Herkomst van het gezegde De uitspraak 'bier na wijn, geeft venijn', had vroeger namelijk helemaal geen verband met een kater. De uitspraak heeft te maken met sociale klassen in de maatschappij. Wijn was vroeger een stuk duurder dan bier, als je dus wijn kon drinken had je de zaken goed op orde.
Wist je dat... De bekende spreekwoorden 'Wijn na bier geeft plezier' en 'Bier na wijn geeft venijn' stammen uit de Middeleeuwen en hebben niets te maken met de volgorde van drinken tijdens een avondje stappen.
Volgorde van drankjes heeft geen invloed op je kater. “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier”: de spreuk blijkt een hardnekkige mythe. De volgorde waarin je alcoholische drankjes drinkt, heeft geen invloed op je kater.
Bier werd al in de middeleeuwen veel gedronken en het drinken van wijn gaat al terug tot de oudheid. De uitdrukking 'bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier' heeft waarschijnlijk te maken met de opbouw van de samenleving in de middeleeuwen en de verschillende alcoholische dranken die daar bij hoorden.
In een artikel in The New York Times werd gesuggereerd dat de bubbeltjes in bier en champagne je maag een beetje kunnen prikkelen, waardoor je er sneller dronken van wordt. Ga je daarna aan de sterke drank, dan zou die alcohol sneller worden opgenomen in je lichaam.
Toch is het door elkaar drinken van verschillende drankjes niet aan te raden. Er schuilt namelijk wel een gevaar in. Je drinkt namelijk verschillende alcoholpercentages door elkaar, waardoor de kans groot is dat je niet meer zo goed weet hoeveel je hebt gedronken. Met alle gevolgen van dien.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier. Een kater is dus minder zwaar als je eindigt met wijn in plaats van bier.
Zit in een glas wijn net zoveel alcohol als in een glas bier? Ja, in een glas wijn zit net zoveel alcohol als in een glas bier.
We vroegen het Niels Bom van het Trimbos-instituut Alcohol en Drugs. Hij benadrukt dat de alcoholconcentratie van drank geen invloed heeft op hoe sterk de kater is. “Je wordt van wijn niet sneller dronken dan van bier. Wat er wel toe doet is de hoeveelheid alcohol die er gedronken wordt.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
Ook ga je je overdreven emotioneel gedragen en je zelfkritiek verdwijnt. Je gezicht wordt rood, zwelt op en je pupillen vergroten. Je kan misselijk worden en braken.
Spreekwoord van de week • “Bier na wijn geeft venijn”
Dit spreekwoord geeft een oude volkswijsheid weer waarmee je een kater zou kunnen verminderen en wordt dus vaak in de letterlijke zin gebruikt.
Ook wijn bevat veel calorieën, zij het minder dan bieren. Een glas rode wijn (10 cl) bevat ongeveer 70 Kcal, een glas witte wijn 120 Kcal. Omdat ze naast alcohol vaak ook fruitsappen of limonades bevatten, zijn cocktails en mixdranken de grootste dikmakers. Hetzelfde geld voor likeuren die veel suikers kunnen bevatten.
Water bij de wijn
Een wijntje op z'n tijd moet natuurlijk kunnen. Om niet te veel te drinken, is het aan te raden om na elk glas wijn een glas water te drinken. Zo drink je minder snel en 'verdun' je de wijn zodat het makkelijker afgevoerd wordt. Ook een goede tip: witte wijn mengen met wat Spa Rood!
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is.
Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca. 12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. In de praktijk kan de grootte van de glazen nogal verschillen.
Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
„In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn.Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.” Volgens Noijen merken we dat onder andere aan de grootte van het glas waarin de drank in de horeca geserveerd wordt.
Een gemiddeld alcoholhoudend bier bevat 45 kcal per 100 ml; een alcoholvrij bier bevat 26 kcal per 100 ml. Wijn met alcohol bevat 82 tot 96 kcal per 100 ml, afhankelijk van het type wijn, terwijl alcoholvrije wijn 18 kcal per 100 ml bevat.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Drink niet te veel. Hoe minder je drinkt, hoe frisser je wakker wordt. Drink langzaam; bijvoorbeeld niet meer dan één glas per uur. Drink na een glas alcohol steeds een glas water of fris.
Elke dag een fles wijn drinken is niet gezond. Probeer je alcoholgebruik te beperken tot maximaal één glas per dag en drink wekelijks twee dagen achter elkaar niet. Is je alcoholgebruik uit de hand gelopen? Neem dan contact op met Trubendorffer – Hulp bij verslaving en dubbele diagnose.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Wodka en gin: de gezondste alcoholische drank
Doorzichtige sterke dranken zoals wodka of gin bevatten de minste calorieën en suikers. Ze kunnen makkelijker door ons lichaam worden verwerkt. Pas alleen op voor mixers met siroop of frisdrank, want dan stapelen de suikers al snel op.