Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Courgettes zijn het beste te bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15° C). De courgette kan dan nog narijpen en zo krijgt hij nog meer smaak. Je kunt hem zeker een week bewaren. Verpakte courgettes zijn langer houdbaar.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.
Denk jij bij courgettes meteen aan soep, ovenschotels, pasta en quiche, maar niet aan salades, broodjes en koude hapjes? Het wordt nog niet heel vaak gedaan, maar we kunnen je geruststellen: courgette rauw eten is niet enkel mogelijk, het is ook gezond en superlekker!
Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster. Het invriezen van courgettes doe je best in twee fases. Schik ze naast elkaar op een schotel en vries de schijfjes zo in.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
De gele courgette is een ander ras én wordt in Nederland alleen in kassen geteeld, omdat hij gevoelig is op de schil. De groene kun je in in de kas én buiten telen. Qua smaak zijn de courgettes precies hetzelfde. Dus behalve de kleur, zijn de courgettes identiek aan elkaar.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Maar als ze eenmaal klaar zijn om te eten, zijn ze heerlijk! Om te zien of courgettes klaar zijn om te oogsten, kijk je naar de schil. De kleur moet helder groen zijn, en het steeltje moet stevig zijn. Als je ze plukt, probeer dan te voorkomen dat ze gekneusd worden, want dan bederven ze sneller.
Zonder bevruchting krijg je geen courgettes (of pompoenen), want dan zullen de vruchten na het sluiten van de bloem geel worden en afsterven. Dit betekent dat vrouwelijke en mannelijke bloemen dus wel ongeveer tegelijkertijd geopend moeten zijn.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Courgette, aubergine en paprika
Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Hoe lang je fruit of groenten moet blancheren, hangt af van het voedsel. Bladgroente zoals spinazie moet slechts enkele seconden in het kokende water, vaste groenten zoals kool hebben al snel enkele minuten nodig. Ga je groenten blancheren, doe dan een snufje zout in het ijswater.
Denk aan andijvie, asperges, bloemkool, boerenkool, knotselderij, koolsoorten, koolrabi, prei, snijbonen, sperziebonen, spinazie, zomerworteltjes/peentjes en meer! Zorg dat de groenten vers zijn voordat je het invriest.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Was de courgettes en snij ze in schijfjes van 5 millimeter dik. U kunt courgettes zowel met de schil als zonder schil drogen. Leg de courgetteschijfjes op het rooster van de voedseldroger en droog ze op 57 graden gedurende 6 tot 10 uur. Laat de schijfjes afkoelen en berg ze op.
Toxiciteit. In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan, de zogenaamde cucurbitacines, die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin.
Naast de bovengenoemde groenten zijn ook koolsoorten en dan met name spruitjes, asperges, aubergines, courgettes en artisjokken een goede keuze op het menu als het gaat om vochtbalans en bestrijding van vrije radicalen.