In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien. Rechts van de hoofdschakelaar zit bijvoorbeeld een klein plastic kapje, die iets omhoog moet worden gewipt om de hoofdschakelaar om te kunnen zetten.
In principe hoeft u alleen de stroomkring waaraan u werkt uit te schakelen, maar het veiligst is om de aardlekschakelaars of hoofdschakelaar af te zetten (door de hendeltjes naar beneden te doen).
Het belang van de hoofdschakelaar
Doordat deze schakelaar in staat is om de gehele elektrische installatie spanningsvrij te maken, is het mogelijk om veilig te werken aan de groepenkast of om componenten te vervangen of toe te voegen. Door het omschakelen van de hoofdschakelaar vermijd je het risico op een schok.
De aardlekschakelaar voor een PV installatie is niet verplicht, mits er aan de NEN1010 voor bijvoorbeeld de uitschakeltijden van de installatie wordt voldaan.
Aardlekschakelaar als hoofdschakelaar
Als hoofdschakelaar werd vaak een of meer aardlekschakelaars gebruikt. Sinds 2005 mag dit dus niet meer en moet je altijd een hoofdschakelaar in je groepenkast plaatsen.
Een hoofdschakelaar is sinds 1 september 2005 verplicht in elke groepenkast voor woningen waarvan de bouwvergunning na deze datum is afgegeven. Ook indien er ingrijpende aanpassingen worden aan oudere installaties is een hoofdschakelaar verplicht.
De eenvoudigste optie om de stroom uit te schakelen, is om de stop simpelweg uit te zetten. Zoek op welke stop hoort bij de ruimte waarin je aan de slag gaat, en zet die stop uit. Wanneer je een automatische stoppen hebt, kun je de stop gewoon met de schakelaar uitschakelen.
Dit doe je als volgt: Schakel alle zekeringen uit en schakel de uitgevallen differentieel terug in. Schakel daarna één voor één op een rustig tempo de zekeringen terug in. Vanaf het moment dat je een zekering inschakelt en de differentieelschakelaar opnieuw springt, dan weet je dat de fout achter deze zekering zit.
Verschillende soorten hoofdschakelaars
Een hoofdschakelaar van 40 Ampere in een groepenkast is ruim voldoende als deze achter een 1-fase hoofdaansluiting met een capaciteit van 1x 25 of 1x 35 Ampere of bij een 3-fase hoofdaansluiting van 3x 25 Ampere van de netbeerder zijn aangesloten.
Is de zonnepanelen uitschakelen nodig
In principe hoeft een set met zonnepanelen niet te worden uitgeschakeld. De set zal de gewonnen energie doorsturen naar de omvormer die vervolgens de stroom doorstuurt naar de meterkast .
In de meeste meterkasten vindt u een grote zwarte knop, die u niet direct kan omdraaien. Rechts van de hoofdschakelaar zit bijvoorbeeld een klein plastic kapje, die iets omhoog moet worden gewipt om de hoofdschakelaar om te kunnen zetten.
Een hoofdschakelaar is een verplicht onderdeel in elke groepenkast. Het is in wezen de eerste beveiliging van een complete elektrische installatie.
Specialist Elektra
Bij klauwklemmen mag je 2 draden van gelijke diameter zonder hulpmiddelen plaatsen. Bij soepele bedrading kan je een dubbele adereindhuls gebruiken om 2 geleiders samen te nemen tot 1 geleider.
Echter bij het plaatsen van de slimme meter is ook de hoofdschakelaar verwijderd. Hierdoor is het niet meer mogelijk om ineens alle stroom in je huis te onderbreken, bijvoorbeeld bij waterschade of brand.
De aansluitwaarde bepaalt hoe groot het vermogen van stroom mag zijn. Als de aansluitwaarde te hoog is, dan springt de hoofdzekering uit de meterkast. Ook de verschillende groepen in huis beschikken over zo'n aansluitwaarde. De aansluitwaarde van groepen is altijd lager dan die van de hoofdzekering.
U kunt ervan uit gaan dat u een 3 fase groepenkast heeft als er vier draden te zien zijn. Er mogen op een 1 fase groepenkast maximaal 12 groepen aangesloten worden. Per aardlekschakelaar is er een maximum van vier groepen toegestaan, zowel 2- als 4-polig.
Hoofdzekering vervangen
Zoals gezegd is de hoofdzekering het domein van uw energie leverancier. Deze stoppen mag u niet zelf vervangen, dit dient te gebeuren door een erkend installateur of uw netbeheerder welke ook de kast waarin de hoofdzekering zich bevinden verzegeld.
Hoe herken je een 3 fase groepenkast? Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer: Er 3x220/230V op je kWh-meter af te lezen is. Er 380/400V op je kWh-meter af te lezen is.
Noodpakket. Begin met het aanschaffen van een noodpakket bestaande uit nuttige spullen om in huis te hebben. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan een radio op batterijen, een zaklamp en extra batterijen.
Wanneer mensen blootgesteld worden aan water met een elektrische lading, kan dit dodelijke gevolgen hebben. Vocht is daarnaast één van de grootste oorzaken van een kortsluiting. Geregeld komt het voor dat de stroom in een woning uitgeschakeld wordt wanneer de elektra in aanraking komt met vocht.
Principe van een aardlekschakelaar
In een normaal circuit moet de 'binnenkomende stroom' gelijk zijn aan de 'terugstroom'. Hier kijkt de aardlekschakelaar naar. Als er iets weglekt in het circuit, is de 'binnenkomende stroom' niet gelijk aan de 'terugstroom', waardoor de aardlekschakelaar uitschakelt.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Hoofdschakelaar. De hoofdschakelaar is onderdeel van uw binneninstallatie en u bent daar dus verantwoordelijk voor. De hoofdschakelaar zit altijd boven de elektriciteitsmeter. De hoofdschakelaar kan alle groepen in de groepenkast in één keer in- en uitschakelen voor de veiligheid.