Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!
Mensen kiezen vaak voor factor 50, omdat deze SPF de langste bescherming biedt. Maar het is zeker niet altijd de beste oplossing. Mensen, die factor 50 smeren, denken vaak dat ze perfect beschermd zijn en zijn daardoor minder voorzichtig met zonnen.
Een factor 15 absorbeert 93 procent van de UVB-stralen, factor 30 neemt 97 procent en factor 50 absorbeert 98 procent. Er is dus weinig verschil tussen de verschillende factoren. Honderd procent bescherming bestaat niet. De term 'sunblock' mag daarom ook niet meer gebruikt worden.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Voor dagelijks gebruik adviseren dermatologen een Sun Protection Factor (SPF) 15 zonnebrand. Voor op vakantie een SPF 30. Indien je dit prettiger vindt kun je je natuurlijk ook beschermen met een SPF50.
Zonnebrandcrèmes beschermen je huid tegen zonnestralen. De crème zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, minder snel veroudert en het verkleint je kans op huidkanker. Hoe hoger de beschermingsfactor, hoe beter de bescherming. Gebruik minimaal factor 30.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Laat je ook niet misleiden door de stelling: 'minder vaak smeren dankzij factor 50'. Dermatoloog Menno Gaastra legt uit: "Smeer altijd minstens iedere drie uur, ongeacht de factor. Een hogere factor betekent namelijk niet dat hij langer blijft zitten, laat staan dat je hem minder vaak hoeft aan te brengen.
De hoogte van de SPF (Sun Protection Factor) die je nodig hebt, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan altijd minstens factor 30 en smeer jezelf elke 2 uur opnieuw. Smeer ook altijd opnieuw na het zwemmen.
Om de werkelijke bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je 2 mg/cm2 op de huid aanbrengen. Met deze hoeveelheid wordt de SPF bepaald die aangegeven is op de zonnebrandcrème. Dit is ongeveer een halve theelepel voor je gezicht.
Je eigen rug insmeren is eigenlijk supersimpel: pak eerst een stuk plasticfolie van zo'n 0,9 meter lang en doe wat zonnebrand op het midden van de folie. Pak dan allebei de uiteinden van het plasticfolie vast en wrijf ermee langs je rug, precies zoals je doet als je je rug afdroogt met een handdoek. Et voilà!
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Beste uit de Test: Biodermal Hydraplus Zonnespray 50plus
Zonnebrandmiddel bevat uv-filters die je beschermen tegen uv A- en uv B-straling. Deze straling zit in zonlicht, maar ook in het licht van een zonnebank. Beschermen doet deze zonnebrand van Biodermal goed, zowel tegen uv A- als tegen uv B-straling.
"Het risico om je niet in te smeren is veel groter", zegt Wakkee, met eerst verbranding als zichtbaar gevolg. Daarna volgen huidveroudering en op de lange termijn het risico op huidkanker. Ieder jaar krijgen in Nederland 70.000 patiënten de diagnose huidkanker.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Vorig jaar was het nog het zonnebrandmiddel van de Action dat door de Consumentenbond tot Beste Koop werd uitgeroepen. Dit jaar is de zonnebrand van de Lidl volgens De Consumentenbond net iets beter met een 7,1.
lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10. matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25. hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50. zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Onderzoek naar of zonnebrand kankerverwekkend is
Ondanks het alarmerende bericht, adviseert de FDA mensen om wel zonnebrand te blijven gebruiken. Niet smeren is nog steeds zeer gevaarlijk, omdat dat een groot gevaar voor huidkanker oplevert.