Bij Intratuin vind je diverse soorten van de Chinese roos, waaronder de Hibiscus syriacus en de Hibiscus rosa sinensis.
Vaak zaait de hibiscus boom zichzelf al uit. Je hoeft dan alleen in het voorjaar de plantjes te verplaatsen naar jouw gewenste plek. Wil je zelf gaan zaaien? Wanneer je de hibiscus in de volle grond wilt gaan zaaien kun je dit het beste tussen april en mei gaan doen.
De chinese roos (hibiscus rosa-sinensis)
Voor een meerjarige bloem is dit een lange bloeitijd. Het enige waar je wel rekening mee moet houden is dat deze beperkt winterhard is en ook goed als kamerplant te houden is.
De Hibiscus syriacus soorten zijn de enige soorten die voldoende winterhard zijn. Deze middelgrote heesters zijn bladverliezend worden ongeveer 1.5 tot 3 meter hoog en tot wel 2 meter breed. De meeste soorten bloeien vanaf juli door tot aan september of oktober.
De hibiscus staat graag op een wat beschutte, zonnige plek, waar hij volop van de voorjaarszon kan profiteren. Hoe meer (ochtend)zon hij krijgt, hoe beter de knopontwikkeling later in het jaar zal zijn. In regenachtige, bewolkte zomers kan het gebeuren dar de bloemknoppen afvallen voordat ze open gaan.
Om aan te groeien hebben de tuinplanten rijkelijk water nodig. De afstand hangt van de groeihoogte en de in de buurt geplante planten af. Als de hibiscus in groepjes geplant wordt, is een afstand van 1,5 tot 2 meter raadzaam, om ze goed tot hun recht te laten komen.
De Hibiscus struiken geven in de nazomer leuke bloemen. Deze verschijnen midden augustus tot aan eind oktober. Afhankelijk van het soort bloeit de Hibiscus twee tot drie maanden lang.
In zonnige zomers kan de struik van augustus tot oktober bloeien, maar in regenachtige zomers kunnen de ongeopende bloemknoppen afvallen. Daarbij is de Hibiscus een bladverliezende plant wat wil zeggen dat hij zijn bladeren verliest.
Sommige van de nieuwere hybriden hebben een levensduur van 5-10 jaar.
In de volle zon is ideaal, anders een zo licht mogelijke halfschaduw plaats. De Hibiscus verdraagt in de regel echter meer schaduw dan andere bloeiende struiken, zonder dat de bloei het af laat weten. De plant bloeit zelfs nog op het noorden goed.
De hibiscus is een prachtige plant met opvallende bloemen. Hij staat heel mooi in de volle tuingrond, maar kan ook perfect gedijen in een pot op het terras. Waar je hem ook plaatst, met de juiste verzorging wordt hij een echt pronkstuk!
Wanneer en hoe Hibiscus snoeien
U kunt Hibiscus syriacus elk voorjaar, rond maart, flink terug snoeien voor een rijke bloei en een compacte struik. De bloemen verschijnen op eenjarig hout, na de snoei zal de struik hetzelfde jaar dus alweer bloeien.
Zoals de naam doet vermoeden, vind je de Chinese roos in de vrije natuur in Zuidwest-Azië. In het Latijns noem je deze plant Hibiscus rosa-sinensis. Het is een struik die wel 4 meter hoog kan worden. Om binnen van deze kamerplant te genieten, moet je de Chinese Roos een beetje liefde en plantenvoeding geven.
Snoei van de hibiscus
Wanneer de plant het naar zijn zin heeft kan een altheastruik wel drie meter hoog worden. Wil je de hibiscus liever compact houden dan kun je de heester in het voorjaar wat terugsnoeien: In maart en april is de beste tijd om de hibiscus te snoeien. Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
Bij regen en weinig zon komen de bloemen nauwelijks open.Als de Hibiscus een tochtige standplaats heeft, kunnen er luizen in de plant komen. Voor mensen die weinig ruimte hebben, is de Hibiscus op stam een uitkomst. Het eerste jaar dat de plant in de grond staat, slaat deze niet altijd direct goed aan.
Hibiscus: verdraagt geen nachtvorst, overwinteren bij 10 tot 16°C, niet warmer en voldoende licht. Water beperken tot 3 wekelijkse gietbeurt. Snoeien in het voorjaar.
Hibiscus wortelt oppervlakkig; schoffel niet te dicht bij de stam. Is juni heel droog, geef je hibiscus in de tuin dan extra water, op dat moment worden de bloemen gevormd. Panikeer niet wanneer je in de lente nog maar weinig beweging ziet in je hibiscus, ze komt gewoon traag op gang.
Voor het stekken van de hibiscus scheuten wordt het goed natgemaakt. Met een gedesinfecteerde scherpe schaar of mes worden van de nog niet verhoute delen, kopstekken van de hibiscus, rond 3 tot 5 bladparen, afgesneden. De lengte van de stekjes hangt af waar het verhoute gedeelte begint.
Het gaat hier vermoedelijk om een lokale overheersing van een genenbestanddeel dat in het erfelijke materiaal van deze hibiscus zit. Een spontane mutatie zou op zich ook kunnen maar zo 'spontaan' is deze mutatie dan niet omdat het geconstateerde verschijnsel vaker bij hibiscussen voorkomt.
Hoe snel groeit een Hibiscus syriacus? Een Hibiscus syriacus heeft een gemiddelde groeisnelheid en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 2-4 m.
De hibiscus houdt van een plaats in de zon, maar verdraagt ook plaatsen met minder zon. De bodem moet vruchtbaar, humeus, vers en vochtig zijn.Om een goede groei te waarborgen, heeft de plant voldoende voedingsstoffen nodig en mag nooit een tekort aan water hebben.
Als je je hibiscus voor de eerste keer gaat snoeien, kun je de struik tot ongeveer de helft inkorten. Zo ontstaat een mooie basis, waar een mooie en volle struik uit kan ontstaan. Grondig snoeien doe je pas als de struik echt groot geworden is.
De hibiscus staat het liefst in niet te droge grond, al kunnen ze prima tegen wat droogte. Wel is aan te raden in droge periodes de struiken water te geven. Vooral het eerste jaar na het planten is het belangrijk dat de struiken bij droogte, dagelijks van voldoende water worden voorzien.
Plant op elke strekkende meter 3 planten aan. Gebruik hiervoor goede anaplantgrond. Het is ook leuk om verschillende bloeiende struiken, of hibiscus soorten met elkaar te combineren.
Hibiscus syriacus: Ook wel bekend als de Altheastruik of de boomhibiscus, is dit een winterharde struik met grote en opvallende bloemen. De bloemen variëren in kleur, waaronder paars, roze, blauw en wit.