Onze agapanthus heeft allemaal gele bladeren? Dit kan betekenen dat u een bladhoudend soort heeft.Het kan ook een teken zijn van te veel water, of gebrek aan voeding.
De Agapanthus moeten vrij zijn van ziekten en plagen, let vooral op geel blad, dat is een teken van een te natte kluit. De Agapanthus staat graag zonnig en beschut in een mengsel van potgrond en zand. Plaats de Agapanthus in een ruime pot met een drainagegat.
Een algemene regel is wel dat tijdens het groeiseizoen, de Agapanthus best wel wat water mag krijgen. Ga je eens een weekje op verlof, kan de plant ook wel eens een gietbeurtje overslaan, daar heeft een Agapanthus geen last van.
In de eerste plaats altijd in de volle zon, ook na de bloei. Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Welke mest moet ik de agapanthus geven? Het beste is een meststof met een laag stikstof gehalte. 7-14-28. teveel stikstof geeft een weelderige groei van het blad en gaat ten koste van de bloei.
Weinig grond is weinig voeding en dat komt de bloei natuurlijk niet ten goede. De onderkant van de wortels dienen gedeeld / gescheurd / gezaagd / gehakt worden. Daarna kun je de plant in verschillende kleinere planten delen en verpotten. Dit kan het beste gedaan worden in september (na de bloei).
De bladverliezende agapanthus hoeft niet gesnoeid te worden. Deze lelie zal het blad vanzelf verliezen. In het bloeiseizoen kan je de uitgebloeide stelen tot de grond toe afknippen. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar je zorgt er ook voor dat andere bloemen de ruimte krijgen.
Agapanthus houdt niet zo van verpotten, en al helemaal niet wanneer daarbij de kluit beschadigd of gedeeld is. De reactie is vaak dat de plant het seizoen daarop niet bloeit. Hoe groter de wortelkluit is, hoe beter de plant zal bloeien.
De Agapanthus is al jarenlang geliefd als kuipplant maar hij kan ook zeker in de volle grond aangeplant worden. In de tuin groeit hij trouwens vaak sneller en bovendien rijker. Met een Agapanthus kun je grote hoogte in een tuin of in een plantenbak aanbrengen.
Een Agapanthus is winterhard
Een paar graden vorst kan geen kwaad tot max -5°C. Meer graden vorst kan het einde van uw plant betekenen! Natuurlijk kan het zijn dat u al één of meerdere keren uw plant met succes buiten heeft laten staan in de winter.
Een goed methode om de Agapanthus in pot te beschermen tegen de vorst is om de plant binnen te zetten in een ruimte waar het niet vriest. De ideale temperatuur in deze ruimte voor een Agapanthus bedraagt tussen de 2 en 8 graden Celsius. Een ruimte waar de verwarming regelmatig aanstaat is af te raden.
Zodra uw Agapanthus dus te krap in de pot staat is het tijd om de plant te gaan delen. Om de plant te scheuren is september de juiste maand omdat te doen. Nadat u de plant uit de pot heeft gaan we eerst de wortels onderaan 1/3 inkorten.
Water mag niet lang rond de wortels blijven staan. De Afrikaanse lelie staat dus liefst in goed gedraineerde grond, in grond waar het water uit teveel aan water goed weg kan lopen. Heb je een prachtige zonnige plek in je tuin waar na een regenbui plassen blijven staan: nope, niet geschikt voor je Agapanthus.
Er zijn groenblijvende Agapanthus soorten en bladverliezende. Vooral de bladverliezende soorten zijn geschikt om in de volle grond te planten, ze zijn wat beter winterhard.
Patentkali is de aangewezen kalibron voor uw groentegewassen, aardappelen en fruitbomen. De korrelmeststof bevat een hoog kaliumgehalte en magnesium. Kalium is een onmisbaar voedingselement dat zorgt voor stevigheid en een goed transport van water en voedingstoffen in de plant.
Plant de bollen 5cm diep en 10-15 cm uit elkaar. Na het planten de agapanthus verzorging vervolgen door royaal in te wateren, daarbij de grond goed doorweken. Goed de agapanthus bemesten is verstandig. Na het planten groeien de wortelen binnen een week uit.
Een witte Agapanthus is het makkelijkst want deze kan je met zowat elke terrasplant combineren, maar ook de blauwe varianten doen het goed in een pot op het terras. Zo kan je de Afrikaanse lelie combineren met Petunia's, of met Nicotiana en Lobelia.
Helaas stimuleert het snoeien van de uitgebloeide bloemen en bloemstelen geen extra bloei. Een goede standplaats (veel zon en warmte) en voldoende water en voeding zorgt voor de beste en rijkste bloei.
Meststoffen met een relatief hoog stikstofgehalte zijn kippenmest, bloedmeel en hoornmeel (en er zijn uiteraard kunstmestsoorten waar veel stikstof in zit).
Welkoop Koemestkorrels - Mestkorrels - 50 L.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!