Bij donkere kringen zie je door de huid een grijze kleur van botvlies van de schedel en een blauwe kleur van de bloedvaten. Wallen onder de ogen geven over het algemeen geen lichamelijke klachten, maar kunnen wel schaamte opwekken. Wallen onder de ogen herken je aan een ophoping onder het oog.
Die kunnen door een teveel aan huid ontstaan, door vochtophoping of door uitzakkende vetkussentjes. Bij de oogkas zitten een soort stootkussentjes van vet om je oogbol te beschermen. Als die verzakken, kunnen ze zich ophopen onder je oog. Hetzelfde gebeurt met vocht, dat zich kan verzamelen bij je oog.
Het gaat vooral om de vitaminen B6, B12, C, en K en het mineraal ijzer. Je huid wordt bleker door een vitamintekort, waardoor je wallen en kringen ook extra zullen opvallen. Teveel zout kan ook zorgen voor een vochtophoping. TIP: Eet voedingsmiddelen die vitaminen B6,B12,C, en K bevatten, alsook veel kalium en ijzer.
Donkere kringen door levensstijl, stress en vermoeidheid
De belangrijkste boosdoeners zijn echter slaaptekort (vermoeidheid) en (negatieve) stress. Door dat de huid rondom je ogen het dunst is, is het dan ook één van de eerste gebieden waar stress zichtbaar wordt.
Een tekort aan antioxidanten zorgen voor donkere kringen. Dus vitamine C en vitamine E moet je veel eten. (Weet je ook meteen waarom er in gezicht crèmes vaak vitamine E zit). Om deze vitamines binnen te krijgen eet je lekker veel groente en ook fruit.
Wallen masseren
Een makkelijke maar toch effectieve manier om je wallen te verminderen is via lymfedrainage. Door het gebied van je binnenste naar de buitenste ooghoek te masseren worden afvalstoffen uit het lichaam afgevoerd waardoor wallen kunnen verminderen.
Vaak worden aambeienzalf en vaseline genoemd als middel om wallen tegen te gaan. Aambeienzalf kan de zwelling verminderen en vaseline zou hydraterend werken. Met dit soort middelen loopt u echter het risico dat uw oog en de huid eromheen geïrriteerd raken.
Er zijn ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen wallen. Zoals gezegd helpt kou tegen zwellingen, dus leg 's ochtends een washandje met ijsklontjes of koude komkommerschijven op je ogen. Dit helpt, al is het slechts tijdelijk. Een bekend oma weet raad-middel is ook aambeienzalf, dat zwellingen doet afnemen.
Wat zeker ook helpt is hydrateren, in de kern niets anders dan voldoende water drinken. Zorg dat je echt de anderhalve liter water per dag tot je neemt. Doe je dat niet, dan worden de bloedvaten onder de ogen groter en dat geeft vaak de donkere kringen onder de ogen. Ook een washandje kan soms al wonderen doen.
Er zijn drie verschillende soorten wallen onder de ogen en iedereen heeft er wel eens last van, al zie je het bij de één beter dan bij de de ander. Het eerste en meest voorkomende type wallen zijn de herkenbare en gevreesde paarse/blauwe kringen onder je ogen.
Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen. Verslapping van de huid onder de ogen en daardoor wallenvorming. Ook deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van het ouder worden.
De wallen ontstaan door vocht. 's Nachts, wanneer je slaapt, is je lichaam druk bezig met herstellen, zo worden onder andere afvalstoffen opgeruimd en wordt het vocht goed verdeeld over het lichaam. Te weinig slaap kan er dus voor zorgen dat je wallen krijgt door vocht.
Te weinig slaap kan aan de basis liggen van vochtwallen. TIjdens de slaap worden allerlei afvalstoffen en vocht afgevoerd door het lymfestelsel. Wanneer je onvoldoende slaapt, heeft je lichaam te weinig tijd om deze afvalstoffen tijdig af te voeren. Daardoor blijft er een deel van het vocht onder de ogen zitten.
Leg het watje daarna op je gesloten ogen voor ongeveer tien minuten. Als je dit regelmatig doet en daarna goed afspoelt met water, is de kans groot dat je snel resultaat ziet.
Sperti aambeienzalf
Het klinkt een beetje gek om een zalf tegen aambeien onder je ogen te smeren, maar veel modellen zweren bij deze remedie tegen wallen. Let wel wat op, want Sperti is best een hevige zalf. Test de zalf dus eerst even uit op een stukje huid en breng de zalf minimaal 1 centimeter onder de ogen aan.
Controleer bijvoorbeeld hoeveel zout, alcohol of koffie u gebruikt. U kunt ook zelf de zwelling van het ooglid verminderen. Leg hiervoor voor het slapengaan een koude, natte washand of natte kompressen op uw ogen. Als u zich zorgen maakt over uw dikke oogleden kunt u het beste even langs de huisarts gaan.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van acne of puistjes ? Dan kan uierzalf zeker een verlichting zijn voor u. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Natuurlijk als je last hebt van ernstige acne kun je beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Purol Vaseline is een zuurloze en geurloze, transparante, vette zalf voor gezicht en lichaam. Het is geschikt voor elk huidtype, ook de gevoelige huid. Petrolatum. Als bescherming van de huid bij extreme invloeden: guur en koud weer, extreme droogte en bij huidirritaties als gesprongen lippen en luieruitslag.
'Slugging' houdt in dat je – nadat je je avondroutine hebt toegepast – je gezicht bedekt met vaseline of een ander product wat op petroleum is gebaseerd. Het idee daarachter is dat het een beschermende laag biedt en je huid blijft hydrateren als je slaapt omdat het vochtverlies tegenhoudt.
Zout bevordert namelijk de vochtophoping (wallen) onder je ogen. Hydrateren. De beste tip tegen wallen is veel water of kruidenthee drinken.
De bekendste remedie tegen wallen en kringen zijn theezakjes (het liefst van kamillethee). Leg je gebruikte theezakjes in de koelkast en leg de gekoelde zakjes minimaal 10 minuten onder je ogen. Ook koude komkommerschijfjes, koele lepels en ijsblokjes helpen tegen de wallen en kringen.
Kiehl's Midnight Recovery oogcrème voorkomt donkere kringen en een vermoeide uitstraling in de ochtend. De ultieme klassieker onder de crèmes. Deze oogcrème van Chanel helpt bij donkere kringen, biedt versterking van de huid en gaat rimpels en fijne lijntjes tegen.