Honden zijn namelijk in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen haren en huidschilfers net als wij. Deze bevatten bacteriën die niet goed zijn voor onze gezondheid.
Over het algemeen is de lichamelijke nabijheid goed voor zowel de hond als de eigenaar. Met je hond in een bed slapen is rustgevend voor mensen en bevordert stressvermindering. Bovendien hebben studies bewezen dat het voor een gevoel van geborgenheid en veiligheid zorgt.
Die band gaat soms zover dat we het huisdier ook bij ons in bed laten slapen. Klinkt lief en onschuldig, maar dat is het allerminst. Want huisdieren dragen infectieziektes met zich mee, die zij op deze manier eenvoudig overdragen van dier naar mens. Het RIVM waarschuwt daarom om onze huisdieren niet in bed te nemen.
Een hond komt graag bij je liggen op bed of de bank, dit komt omdat ze veiligheid zoeken, niet omdat ze de leiding willen overnemen. Gaat een hond bovenop je liggen, dan hoef je je daar geen zorgen om te maken, dit is geen dominantie maar genegenheid.
Slapen onder een deken
Het kan betekenen dat je huisdier liever onder de deken slaapt omdat het koud is en het lekker behaaglijk en knus aanvoelt onder een deken. Maar het kan ook betekenen dat hij zich wil afschermen van de buitenwereld.
Er wordt aangeraden een puppy (tot 6 maanden) hoogstens 2 uur alleen te laten. Een jonge hond, tussen 6 maanden en anderhalf jaar, kan ongeveer 4 uur alleen zijn en maximaal 6 uur. Een oudere hond kan in theorie tot 10 uur alleen gelaten worden. Houd er wel rekening mee dat een hond elke zes uur zijn behoefte doet!
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Een Amerikaans onderzoek toonde echter aan dat een hond in de slaapkamer geen negatief effect heeft op je slaap. Het zou zelfs leiden tot een betere nachtrust! De baasjes in het onderzoek geven aan dat het voor hen rustgevend werkt. Hun favoriete viervoeter in de slaapkamer geeft daarnaast een gevoel van veiligheid.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Je hond wil je graag beschermen. Je hond wil de situatie controleren. Je hond vindt de situatie spannend. Je hond vindt dat hij de baas is en uit dominantie.
Zo kan je trouwe viervoeter zich na een lange dag vol aandacht terugtrekken. Kies daarom altijd voor een rustige plek in huis. Het is belangrijk dat je hond zich hier wel veilig voelt. Daarom is de beste slaapplaats voor je hond vaak wel in de woonkamer, maar dan in een rustig hoekje of een nis.
Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook. Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, kan de dierenarts in speciale gevallen bij u thuis komen.
Dit kan een manier zijn om genegenheid te tonen, net zoals u ervoor zou kiezen om naast een vriend of geliefde te gaan zitten. Sommige honden blijven graag op de grond in plaats van naast u op de bank te zitten, zodat ze vlak bij je voeten of er zelfs bovenop te belanden.
Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.
Hoe lang een hond in de bench kan blijven zonder dat zijn welzijn ernstig benadeeld wordt, verschilt per individuele hond. Een goede richtlijn is om een volwassen hond overdag niet langer dan vier uur achter elkaar in de bench te laten: dit zou liefst niet dagelijks moeten voorkomen.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Honden likken hun soortgenoten dan als teken van onderdanigheid. Op die manier krijgt ook het baasje, als echte pack leader, regelmatig een lik in het gezicht. Het is simpelweg een manier om te laten zien dat jij de baas bent en dat het vertrouwd voelt.
De meeste slaapjes doen ze 's nachts.Ze passen hun slaapschema namelijk aan op de dagindeling van hun baasje. Honden slapen niet uren aaneengesloten, maar vaak in blokken van zestien tot achtentwintig minuten, waarna ze even een paar minuten wakker zijn.
Een rustige plek, waar hij helemaal tot rust komt als hij daar behoefte aan heeft. Veel honden zijn graag bij jou in de buurt, ook als ze slapen. Een hondenbed in de woonkamer of je slaapkamer is daarom vaak een heel goed idee.
Waarschijnlijk jankt uw hond 's nachts om uw aandacht te trekken. Het kan zijn dat hij bang of gestrest is. Toch is het belangrijk dat u niet opstaat om uw pup aandacht te geven. Op die manier zal hij janken namelijk in verband brengen met het krijgen van aandacht.
Losse schouders, een kwispelende staart, ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is. Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.
Ja, en ze kunnen gevoelig zijn voor kietelen op elk deel van hun lichaam (net als mensen!), maar de meest voorkomende plekken zijn hun nek, oren, onder hun oksels, hun rug en hun staart. Net als bij mensen zal elke hond zijn gevoelige plek (als hij die heeft!) variëren van dier tot dier.
Een hand over z'n kop aaien kan voor een hond een bedreiging lijken. Volgens de experts vinden honden het niet prettig wanneer je recht op ze afloopt en boven ze blijft hangen om ze een aai over hun kop te geven.
Kun je een hond combineren met je werk? Een hond kun je niet de hele dag alleen laten. Dus als je fulltime werkt, zul je een dagopvang of een hondenuitlaatservice moeten regelen. Wees je ervan bewust dat dit extra kosten met zich mee brengt.