Nog een groot voordeel als je gember met schil en al eet: je voorkomt een boel verspilling. Als je je zorgen maakt over bacteriën kun je de gember afspoelen met warm water zoals je ook met bijvoorbeeld een appel doet. Gebruik dan wel altijd verse gember.
Zo schil je gember
Er zijn veel hoekjes en kantjes aan de knol, waardoor je snel teveel afsnijdt. Tip: De meeste mensen schillen een gember met een mesje, maar met een koffielepel gaat dit veel makkelijker. Schraap de schil eraf met de ronde kant van een lepeltje. Je zult zien dat het sneller gaat dan met een mesje.
Voordeel 3: Gember heeft een reinigende werking
Ook heeft het een reinigende werking op je lymfestelsel. Wanneer je ontstekingen in je lichaam hebt, voeren je lymfeklieren die schadelijke stoffen af. Daarbij versterkt gember je immuunsysteem en kan het helpen bij het genezen van bacteriële infecties in het lichaam.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
De schil van de gember kun je prima eten, maar je moet deze wel even goed wassen. Wil de schil toch verwijderen? Dan kun je dit heel gemakkelijk doen met een lepel. De schil van de gember is ontzettend dun en deze kun je er gemakkelijk afkrabben.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
Wanneer is gember niet meer goed
Je ziet dat je gember aan het einde van zijn latijn is zodra er schimmelplekjes en een gerimpelde 'huid' ontstaat. Vaak kan je dit nog wel wegsnijden, maar wanneer de gemberstronk bruin van binnen is en en niet meer fris ruikt, dan kun je deze beter weggooien.
Gember zorgt ervoor dat je langer verzadigd bent, blijkt uit een onderzoek onder mannen met overgewicht. Dit kan helpen bij het afvallen doordat je minder snel geneigd bent om te gaan snacken en ongezonde tussendoortjes te eten.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Dankzij de bacteriedodende en ontstekingsremmende eigenschappen kan het worden gebruikt als adjuvans bij de behandeling van verkoudheid en griep. Gember heeft ook desinfecterende eigenschappen.
Water met gember is super gezond, en kan goed helpen bij verkoudheid en het voorkomen hiervan. Gember is namelijk al eeuwenlang een van de meest gebruikte (geneeskrachtige) ingrediënten ter wereld.
U kunt de gember ook hergebruiken door er opnieuw kokend water op te schenken. Als u dat lekker vindt, kunt u een beetje honing en/of citroensap aan de gemberthee toevoegen voor de smaak. Andere mogelijkheden zijn een kaneelstokje, een paar blaadjes verse munt of kamillebloemen.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Gember bevat talloze vitaminen en mineralen. Denk aan: B1, B2, B6, vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink. Allerlei goede eigenschappen dus. De specerij ondersteunt processen in het lichaam, zoals je spijsvertering, bestrijdt misselijkheid en een hoge bloeddruk.
Veel mensen bewaren gember gewoon op de fruitschaal. Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast.
Gember is een vitaminebom
Verder bevat gember vitaminen B2, B6 en vitamine C. Daarnaast bevat het een hoop mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Kortom, genoeg redenen om dagelijks een kopje gemberthee te drinken!
Gember is goed voor je darmen en maag
Gember stimuleert de alvleesklier die spijsverteringsenzymen aanmaakt. Dit heeft tot gevolg dat je spijsvertering op gang komt en voedingsstoffen sneller worden verwerkt. Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek.
Chronische (verborgen) ontstekingen liggen ten grondslag aan veel van onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar sluimeren ze in je lichaam. Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer en kan je helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes.
"Als je een lichtblauwe rand ziet, dan is dat juist goed, dat is de werkzame stof." Handig voor gemberthee: een ijsblokje gember is zo gesmolten in heet water. De bewaartip van Tan: doe de gember na thuiskomst in een zakje en pers er zo veel mogelijk lucht uit.
Gember is een fantastische natuurlijke anti-ager. Het vertraagt de afbraak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid.
Gember citroenthee heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo helpt het bijvoorbeeld om je lichaam te ontgiften, het immuunsysteem te stimuleren en de stofwisseling te versnellen. Daarnaast is het een uitstekende drank om verkoudheid of griep te voorkomen.