Door gezond tandweefsel op te offeren, verzwak je de tand, waardoor er sneller kans is dat deze breekt. Een andere belangrijke reden om geen amalgaam meer te gebruiken is de wereldwijde vervuiling van het milieu door kwik. Kwik kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Wanneer je overgevoelig bent voor kwik, kun je baat hebben bij het verwijderen van amalgaamvullingen. Door amalgaam kunnen tanden en kiezen grijs gaan doorschemeren. Door amalgaam te vervangen door composiet kan je dit voorkomen. Je hebt minder kans op gaatjes bij wit composiet vullingen.
Op de meer dan 10 miljoen amalgaamvullingen per jaar in Nederland ontstaan slechts bij enige tientallen patiënten problemen die niet via allergietests of anderszins verklaard kunnen worden. Een algemeen toxisch effect is derhalve van amalgaam niet te verwachten.
In amalgaam zitten immer vijf verschillende metalen en het speeksel in de mond functioneert als elektrolyt. Deze elementen samen voldoen aan alle voorwaarden voor batterijvorming. De corrosie die hierdoor ontstaat brengt een kwikionentransport op gang.
Sinds 1 juli 2018 is het bovendien verboden amalgaam te gebruiken voor tandheelkundige behandelingen van melkelementen, kinderen jonger dan vijftien jaar en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tenzij dit medisch noodzakelijk wordt geacht.
Amalgaamvullingen bestaan voor ongeveer 50% uit kwik. Kwik is een giftig metaal en metingen hebben aangetoond dat er kleine concentraties kwik uit de vullingen kunnen vrijkomen. Meestal zijn er geen aantoonbare acute gezondheidsklachten na een behandeling met amalgaam.
Tandheelkundig amalgaam of tandvulling is een legering van vloeibaar kwik en andere metalen (zilver-, koper-, tin- en zinkpoeder) en wordt gebruikt om tandcariës te herstellen. Er bestaan nog andere materialen voor de verzorging van tandbederf (cf. paragraaf hieronder). Het bevat kwik.
Amalgaan- en composietvullingen
Tandartsen vinden over het algemeen amalgaam – een combinatie van kwik, zilver, tin of andere materialen – gemakkelijker en goedkoper. Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat het composiet misschien schadelijk is voor de gezondheid. Uit composietvullingen kan namelijk de giftige stof bisfenol-A lekken en zo in het lichaam terecht komen. Het composiet kan door de tandarts op verschillende manieren worden gebruikt.
In de meeste gevallen worden er witte vullingen geplaatst. Naast glasionomeercement en compomeer wordt composiet het meest toegepast. Met composiet is veel mogelijk. Zo kunnen voortanden na een breuk opnieuw worden opgebouwd en verkleuringen van tanden en kiezen worden hersteld.
Amalgaamvullingen, die zilverkleurig zijn, kunnen ook tot 15 jaar meegaan. Composietvullingen, gemaakt van een materiaal dat overeenkomt met je eigen tandkleur, moeten mogelijk na vijf jaar worden vervangen. Keramische vullingen gaan ongeveer zeven jaar mee.
Een lekkende vulling is een vulling die niet meer volledig afsluit. Door een lekkende vulling kan tandbederf onder de vulling ontstaan. Als dit tandbederf zich verder ontwikkelt, kan het tandweefsel ontstoken raken. Er is dan een wortelkanaalbehandeling nodig.
Meer dan 100 jaar herstelden tandartsen door cariës aangetaste tanden met amalgaam, een mengsel van vloeibaar elementair kwik en zilver-, tin- en koperpoeder. Tegenwoordig is het standaardvulmateriaal kunstharsgebaseerd composiet.
tandbederf, een lekkende vulling of een val dan zal er pijn kunnen ontstaan. In het begin is de pijn vaak mild en van korte duur; de pijn kan worden opgewekt door o.a. warmte en koude of zoetigheid. In een verder gevorderd stadium van de zenuwontsteking kan de pijn zeer heftig zijn en lang aanhouden.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
De typische levensduur van een composietvulling is drie tot tien jaar. Met name grote vullingen en vullingen in kiezen die belangrijk zijn bij het kauwen gaan kort mee.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
Mag ik direct eten na het plaatsen van de vulling? U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten.
Deze is grijs van kleur en ziet er daarom niet heel mooi uit. Tegenwoordig wordt er bij het opvullen van gaatjes gebruik gemaakt van witte vullingen gemaakt van composiet. Dit zorgt voor een natuurlijke look en daarom voor veel mensen een ideale oplossing.
Gedurende 1 tot 2 weken na het vullen is het mogelijk dat uw tand of kies gevoelig is. Bij een groot gat kan deze periode 4 tot 6 weken duren. Boren geeft namelijk een reactie in de tandzenuw, die tijd nodig heeft om daarvan te genezen.
Het gebruik van kwik in tandheelkundig amalgaam (sinds 1830) is het meest voorkomende gebruik van kwik in de Europese Unie. In de tandheelkunde gebruikte men dit middel als vulmateriaal bij gaatjes. Afvalwater dat hierbij ontstaat mag niet ongezuiverd worden geloosd op het vuilwaterriool.
Dompel amalgaam lampen hebben meer straling en kracht
Voor grotere Koi vijvers is het verschil dus aanzienlijk. Reken je met het aanbevolen Wattage van 4 à 5 Watt per 1000 liter voor Koi vijvers met vol zonlicht.
Amalgaam heeft een grijze kleur en wordt in het algemeen als lelijk ervaren in vergelijking met witte vullingen. Bij het plaatsen van de vulling en bij het uitboren ervan komt kwikdamp vrij, die gemakkelijk door de huid en het mondslijmvlies kan worden opgenomen. Het inademen van kwikdampen is zeer schadelijk.