Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling). Daarnaast zijn er nog een aantal bijzondere situaties waarin u geen of minder erfbelasting betaalt.
Voor elke vorm van belasting geldt dat de verantwoordelijkheid om aangifte te doen bij de burger ligt. Dus ook als je bezit erft, ben je verplicht om aangifte te doen. Bij erfbelasting is er één maar: als dat wat je erft minder is dan je volgens de vrijstelling mag erven, hoef je in principe geen aangifte te doen.
U betaalt geen erfbelasting in Nederland als 1 van de volgende situaties van toepassing is: de waarde van uw erfenis lager is of gelijk aan uw vrijstelling. de overledene was geen Nederlander. de overledene was wel Nederlander en woonde langer dan 10 jaar buiten Nederland.
Erfbelasting is een belasting over verkrijgingen uit nalatenschappen, in het dagelijks taalgebruik: over erfenissen. En preciezer gezegd: een belasting over de overgang van vermogen door overlijden. In Nederland wordt erfbelasting geheven als de overledene in Nederland woonde.
Erfbelasting betaal je eenmalig over het geërfde bedrag. Daarna hoef je deze belasting niet meer jaarlijks te betalen. Let op: Dat geld is nu onderdeel van jouw vermogen, en daar betaal je wel vermogensbelasting over.
De handgift of bankgift om erfbelasting te vermijden
Dan is je eigendom weggeven de eenvoudigste manier om successierechten te vermijden. Het kan dan zowel om een handgift gaan, waarbij je een goed of geld gewoon doorgeeft, als om een bankgift, waarbij je een bedrag overschrijft op de rekening van je erfgenamen.
De aangifte moet gedaan worden binnen 8 maanden na het overlijden. Normaal gesproken zou u binnen 3 maanden na de aangifte een definitieve aanslag erfbelasting moeten ontvangen. Door achterstanden kan dat nu langer duren. In bepaalde situaties kunt u uitstel aanvragen of alvast een voorlopige aanslag vragen.
Elke erfgenaam doet voor zichzelf aangifte. Sommige erfgenamen doen samen aangifte en andere alleen voor zichzelf. De erfgenamen kiezen samen wie aangifte doet voor álle erfgenamen.
Wie betaalt? De erfgenaam is de belastingplichtige voor de erfbelasting.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister;een notaris;de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Schenkingen zijn hot! Logisch, want de tarieven van de schenkbelasting zijn doorgaans voordeliger dan deze van de erfbelasting. Roerende schenkingen genieten van vlakke lage tarieven (3% en 7%) en ook de tarieven voor onroerende schenkingen zijn fors verlaagd.
Door tijdens uw leven (al dan niet regelmatig) onbelast of tegen het lage tarief te schenken verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen, en daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting. Daarnaast groeit het geschonken vermogen vrij van schenk- en erfbelasting bij de (klein)kinderen aan.
Het afvullegaat biedt, naast de mogelijkheid om de vrijstelling van de langstlevende en de kinderen optimaal te benutten, ook de mogelijkheid om de tariefschijven van 10% en 20% zo optimaal mogelijk te benutten. Eerst worden alle 10%-schijven van de kinderen en langstlevende afgevuld en dan pas de 20%-schijf.
Als een ouder komt te overlijden, gaat het totale vermogen naar de langstlevende ouder en hoeft deze geen erfbelasting voor de kinderen te betalen. Pas als de langstlevende ouder overlijdt, erven de kinderen en betalen ze belasting.
De notaris maakt de aangifte op voor de erfbelasting en de schenkbelasting. Op basis hiervan bepaalt de belastingdienst of en hoeveel de erfgenamen aan belasting moeten betalen. Soms is een erfenis groter en dan kan de notaris op verzoek precies vaststellen wat ieders rechten zijn.
Wie betaalt de erfbelasting? De langstlevende ouder betaalt meestal de erfbelasting voor de kinderen. Dat vermindert dan de schuld van die ouder aan de kinderen.
Een van de beste manieren om te besparen op erfbelasting is door te schenken. Dit wordt ook wel 'met de warme hand geven' genoemd. Door een deel van het vermogen al bij leven te schenken, daalt de omvang van de toekomstige nalatenschap en daarmee de erfbelasting die jij als ontvanger betaalt.
Hoeveel erfbelasting u moet betalen, hangt af van uw relatie met de overledene. En van het bedrag dat u erft. Als de waarde lager of gelijk is aan een bepaald bedrag, betaalt u geen erfbelasting (een vrijstelling).
Om u een idee te geven van de kosten: wanneer u het ouderlijke huis met een waarde van boven de 250.000 euro erft van u ouders, betaalt u 27% erfbelasting op de waarde van het huis. Als datzelfde huis naar een vriend van u ouders zou gaan, betaalt die 65%.
De jaarlijkse vrijstelling voor alle andere personen in 2023 is € 2.418 (in 2022 was dit € 2.274).
Wanneer krijg ik een reactie op mijn aangifte erfbelasting? Wij doen ons best om u binnen 3 tot 6 maanden een definitieve aanslag te sturen. U krijgt altijd bericht binnen de wettelijke termijn van 3 jaar.
Je kunt het geld op een spaarrekening zetten maar je kunt ook gaan beleggen, investeren in een woning, je pensioen mee aanvullen etc.Door hierover na te denken, kan je geld meer waard worden. Denk niet alleen aan nu, maar ook aan straks en bepaal zelf wat bij je past.