Een wollen kledingstuk is gemakkelijk in onderhoud. Wol heeft van nature een beschermend laagje en is antistatisch. Daardoor trekt het, in tegenstelling tot synthetische garens zoals acryl en polyester, geen vuil aan.
Dit kun je eenvoudig testen als je bijvoorbeeld geen wikkel of label meer bij je garen hebt. Het enige dat je hoeft te doen is een stukje garen in een vlammetje te houden. Als het niet smelt ( er blijft een hard bolletje over) maar alleen schroeit dan heb je 100% zuivere wol zonder synthetische toevoeging.
Het grootste voordeel van wol is het vermogen om je warm te houden. Daarnaast ademt het en absorbeert het vocht zonder snel vochtig aan te voelen. Wol is zeer sterk. Ook na langdurig dragen, blijft een kledingstuk mooi qua vorm en stof.
Het geheim zit in de vezel...
Wolvezels hebben schubben en zijn sterk gekroest, dat wil zeggen dat ze veel golven hebben. Door deze kroezingen zijn wollen weefsels heel luchtig. Er zit er veel stilstaande lucht tussen de vezels waardoor het warm aanvoelt en goed isoleert. De katoenvezels zijn veel gladder.
Om erachter te komen uit welke grondstoffen je textielproduct bestaat let je bij de brandproef op het smelten van de vezel, hoe de vezel verbrandt, welke geur hierbij ontwijkt, of het materiaal dooft, hoe de asrest eruit zien en hoe het gareneind na afloop aanvoelt.
Wol is enorm elastisch. Daardoor is het vormvast. Zodra je een wollen vezel uitrekt, zal deze snel weer in haar oorspronkelijke lengte en vorm terugveren.
Wol is afkomstig van de vacht van schapen. Het is een echt wintermateriaal voor bijvoorbeeld sjaals, truien en vesten. Plus: is warm, zacht, zeer vochtvasthoudend en reinigt zichzelf. Hang een gedragen trui in een vochtige ruimte, bijvoorbeeld de douche, en de stofdeeltjes laten vanzelf los.
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Een 'wollen' trui wordt vaak van het veel goedkopere acrylgaren gemaakt, met soms een paar procent wol of mohair om het een 'wollig' uiterlijk te geven. Een veel betere investering is een kledingstuk van 100% wol, maar daar hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan. Dan kun je ook kiezen voor 50% wol/50% acryl.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Niet koud wassen
Van (te) koud leidingwater 'schrikken' de vezels, waardoor de wol krimpt. Gebruik 30 graden voor kasjmier, lamswol en angora. Andere wolsoorten kun je wassen op 30 of 40 graden.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Het eindresultaat is dat het garen dikker en korter wordt. Behalve het garen, kan ook de trui zelf nog eens krimpen, afhankelijk van welke steken er bij het breien allemaal zijn gebruikt. Breien komt neer op extra kronkels in het garen leggen, en die kronkels zullen mee veranderen als het garen verandert.
Wol is een natuurlijke warmte-isolator en voorkomt dat je lichaamswarmte verliest. Dit komt doordat er zich tussen de gekrulde vezels van wol stilstaande lucht bevindt, die de warmte zeer slecht geleidt. In de winter houdt wol je behaaglijk warm. In de zomer vermindert wol de hitte en je transpireert minder.
De prijs van garens van plantaardige herkomst zoals bijvoorbeeld katoen wordt bepaald door de kwaliteit (het maakt erg veel uit waar de katoen groeit of het van super, gemiddelde of matige kwaliteit is) en door de productie (krijgen de mensen een eerlijk loon die het moeten verbouwen en maken en in hoeverre wordt bij ...
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Kriebel wol
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Schapenwol. De verschillende soorten schapenwol zijn te onderscheiden door hun afkomst, eigenschappen en kenmerken en de kwaliteit. Merinowol is de fijnste wol en heeft een lengte van 40 tot 120 mm. Dankzij de golvende structuur van merinowol kan het vocht goed absorberen en heeft het ook een isolerend effect.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
“Na cashmere, is merinowol het warmst”, zegt textielexpert Verhaar. Merinowol komt van een merinoschaap, een ras dat het liefst rondloopt in Australië. “Het is lekker warm, prikt niet en mensen zijn er dol op.” Verhaar adviseert een trui van 100 procent merinowol te kopen.
Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit.
Acryl is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt. Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van acrylonitril. Polyacryl vormt lange lineaire moleculen, die zeer geschikt zijn voor gebruik als (textiel)vezel.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.