Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen. Voorbeelden van chemische stoffen in synthetische kleding zijn elastaan, polyamide en polyester.
UV-kleding beschermt, net als een zonnebrandcrème, je huid tegen verbranding van de zon. De UV-kleding van UV-Fashions beschermt jouw huid vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van 50+. Om te vergelijken: een gewoon wit T-shirt beschermt je huid vergelijkbaar met zonnebrandfactor 10.
Hoe donkerder en dichter geweven, hoe meer UV-straling het tegenhoudt. En synthetische materialen zoals elastaan, polyamide en polyester absorberen meer UV-straling dan natuurlijke materialen als katoen en wol.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Naast de dichtheid van de stof is ook de kleur van de kleding van belang. Zo houdt zwarte kleding meer uv-straling tegen dan witte. Ook is de kans op verbranden bij natte kleren twee keer zo groot als met droge kleding.
Verschillende vezels bezitten een verschillende mate van reflectie en absorptie van de straling, wat de UV-doorlaatbaarheid beïnvloedt. Sommige vezels, zoals gebleekt katoen en viscose, zijn van zichzelf relatief transparant voor UV-straling.
UV-werende kleding. Uv-werende kleding voor baby's, kinderen en volwassenen (dames en heren) koop je online bij Decathlon. Het uv-zwemkleding assortiment van Decathlon bestaat uit uv shirts, uv pakjes, zonnehoeden en petten en surf leggings van Olaian.
Het antwoord op al deze criteria is lycra. Lycra is een synthetisch en elastisch materiaal, dat zodanig samentrekt dat het UV-straling effectief weert. Door lycra te combineren met de beste O'Neill technologieën, zijn we erin geslaagd om de beste collectie UV-beschermende producten te creëren.
UV straling stimuleert pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid tot het vormen van pigmenten. Dit pigment beschermt de onderliggende cellen tegen UV. De combinatie van verdikking van de huid en de vorming van pigment is onze natuurlijke bescherming tegen de inwerking van UV straling.
Het materiaal ademt en is zuurstof doorlatend, waardoor het niet warm aan voelt. Over het algemeen is de UV-werende kleding geschikt voor zowel chloor-, zout- en zoetwater.
Waarom uv-werende kleding voor baby en kind? Uv-werende kleding voor kinderen is een goede aanvulling op het smeren met zonnebrand. Uv-kleding bevat stoffen die de huid nog meer beschermen tegen zonlicht, zoals synthetische materialen en uv-filters.
Phifertex. Onze collectie polyester stof met vinylcoating, Phifertex, is een ongelooflijk duurzame stof met een hoge UV-bestendigheid/kleurechtheid. De kleur van polyester gaas met coating van vinyl is 'ingesloten' in de PVC-coating, wat betekent dat het minder waarschijnlijk is dat de kleur vervaagt in de zon.
Draag beschermende kledij en een zonnebril.
Draag een hoed met een brede rand, om uw gezicht en hals in de schaduw te houden. Draag een bril die UV-stralen absorbeert, om het risico op UV-beschadiging te verminderen. Dicht geweven stoffen bieden meer bescherming tegen UV.
Bij Decathlon scoor je voordelig een uv-shirt! Wij verkopen UV-shirts voor dames, heren, kinderen en baby's.
UV-kleding heeft doorgaans een beschermingsfactor van 60 of 80 (deze wordt vermeld op het etiket in je UV-kleding). Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe langer je in de zon kan. Met beschermingsfactor 50 kan je namelijk 50x10 minuten in de zon zitten, met een gewoon wit T-shirt dus 10x10 minuten.
Een parasol houdt enkel ruim 40% van de UV-straling tegen. De rest van de schadelijke straling bereikt je huid via reflectie. Immers, de parasol zit niet helemaal om je heen. Daarbij: mocht dat wel het geval zijn, dan alsnog kom je in aanraking met straling.
✓ Een zonnebril moet 100% UV-bescherming bieden. Met een UV400 filter in de glazen zit je goed. ✓ Het zonneglas mag geen krasjes en beschadigingen bevatten. Wanneer het zonneglas beschadigd is, krijgen de UV-stralen alsnog kans om door het glas heen te komen en verliest het zijn optimale bescherming voor jouw ogen.
Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Een nieuw, droog, wit T-shirt van normale dikte heeft een beschermingsfactor van ongeveer 25. Hetzelfde shirt, maar dan nat, heeft een beschermingsfactor van ongeveer 5. Het water dat tussen de textieldraden zit werkt als kleine lensjes en ook de UV-straling kan erdoor.
' Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand.
Steeds meer mensen dragen tijdens het zwemmen en snorkelen een zwemshirt of rashguard. De belangrijkste redenen om dit te doen zijn bescherming tegen snel afkoelen en bescherming tegen de zon (UV-straling). Ook geven ze wat bescherming tegen krassen en schaven, bijvoorbeeld bij een rotsachtige waterbodem.
Bij zonneallergie reageert uw huid overgevoelig op ultraviolette straling (uv-straling). Uv-straling zit in zonlicht, maar ook in licht van de zonnebank. Het kan zomaar ontstaan, terwijl u voorheen altijd goed tegen de zon kon. Meestal krijgt u de huiduitslag als uw huid nog niet gewend is aan zonlicht.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.