Als de bloesem of de jonge vruchten uit de boom waaien kan de appelboom geen vrucht dragen. Als de boom dus te erg op de wind staat kan de boom geen vrucht dragen. De enige manier om dit te stoppen is iets te plaatsen wat de wind weg neemt, bijv. een schutting.
Als een fruitboom geen vrucht geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. De plant zit in de groeifase en stopt alle energie in nieuwe groeischeuten, oplossing: de plant snoeien zodat de groei wordt afgeremd. plant afdekken met vorstvlies of tijdens de vorstperiode besproeien.
Of te weinig zonlicht dan gaat een fruitboom niet groeien en ook geen vruchten geven. Ook zien we vaak dat een fruitboom als een bolcatalpa gesnoeid wordt. Dus alle takken elk jaar helemaal terug snoeien omdat je bang bent dat de boom te groot wordt.
Een appelboom moet je snoeien om meer en betere appels de krijgen. Door takken en bladeren weg te snoeien kan de appelboom meer energie steken in de bloesen en de vruchten. Ook is het goed voor de appelboom zelf.
In mei en april zijn de takken van fruitbomen gevuld met witte en roze bloesem. Om deze bloemen te laten veranderen in vruchten hebben de bomen bestuiving nodig. Als er geen bestuiving heeft plaats gevonden, zullen de bomen hun bloesem laten vallen en worden er geen vruchten gemaakt.
Veel appels, peren, kersen, pruimenrassen, kiwi's en honingbessen zijn kruisbestuivend. Ze vormen uitsluitend vruchten na kruisbestuiving. Dit wil zeggen dat ze stuifmeel van eenzelfde fruitsoort, maar van een ander fruitras nodig hebben om vruchten te vormen.
Voor een goede vruchtdracht moet een appelboom in principe bestoven worden door een ander ras. Als er geen appelbomen in de buurt groeien, is het raadzaam om zelf meerdere rassen te planten. Is dit niet mogelijk, bestaan er ook een aantal zelfbestuivende appelrassen.
Over het algemeen duurt het 3 tot 5 jaar voordat een nieuwe appelboom vruchten gaat produceren. Maar met de juiste zorg en een beetje geduld, zal die boom je belonen met de meest sappige en smaakvolle appels!
Wanneer je een appelboom niet snoeit, zal deze vooral veel nieuwe takken maken en weinig energie steken in het laten groeien van appels. Door te snoeien kun je zorgen voor een goede oogst. Wees daarom niet bang om er de takkenschaar in te zetten. Snoeien doet bloeien én groeien!
Hoogstammen brengen de meeste vruchten op en leven het langst (> 50 jaar), maar de opbrengst komt pas na 5 tot 12 jaar. Bij laagstambomen verschijnt het fruit al 2 à 3 jaar na de aanplant, maar de boom zal minder vruchten voortbrengen en minder lang leven (< 30 jaar).
Terwijl de meeste bomen en struiken in het voorjaar worden gesnoeid, heeft de appelboom twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste is de wintersnoei, die plaatsvindt tussen december en februari. De tweede snoeibeurt vindt plaats in de zomer, tussen juni en augustus, en staat bekend als de zomersnoei van de appelboom.
Bestuiving kan gebeuren door wind of door insecten, zoals bijen en hommels. Vindt er geen bestuiving plaats, dan zal de bloesem op de grond vallen en komen er geen vruchten aan de fruitboom. Een appelboom kan alleen door andere appelbomen bestoven worden.
Nabloei komt voor bij appelbomen en perenbomen.Het is een fenomeen waarbij er een tweede bloeiperiode optreedt, ver na de normale bloeitijd. Meestal komt dit voor op maar enkele takken, terwijl de boom al vol in het blad staat en soms al rijpende vruchten heeft.
Op die manier heeft het de tijd om dieper in de grond door te dringen, waar de wortels van de boom zich begeven. Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels.
Planten en onderhouden van een appelboom
Dan is het tijd om een geschikte plek in je tuin te vinden om de boom te planten. Het is belangrijk dat de boom op een zonnige tot half schaduwrijke plek met voldoende beschutting in je tuin komt te staan.
Een appelboom groeit heel goed op een leemachtige, voedselrijke grond. Hij geeft de voorkeur aan een zonnige locatie. De boom kan ook op een half-schaduwrijke maar lichtrijke plek worden aangeplant. Hoe meer zon je appelboom krijgt, hoe meer bloemen en fruit hij zal produceren.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Dat hangt altijd af van het weer. Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Er worden geen gesteltakken gevormd. De zijtakken worden in november teruggesnoeid tot 4 knoppen, de secundaire zijtakjes op 3 cm. Dit wordt in de zomer herhaald, waarbij bij de snoei de bladrozetten aan de basis van de zijtakken in ieder geval moeten blijven zitten.
Appels juist bewaren na pluk
Met voldoende zon en geteeld in het juiste klimaat, zijn de meeste fruitsoorten prima direct van de struik of boom te eten.
Pluk je de appels te vroeg, dan zijn ze niet zoet genoeg. Pluk je ze te laat, dan smaken ze melig. Met een blik op de oogstkalender (zie afbeelding 1) zie je dat appels over het algemeen het best tussen het eind van de zomer en eind oktober kunnen worden geoogst.
Wat is een appel:
De appels worden geplukt als ze plukrijp zijn. Ze zijn dan nog hard en smaakloos, de vrucht moet eerst nog narijpen, dan pas komt de smaak tot ontwikkeling.
Een appelboom en een perenboom kunnen elkaar niet bestuiven. Bestuiving is wel van belang om fruit te kunnen plukken, want zonder bestuiving komen er na de bloei geen vruchten in de boom. Er zijn drie manieren om ervoor te zorgen dat beide bomen bestoven worden: Plant zelfbestuivende bomen aan.
Hoever moeten fruitbomen uit elkaar staan? Voor hoogstam moet 8 tot 10 m afstand tussen de bomen gerespecteerd worden, voor halfstam 4 tot 6 m en voor laagstam 2 tot 4 m. Sommige fruitsoorten zoals kweepeer, pruim en perzik nemen als hoogstam minder plaats in dan appel en peren in hoogstamvorm.
Appelbomen bemesten
Appelbomen doen het over het algemeen goed op verschillende soorten grond. Maar vooral wanneer jouw appelboom op een zandbodem staat, is het aan te raden om deze jaarlijks wat extra steun te geven in de vorm van voeding.