Stox is de merknaam van een van de bekendste leveranciers van compressiekousen voor allerlei toepassingen. Compressiesokken zijn sokken die erg strak om je been zitten en ervoor zorgen dat er een gedoseerde druk wordt uitgeoefend op je onderbeen. Deze druk wordt uitgeoefend op de zone van de enkel tot aan je knie.
Alle STOX Energy Socks hebben dezelfde werking: compressie stuwt het bloed omhoog, waardoor blessures en aandoeningen voorkomen worden. Het verschil tussen de categorieën zit hem in de materialen die worden gebruikt. Elke categorie is gemaakt voor een andere activiteit.
Dit kun je op twee manieren doen; op de ouderwetse manier met de hand wassen (nog steeds heel erg effectief!) of in de wasmachine op maximaal 30 graden. Wij raden ook aan een waszakje te gebruiken wanneer je de sokken in een wasmachine wast. Hiermee kun je de levensduur van de sokken namelijk behoorlijk verlengen!
onderhoud van steun- en compressiekousen. De levensduur van een steunkous of compressiekous hangt af van soort tot soort. Gemiddeld hebben ze een levensduur van 6 maanden, maar dat hangt ook van jou af. Je kan er zelf voor zorgen dat je kousen zo lang mogelijk meegaan en minder snel slijten.
Sporters zonder blessures hebben ook zeker baat bij het dragen van compressiekousen. Wanneer je STOX draagt is je bloedcirculatie optimaal en ontstaat er een maximale zuurstoftoevoer naar de spieren wat voor energiebehoud zorgt. Je ervaart energieke benen en hoeft niet in te houden op je sportprestaties.
Met name de Active Compressiekousen en de Compressie Enkelsok zijn uitermate geschikt voor het wandelen. Door het zachte voetbed en de vocht afvoerende eigenschappen zijn beide producten een hulpmiddel om sneller te herstellen en bekende wandelblessures te voorkomen.
Het belangrijkste is dat je de compressiekousen alleen overdag draagt en uit doet wanneer je gaat slapen. S'nachts is de druk in de slagaderen lager, dan overdag (wanneer je staat). De druk die dan van de compressiekous af komt, kan dan te hoog worden en de bloeddoorstroming belemmeren.
De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Waarom mag ik mijn steunkousen 's nachts niet aanhouden? Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Voorkomt opgezwollen voeten en reizigerstrombose tijdens je vlucht. Ervaar nooit meer koude voeten tijdens je reis.
Bij Steunkousen.nl kunt u terecht voor modieuze en comfortabele steunkousen. Eenvoudig direct online te bestellen. Ziekenhuizen kunnen kiezen bij het betalen voor "Afterpay zakelijk". Wij leveren dan eerst de goederen in vertrouwen en uw organisatie kan de factuur achteraf betalen.
Compressiekousen zijn steeds populairder bij wandelaars. De kousen zorgen ervoor dat je tijdens en na het wandelen minder last hebt van vermoeide en opgezwollen benen. Hierdoor herstel je sneller van je wandeltocht en verklein je de kans op spierpijn en zelfs op blessures.
Het effect van compressiekousen
Compressiekousen oefenen druk uit op de beenaders. Deze druk vermindert oedeem (vocht) in de benen en helpt voorkomen dat het bloed zich in de beenaders kan ophopen. De druk (compressie) van de kous zorgt er voor dat het bloed gemakkelijker terug naar het hart stroomt.
Compressiekousen zijn elastische kousen die meestal gebruikt worden door mensen met spataders, bij vocht in de benen of ter voorkoming van trombose. Ze stimuleren de bloedsomloop waardoor klachten als opgezette benen, dikke voeten maar ook vermoeidheid in de benen verminderen of zelfs verdwijnen.
Wat doen steunkousen en compressiekousen eigenlijk? Het vocht kan de neiging hebben om uit de bloedvaten te willen en zich in het bind weefsel op te hopen van uw been. Als u hier last van heeft en langere tijd gaat liggen waardoor de druk op de benen minder wordt gaat het vocht weer terug in het bloed.
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Het is gebleken dat het dragen van compressiekousen veel voordelen heeft voor verschillende blessures. Voornamelijk scheenbeenklachten (shinsplints), spierkramp, achillespeesklachten en doorbloeding klachten. Daarnaast kan het dragen van de kousen een bevorderende werking hebben voor de pompfunctie van het hart.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor steunkousen met open teen. Vaak vinden mensen het hinderlijk om kousen met gesloten teen te dragen omdat ze dit te strak vinden zitten en waardoor ze gaan knellen. Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort.
In principe kan compressie geen kwaad. In de medische wereld is echter discussie over bepaalde situaties waarbij compressiekousen wel gevaarlijk kunnen zijn. Mocht je onder de volgende situaties vallen, dan kan je beter eerst overleggen met de huisarts, voordat je compressiekousen aanschaft.
Draag de kous van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Nooit gedurende de nacht. Ervaart u klachten als vocht, verkleuring of pijn? Draag dan dagelijks de steunkous, ook al is uw 'termijn' voorbij, dat helpt om grotere problemen op langere termijn te voorkomen.
De compressiekousen van SolvaCare zijn sinds vandaag verkrijgbaar bij alle grote filialen van Kruidvat in Nederland en België en kosten slechts € 9,95 per paar.
De druk in de compressiekousen wordt geleidelijk minder naar boven toe, zodat over het hele been de juiste lading druk wordt afgegeven. Dit heet degressieve compressie en het vermindert opgezwollen voeten en benen de voeten.