Een airfryer kan alles wat een klassieke frituurpan ook kan. Namelijk je favoriete friet en snacks lekker frituren waardoor je kunt genieten van een knapperige hap, zonder dat je vette vingers krijgt.
Waar de bevroren patat bij een frituurpan in het vet verdwijnt, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. Er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat.
In de Philips Airfryer kunt u twee soorten diepvriesfrietjes bereiden: ovenfrites en frietjes voor frituur. Opmerking: Onthoud dat er verschillen zijn tussen de diverse diepvriesproducten. Elk merk en elke variatie heeft zijn eigen vereiste temperatuur en bereidingstijd.
Enerzijds omdat ze behoorlijk wat vet bevatten en anderzijds omdat er bij snelle verwarming op hoge temperatuur een korst ontstaat met zachte binnenkant. Om deze krokante korst na te bootsen met enkel hete lucht krijgen de frieten vooraf een coating. Deze bestaat uit een dunne laag water en zetmeel.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
U kunt ovenvaste schalen en vormen gebruiken in de Airfryer. Deze kunnen zijn gemaakt van glas, keramiek, metaal of siliconen. U kunt ook siliconen of papieren cakevormpjes en bakvormen gebruiken om cakejes, muffins of kleine ovengerechten te bereiden.
Verwarm de hete lucht oven voor op 220°C-250°C. 2. Bedek het ovenrooster met bakpapier en verdeel er de bitterballen of andere snackjes direct uit de diepvries over. Schuif het rooster in het midden van de oven en bak de hapjes in 8-12 minuten goudbruin af.
Indien nodig verwarm je tussendoor de airfryer tot 180 graden. Doe de frietjes terug in de mand van je airfryer en bak ze zo'n 25 minuten op 180 graden. Ook nu haalde ik ze om de vijf minuten even uit de airfryer om ze goed om te schudden. Na zo'n 25 minuten zijn je knapperige frietjes uit de airfryer klaar.
Kunnen gewone snacks in de airfryer? Ja, maar het verschilt per merk snack, per airfryer en per baktijd hoe goed dit uitpakt. Voor gepaneerde snacks, zoals kroketten, adviseer ik je de oven variant.
Energie. Als we kijken naar het energieverbruik van de 3 apparaten blijkt de airfryer het meest zuinig. Deze en de oven komen dicht bij elkaar in de buurt, maar eten bereiden in de oven duurt meestal net wat langer. Hierdoor verbruikt u ook meer energie.
Het resultaat is vergelijkbaar met die van een friteuse, alleen gebruikt de Airfryer 70 tot 80% minder vet. Dit is mogelijk door de ingebouwde ventilator die hete lucht in hoge snelheid rond circuleert.
In feite kun je alle soorten friet bereiden in je airfryer. De een houdt van dunne Franse frietjes, de ander van de normale patat die je ook bij de snackbar krijgt. En misschien vind jij wel de dikke Vlaamse frieten lekker.
In zo'n klassieke friteuse bak je vooral friet, frikandellen, kroketten, bitterballen en andere snacks. Door het hete vet zijn je hapjes lekker knapperig en smaken ze net zoals in de snackbar. In aanschaf is een frituurpan goedkoper dan een airfryer. Je moet wel regelmatig het vet verversen.
Wat is een airfryer? Van een afstand lijkt een airfryer behoorlijk op een frituurpan. Het zijn beiden vierkante apparaten met een mandje erin voor snacks en friet. Het grote verschil is dat een airfryer de producten verwarmt door middel van hete lucht en een frituurpan met frituurvet of -olie.
Gewone snacks in de airfryer
Of wat dacht je van andere snacks zoals mini loempia's, bitterballen en frikandellen. Ze gaan uiteraard allemaal in de airfryer.
Fabrikanten prijzen airfryers veelal aan als het gezonde alternatief voor de frituur. Zo zouden voedingsstoffen beter behouden blijven en zou je snack na bereiding 90 procent minder vet bevatten.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Zo gezond is een airfryer
Een airfryer is niet zo ongezond als veel mensen denken. Dat begint natuurlijk al bij de manier van bakken. Bakken met hete lucht is heel gezond, omdat er helemaal geen stoffen toegevoegd worden aan het eten. Dat gebeurt wel als je frituurt, dan voeg je namelijk heel veel vet aan het eten toe.
Gebruik bakpapier op de bodem van een bakvorm. Zorg dat het papier niet buiten de rand van de frituurmand uitsteekt. Zorg dat er voldoende ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht goed langs het voedsel kan stromen. Bedek de frituurmand nooit volledig met bakpapier, want je blokkeert anders de luchtstroom.
Jazeker. Na 8 minuten op 180 graden heb je mooie goudbruine kaassoufflés met een smeuïge binnenkant. De kaas is helemaal gesmolten en goed heet. De buitenkant van de kaassoufflé is mooi krokant.
Aardappelproducten uit de diepvries
180 graden is een goede temperatuur. Een handjevol friet of aardappelkroketjes is in een minuut of 8 wel klaar, maar gooi je het mandje vol dan ben je wel een kwartier bezig. Gewoon tussendoor kijken hoe hard het gaat en alles vaak omschudden.