Door het wellen, krijg je een zachte textuur en een intense smaak. Je kan gedroogd fruit zelf proberen te wellen door het een nacht in een kommetje water te laten liggen.
Geweld Gedroogd Fruit is verrassend
Geweld gedroogd fruit kent een héle andere textuur en smaakbeleving dan gedroogd fruit. Dat komt namelijk door het ”wellen”. Stapje voor stapje is er lauw water toegevoegd aan de gedroogde (bio) zuidvrucht.
Rozijnen, krenten of ander gedroogd fruit moet soms geweld worden voor gebruik. Leg de vruchten 10 minuten in lauw water. Wel ze niet langer, dan verliezen ze hun smaak. Laat voor gebruik goed uitlekken in een zeef.
Laat ze minstens een uur of 2 in koud water in de koelkast staan, gegarandeerd dikke pruimen!
Gedroogde pruimen worden veel gebruikt in onze keuken. Je kunt ze met succes toevoegen aan voedzame pap, evenals yoghurt met toevoeging van granen. Deze vruchten passen goed bij vlees en gries.
Dat komt omdat pruimen zeer rijk zijn aan vezels c.q. voedingsvezels. Eet echter niet meer dan 3 (gedroogde) pruimen per dag; overmatige consumptie van pruimen kan namelijk maag- en darmklachten zoals winderigheid en diarree veroorzaken.
Pruimen bevatten veel vezels en stimuleren daarom de darmbeweging. Daarbij bevat het ook stofje fenylsateïne en dit heeft een laxerend effect.
Op grond van bovengenoemd onderzoek en nog een ander onderzoek dat de effecten van gedroogde pruimen op de stoelgang heeft onderzocht, komt het EFSA-panel tot de conclusie dat pruimen dezelfde werking hebben als psyllium dat een bewezen laxerend effect heeft. Men dient dan wel een ons pruimen per dag te eten.
Ze zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, en bevatten voedingsvezels die obstipatie en constipatie kunnen verhelpen. Ook als pruimen worden gedroogd behouden ze hun gezonde eigenschappen.
De pruimen wassen en 24 uur in het water laten weken. De volgende dag het weekvocht afgieten, vermengen met geleisuiker en aan de kook brengen. De geweekte pruimen, citroensap en kruidnagels toevoegen. De pruimen 10 minuten tegen de kook aanhouden (dus niet koken!).
Het begrip wellen wordt voornamelijk gebruikt in de context van koken en heeft twee betekenissen: Het wellen van een vloeistof betekent dat men deze tot even onder het kookpunt verhit, bijna laten koken. Biest mag bijvoorbeeld per se niet koken en wordt daarom geweld.
Het in koud of lauw water leggen van gedroogde ingrediënten zodat ze vocht opnemen en zacht worden. Wellen betekent ook het opzetten van voedsel in koud water dat verhit wordt tot valk onder het kookpunt. .
Gezwavelde en ongezwavelde abrikozen
De meeste abrikozen worden gezwaveld voordat ze gedroogd worden. Deze behandeling met zwaveldampen zorgt er voor dat de gedroogde vruchten langer houdbaar zijn.
Gedroogd fruit bevat per 100 gram meer suikers (koolhydraten) dan 100 gram vers fruit. Vers fruit bevat veel water en tijdens het proces van drogen verdwijnt het vocht uit het fruit. In verhouding blijft er dan per netto gewicht gedroogd fruit meer suiker over dan hetzelfde netto gewicht vers fruit.
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Pruimen bevatten de meeste vezels van alle vruchten en helpen tegen verstopping of obstipatie. Daar zijn ze al vanaf grootmoeders tijd om bekend. De laxerende werking is niet alleen maar aan de grote hoeveelheid vezels te danken. Het komt door het samenwerkende effect van een drietal stoffen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar de pruimen in een afgesloten bakje op een droge, koele, donkere plaats.
Eén pruim bevat evenveel antioxidanten als een handvol blauwe bessen. Hierdoor biedt dit fruit een goede bescherming tegen kanker en hart- en vaatziekten. Zo helpen pruimen je bloeddruk verlagen en de nare gevolgen van stress binnen de perken te houden. Daarnaast dragen ze bij tot de darmwerking.
Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.) Rijp vers fruit (kiwi, peer, mango, guave, meloen, frambozen enz.) Vruchten van olieplanten (amandelen, hazelnoten, noten enz.)
Je hebt een verstopping als je minder vaak poept dan voor jou normaal. De ontlasting is vaak hard en je moet soms hard persen (moeite met poepen). Een ander woord voor verstopping is obstipatie of constipatie.
Vezelrijke producten zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkoren granen en aardappelen, zijn belangrijk voor een goede spijsvertering en daarmee voor een goede ontlasting. Vezels zijn deeltjes in je voeding die onverteerd in je dikke darm terecht komen.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.