De stokbroden in Nederland hebben een productietijd van zo'n twee uur, terwijl een authentieke baguette in zestig uur gemaakt wordt. Die tijd is nodig volgens de Fransen, om het deeg op smaak te brengen door de bacteriën die vrijkomen.
Daarnaast heeft het Franse brood een lang rijsproces, waardoor de suikervorming anders is dan bijvoorbeeld in Nederland. Hierdoor krijgt het stokbrood een sterker aroma en vollere smaak. Dit zorgt er ook voor dat dat Franse stokbrood altijd zo lekker ruikt.
Het grote verschil tussen Frans brood en brood uit bijvoorbeeld Nederland is de techniek (desem).De Fransen halen het maximale uit de bloem.Ze voegen zo min mogelijk hulpgrondstoffen toe.Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders.
Op tafel. Een stokbrood is net als een mes en vork, het moet op tafel liggen. “In de meeste landen eet je met een mes en vork, maar in Frankrijk heb je vaak in de ene hand een vork en in de andere hand een stukje baguette. Dat stukje gebruik je dan om voedsel naar je vork te duwen en om te sauceren.”
Iets dat alle vijf de zintuigen raakt, moet beschermd worden, en dat is precies wat de Franse overheid in 1993 deed met het Décret Pain. De wet stelt dat traditionele baguettes gemaakt moeten worden op de plek waar ze verkocht worden en dat ze alleen gemaakt mogen worden met vier ingrediënten: tarwemeel, water, zout en gist .
In Frankrijk steken de meeste goede bakkerijen hun energie in het meest ambachtelijke stokbrood: de baguette “tradition” . Volgens een wet die in 1993 werd aangenomen, mag een baguette “tradition” slechts vier ingrediënten bevatten: bloem, rijsmiddel, water en zout. Ze worden meestal met de hand gevormd en ter plekke gebakken, en bevatten zuurdesemstarter.
Wettelijk gezien mag je geen rechte croissant uitrollen, tenzij deze 100% boter bevat .
32 miljoen : dat is hoeveel stokbroden er elke dag in Frankrijk worden gegeten! De knapperige korst en de zachte, honingraatachtige kruim maken dit lange brood met eenvoudige ingrediënten een essentieel onderdeel van het leven van de Fransen. Het is heel typerend dat ze het graag eten als ze de bakkerij verlaten.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Elk jaar worden er in Frankrijk 6 miljard stokbroden verkocht. Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag, Klinkt veel, maar het is een stuk minder dan een eeuw geleden, toen het nog 3,5 stokbroden per persoon waren.
Duits brood is anders dan alle andere soorten brood die in Europa bekend zijn. Het is donker, taai en compact, en bestaat voornamelijk uit hele granen, zoals rogge, spelt en gierst . Tarwe neemt een ondergeschikte positie in vergeleken met andere landen, waar het de dominante graansoort is, wat resulteert in lichtere, wittere en zetmeelrijkere (en minder gezonde) broodsoorten.
Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn. Maar of zuurdesembrood hierdoor echt gezonder voor je is, is niet aangetoond.
Altamura-brood zou – volgens inwoners van Altamura en omstreken – het lekkerste brood ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. Daarom zochten we alles over het Altamura brood uit. Want pane di Altamura blijkt inderdaad nogal smakelijk!
De baguette is een van de meest geliefde broden van Frankrijk en wordt de hele dag door gegeten. Baguettes kunnen al bij het ontbijt worden gegeten, vaak geroosterd, beboterd en in koffie gedoopt . Het is een bron van koolhydraten en de vezels die nodig zijn om de dag goed te beginnen! Fruitjam kan ook worden toegevoegd voor een extra traktatie.
Een traditioneel frans stokbrood bevat ca.54 gram koolhydraten per 100 gram en maar 2,5 gram vezels. De koolhydraten in brood met weinig vezels zorgen voor sterke pieken en dalen van je bloedglucosewaarde. Een koolhydraatarm voedingspatroon helpt om je bloedglucosewaarde stabiel te houden.
Volkoren is de gezondste keuze
Volkoren stokbrood is gemaakt van volkorenmeel. In dit meel is de hele graankorrel verwerkt en het bevat belangrijke voedingstoffen zoals vezels. Maar ook ijzer en B-vitamines.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
De Fransen eten ze graag bij het ontbijt. Maar er is meer aan de hand dan alleen een croissant eten. Ze combineren het meestal met wat zoete jam of chocoladepasta, meestal van hazelnoten (Nutella!) .
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Overgewicht in Frankrijk
Dit vertegenwoordigt 17% van de volwassenen. Van de kinderen en adolescenten heeft 17% overgewicht; 4% heeft obesitas. Deze cijfers zijn actueel omdat ze zijn afgegeven op 23 mei 2022.
In Algerije worden dagelijks ongeveer 49 miljoen stokbroden verbruikt, en in Frankrijk ongeveer 30 miljoen.
Croissants: eten Fransen elke dag croissants bij het ontbijt? Nee! De meeste Fransen ontbijten thuis, dus eet niet elke dag verse croissants van de 'boulangerie'. Croissants en pain au chocolat zijn populair op meer relaxte dagen, bijvoorbeeld in het weekend of op vakantie.
Een 'gewone' croissant of een simpel chocoladebroodje bij een Franse bakker smaakt overheerlijk, is vullend en kost je niet meer dan 1,50 euro.