische orkanen komen tot ontwikkeling in een gebied tussen 5 en 20 graden noorder- of zuiderbreedte.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
In 2017 haalden Harvey, Irma, Maria en Nate fel uit. En dus verwelkomen we in 2023 de orkanen Harold, Idalia, Margot en Nigel. In 2024 worden de orkanen Florence en Michael vervangen door Francine en Milton.
De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen. EUMETNET streeft naar een systeem ontwikkeld met stormnamen voor heel Europa.
Een orkaan, in de Verenigde Staten hurricane genoemd, is een tropische cycloon met windsnelheden van meer dan 117 km/uur. In andere delen van de wereld, zoals Azië, zijn ook andere benamingen in gebruikt zoals tyfoon. Gemiddeld trekt er eens in de twee jaar op minder dan 150 kilometer een orkaan langs deze eilanden.
In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren. Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
Alleen code oranje en rood
Sinds 2019 krijgen stormen, waarvoor weerinstituut KNMI code oranje of rood voor afgeeft, een naam. In uitzonderlijke gevallen gebeurt dit ook bij een code geel-storm. Dit is vooral het geval als deze in andere landen voor zwaar weer kan zorgen en in Nederland de gevolgen ook merkbaar zijn.
Storm Eunice (In Duitsland storm Zeynep) was een intense extratropische cycloon die in februari 2022 over Europa trok. Meer dan € 1,8 miljard.
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
De meest krachtige windstoot ter wereld
Op Barrow Island, een eiland bij het noordwesten van Australië, werd de meest krachtige windstoot ooit ter wereld gemeten. Op 10 april 1996 trok de tropische cycloon Olivia over het eiland en haalde de wind uit naar een bizarre 408 km/uur.
Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.
Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Föhn is een van de bekendste winden (op Aarde). De naam is afgeleid van het Gotisch woord voor vuur (fôhn) en het Latijns woord voor warme wind (favonius). Föhn in Europa is het meest voorkomend aan de noord- en zuidkant van de Alpen maar ook elders bij (kleinere) gebergtes komt deze wind voor.
Storm Franklin bereikte zondag 20 februari ons land. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied gold hiervoor code oranje, in de rest van het land code geel.