Er zijn twee belangrijke redenen waarom vuur niet op het water brandt. Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is.Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht.Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht.
Voordelen. Water als blusmiddel is goedkoop, goed verkrijgbaar en effectief. Vloeibaar water verdampt bij 100 graden Celsius, dat is veel lager dan het vlampunt van veel materialen. Voor de verdamping van water is veel warmte nodig, wat aan het vuur wordt onttrokken, terwijl waterdamp de toevoer van zuurstof verhindert ...
Wanneer je brandend olie of vet blust met water, ontstaat er een steekvlam. Dat komt doordat het water door de hitte onmiddellijk gaat koken, en dus overgaat in gasvorm. Tijdens dat proces worden oliedeeltjes in de lucht gebracht. Tezamen met de waterdamp levert dat een uiterst brandbaar mengsel op.
Voor vuur heb je drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Als je één van die drie dingen weghaalt, dan dooft je vlam. Met het ijsklontje haal je de warmte weg. Als je het lontje uit de kaars trekt, haal je de brandstof weg (het kaarsvet).
Dat kan heel goed kloppen! Water kan namelijk nooit warmer worden dan 100 graden Celcius. De ontbrandingstemperatuur van papier en plastic ligt veel hoger en zal dus niet gaan branden.
Klinkt misschien als een rare vraag, maar water (H2O), bestaat uit 2x waterstof (H) en 1x zuurstof (O). Waterstof is van zichzelf brandbaar, en zuurstof is één van de vereisten om iets in brand te laten vliegen.
Blus een frituurbrand nooit met water! Wanneer water in aanraking komt met hete vetten veroorzaakt dat een grote steekvlam en kan het uzelf, maar ook de omgeving waar de frituurpan staat in gevaar brengen. 2. Verplaats een brandende frituurpan niet.
Wil je het vuur doven? Dan kun je dit natuurlijk doen door het vuur te laten uitbranden. Wanneer je hier niet op wilt wachten kun je droog zand of droge aarde op het vuur gooien. Door zand of aarde op het vuur te gooien zorg je ervoor dat er geen zuurstof meer bij kan komen.
Het lijkt onmogelijk, maar toch bestaat het: vuur dat zelfs onder water blijft branden.
Om maar meteen te beginnen met het belangrijkste: gebruik nooit water om een vlam in de pan te blussen en ga niet met de pan aan de wandel.
Water (H2O) kan niet branden, want het reageert niet met zuurstof (O2). Waterstofperoxide heeft als formule H2O2 en heeft als structuur H-O-O-H (allen enkelvoudige bindingen).
Omdat lucht (zuurstof) niet meer kan toetreden tot de vuurhaard. Een tweede neveneffect van water is dat het zich laat mengen met bepaalde andere vloeistoffen en deze verdunt waardoor er onvoldoende verdamping plaats vindt. Nadeel: water is niet geschikt voor het blussen van olie, vet en metalen.
Vlam in de pan ontstaat doordat hete (kokende) olie of boter overkookt, met de vlam onder de pan in contact komt en in brand vliegt. Ook kan de olie zelf in brand vliegen als de zelfontbrandingstemperatuur van ongeveer 315° C wordt bereikt.
Water dooft het vuur doordat het de temperatuur naar beneden brengt. Het water uit de slanghaspel is geschikt voor branden van vaste stoffen, zoals meubels of gordijnen. Een groot deel van de materialen om ons heen bestaat uit vaste stof.
Het blusmiddel wat uit de brandslanghaspel komt is water, gewoon leidingwater. Met dit blusmiddel kan alleen de brandklasse A geblust worden. Komt water in aanraking met een brandbare vloeistof kan dit resulteren in een geweldige steekvlam (vlam in de pan) of dat de vloeistof op het water gaat drijven.
Brandklasse F vet en olie branden
Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk. De brand zal in intensiteit alleen maar toenemen.
Water is in veel gevallen ook een goed blusmiddel. Maar let wel op! Gebruik water nooit bij een vlam in de pan (brandend vet) en ook niet bij een brandend elektrisch apparaat. Een vlam in de pan kunt u doven door voorzichtig het deksel op de pan te schuiven.
Vuurschaal doven
Hoe kun je nu het best de vuurschaal uitmaken? Het is het best om het hout helemaal op te laten branden. Het is dan wel belangrijk dat het vuur niet onbeheerd achterblijft.
Gebruik nooit water om een haardvuur te doven en verstik het vuur ook niet. Trek de smeulende blokken met een haardtang uit elkaar en laat de blokken vanzelf uitgaan. Zet een haardscherm voor de haard om brandgevaar uit te sluiten.
Frituurbranden kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij het bakken van frieten en snacks. Blus brandende olie of vet nooit met water, maar gebruik ook geen blusdeken! Branddekens zijn niet geschikt om branden op basis van bakvetten (brandklasse F) te blussen.
Een stofdeksel dient enkel om de friteuse stofvrij op te bergen in je keukenkast. Dit deksel mag absoluut niet op de verwarmde friteuse geplaatst worden. Een filterdeksel daarentegen mag wel op een warme friteuse staan en dient om de onaangename geurtjes en gevaarlijke spetters te verminderen.
Een alcohol brand zal geen steekvlam geven als je er een emmer water op gooit (een olie of vetbrand wel). De alcoholbrand zal doven als je het voldoende verdunt.
En dus is een flesje water meenemen in de auto zeker geen overbodige luxe, maar de brandweer uit het Amerikaanse Long Island zegt dat je het nooit in de auto mag laten liggen. Het kan namelijk voor brandgevaar zorgen. Een plastic waterflesje in de auto kan namelijk veranderen in een brandhaard.