Buikgriep is de meest voorkomende oorzaak van misselijkheid en overgeven bij kinderen. Buikgriep is een maagdarminfectie, meestal veroorzaakt door een virus of bacterie, soms door een parasiet (worm). Bij buikgriep heeft uw kind naast misselijkheid en overgeven vaak ook last van buikpijn en diarree, soms ook koorts.
Oorzaken van overgeven
Buikgriep. Hormoonveranderingen vroeg in de zwangerschap. Veel stress. Een zonnesteek.
Het spugen duurt meestal 1-2 dagen. De diarree duurt 5-7 dagen, in ieder geval minder dan 2 weken. Er zijn veel andere ziektebeelden die vergelijkbare symptomen kunnen geven, dus overleg bij twijfel met een arts.
Bij frequent spugen dient differentiaal diagnostisch gedacht te worden aan metabole ziekten, chronische invaginatie, eosinofiele gastrointestinale ziekte, voedselallergie, functionele dyspepsie, obstructieve afwijkingen van het maagdarmkanaal, syndromale aandoeningen, anorexia nervosa, hersentumor of hydrocephalus.
U kunt een speciaal drankje maken (ORS-junior) om dit verlies aan te vullen en uitdroging te voorkomen. Geef hiervan elke 5 tot 10 minuten een slokje zolang uw kind blijft overgeven, zo nodig met een lepeltje of speen.
Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan.
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken. Voor het verteren van voedsel is maagzuur nodig.
Buikgriep, je herkent het snel: je kind heeft last van diarree, buikpijn, is misselijk, moet overgeven en/of heeft koorts. Buikgriep is erg besmettelijk, dus is het belangrijk om even extra vaak de handen te wassen. Vaak gaat het vanzelf weer over. Let wel goed op dat je kind genoeg drinkt, om uitdroging te voorkomen.
In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na 1 tot 4 dagen vanzelf. Bij mensen met een verminderde weerstand, ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten langer duren en bestaat er kans op complicaties, zoals uitdroging. Het is belangrijk goed te drinken tijdens de buikgriep, om uitdroging te voorkomen.
Een banaan helpt tegen misselijkheid: fabel
"Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn misschien mensen die het fijn vinden om een banaan te eten als ze misselijk zijn. Je moet zelf uitproberen of dat voor jou helpt."
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.
Vermijd producten die misselijkheid kunnen veroorzaken, zoals vet eten en sterk gekruid en geurig eten. Zorg voor frisse lucht en voorkom dat je sterke etensgeuren ruikt. Haal eten en drinken dat je niet meer gaat eten of drinken uit het zicht.
Laat kinderen vooral eten waar ze zin in hebben. Alleen zoetigheid en laxerende voeding (pruimen, vette eetwaren) zijn tijdelijk te mijden. Veel drinken is de belangrijkste boodschap, maar frisdranken (dus ook platte cola of appelsap) zijn niet aangeraden.
Wat zijn de verschijnselen van een buikgriep met het norovirus? Een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree. Veelvoorkomende andere klachten zijn krampende buikpijn, misselijkheid, koorts en hoofdpijn. Wanneer iemand besmet is met het norovirus begint het braken meestal binnen 3 dagen.
De hoeveelheid opgeloste suiker kan namelijk water vasthouden in de darm in plaats van ervoor te zorgen dat water door het lichaam wordt opgenomen. Bij diarree kun je dus beter ook geen suikerhoudende dranken drinken zoals cola en vruchtensap. De kans op uitdroging is dan groter.
Overgeven komt meestal door buikgriep (door een virus of bacterie). Blijf genoeg drinken: vaak en kleine beetjes per keer. Is het overgeven na een dag niet minder, overleg dan met uw huisarts.
De symptomen zijn vervelend en beginnen vaak ineens. Overgeven, diarree, hoofdpijn en koorts hebben de overhand. Het grote verschil met voedselvergiftiging is dat de symptomen vaak een stuk heftiger zijn; mensen zijn niet goed in staat om vocht binnen te houden en voelen zich zieker dan bij een buikgriep.
Geef uw kind vaak kleine slokjes te drinken. Zo droogt uw kind niet uit. Buikgriep gaat meestal vanzelf over binnen een week. Bel de huisarts als uw kind erg veel dorst heeft, of niet of weinig plast.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Eet vaker kleine maaltijden
Het kan helpen om vaker gedurende de dag kleine maaltijden te eten. Dit kan een kleine portie van een gewone maaltijd zijn, maar bijvoorbeeld ook een cracker of beschuitje. Op deze manier voorkom je een lege maag, wat kan helpen tegen de misselijkheid.
Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen. Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal. Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
Verschillende onderzoeken worden gebruikt om leukemie vast te stellen, waaronder bloedonderzoek, botonderzoek, en onderzoek van ruggenmergvloeistof. In het bloedonderzoek wordt het aanwezige aantal van elk type bloedcellen vastgesteld (een volledig bloedbeeld).
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree en milde koorts zijn de meest voorkomende klinische symptomen. Er is meestal geen bloed- of slijmbijmenging in de feces. De symptomen verdwijnen na 2 tot 3 dagen bij volwassenen en na ongeveer 1 week bij kinderen.