Het gebruik van borstvoedingsthee met venkel en anijs wordt door het Voedingscentrum afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Borstvoedingsthee met venkel en anijs bevat namelijk aromastoffen (allylalkoxybenzenen) zoals estragol, trans-anethol en d-carvon die schadelijk zijn voor de lever.
Het drinken van borstvoedingsthee wordt voortaan helemaal afgeraden voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Dat zegt de beroepsorganisatie van verloskundigen KNOV op basis van een bericht van het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRo), dat wetenschappelijk onderbouwde adviezen uitbrengt.
Wel is het advies van het Voedingscentrum om geen thee met kaneel, venkel of anijs te drinken tijdens de zwangerschap en in de periode waarin je borstvoeding geeft. In deze kruiden zit namelijk een plantengifstof die schadelijk zou kunnen zijn voor baby's.
Het gebruiksadvies van de meeste fabrikanten ligt tussen één en vier koppen thee per dag en geeft aan om de borstvoedingsthee vanaf het einde van de zwangerschap en gedurende de volledige borstvoedingsperiode te gebruiken. Er zijn geen gegevens over de consumptie van borstvoedings-, venkel- of anijsthee.
In de meeste soorten borstvoedingsthee zit venkel en/of anijs. Hierin zit o.a. het stofje estragol dat in bepaalde concentraties giftig kan zijn. 'Via de moeder kan een baby deze stof ook binnenkrijgen en risico's voor het kindje kunnen niet worden uitgesloten, zegt het BuRo ((Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek).
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Baby's tussen 0 en 5 maanden kunnen last hebben van krampjes of kolieken. Venkelthee is een huis-, tuin- en keukenmiddeltje dat net zoals rooibosthee en kamillethee vaak wordt aangeraden bij babykrampjes.
Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief. Je kolft 10 à 20 minuten, dan 10 minuten stoppen dan weer 10 minuten kolven en 10 minuten stoppen en weer 10 minuten kolven. Dit kost je ongeveer een uur per dag. Binnen een tijdspanne van drie uur kolf je iedere 20 a 30 minuten een paar minuten.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
- Aloë Vera: hoewel erg gezond kun je deze plant het beste helemaal vermijden als je zwanger bent. Aloë Vera heeft een laxerend effect en kan de baarmoeder irriteren.
Vandaar dat het Voedingscentrum adviseert zwangere en borstvoeding gevende vrouwen om niet meer dan 3 à 4 kopjes thee per dag te drinken. Thee met minder theïne Er is een manier om minder theïne binnen te krijgen bij het zetten van een kop thee. Namelijk door 'het wassen van de thee'.
Er is een oude volkswijsheid die zegt dat bier goed is voor het zog, dus dat van bier de moedermelk beter gaat stromen. Die opvatting bestaat niet alleen bij ons. Mexicaanse vrouwen die borstvoeden drinken liters pulque,[1] een traditioneel soort cactusbier.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
je borsten voelen zachter aan dan in de eerste weken. er lekt geen melk uit je borsten of eerst gebeurde dat wel, maar nu niet meer. je kunt niet veel melk afkolven. je hebt kleine borsten.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Rare geluiden tijdens het slapen door lichte slaap
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
De werkzame stof van sab simplex lost het schuim in het maag-darmkanaal op puur fysieke manier op en is chemisch en biologisch geheel onwerkzaam. Daarom is een vergiftiging zo goed als uitgesloten. Ook grotere hoeveelheden sab simplex worden zonder problemen verdragen.
Het zogenaamde huiluurtje in de avond kun je eenvoudig herkennen, het lijkt niet op het huilen van je baby als hij pijn of honger heeft. Je baby lijkt heel boos te zijn en huilt wel tien minuten tot meer dan een uur. Het gebeurt altijd aan het einde van de dag, meestal voordat hij gaat slapen.
Maar huilt je baby gedurende langere periodes tot wel 3 uur achter elkaar en kun je hem niet kalmeren? Dan heeft hij ergens last van, waarschijnlijk van darmkrampjes. Baby's krijgen hier last van rond de 2 tot 4 weken en het kan duren tot ze 3 tot 4 maanden oud zijn.
Cinababy druppels is een homeopathisch geneesmiddel, dat wordt toegepast bij darmkrampjes.